Pytanie odnośnie konfiguracji serwera [IS]

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.
ODPOWIEDZ

Autor tematu
Keleos
Rhetor

Pytanie odnośnie konfiguracji serwera [IS]

Post autor: Keleos »

Aktualnie jestem po bardzo krótkiej wymianie mejli z administracją IS.

Problem mój bowiem polega na tym, że serwer www jest źle skonfigurowany (inne prawa własności nadaje przez php, a inne przez ftp) przez co nie mogę chociażby zainstalować żadnych dodatków do CMSa (nie można utworzyć ani skasować żadnego katalogu poprzez skrypt php, a próba włączenia w skrypcie obsługi ftp kończy się fiaskiem).

Napisałem w tej sprawie do administracji by zajrzeli i nadali pełne prawa poprzez ftp (wyczytałem gdzieś, że to powinno pomóc), na co dostałem odpowiedź, że to są darmowe konta www i mają swoje ograniczenia więc nic się z tym nie zrobi.

Czy błąd w konfiguracji można traktować jako 'ograniczenie' dla darmowego konta?
Czy 55 zł/mc w abonamencie to darmowe konto?

Niemile zaskoczony jestem.

Awatar użytkownika

huziu
Archont

Post autor: huziu »

Serwer jest raczej dodatkiem do abonamentu przewidziany na proste statyczne strony html, które były popularne 10 lat temu. Najlepiej zaoszczędzić czas oraz cierpienia i wykupić hosting w profesjonalnej firmie gdzie głównym priorytetem jest świadczenie tego typu usług.

Kiedyś też próbowałem u swojego providera hostować strony, ale było to bardzo uciążliwe, raz że nie miałem dostępu do żadnej opcji konfiguracji (o panelach DA czy CP lub jakiś innych można było pomarzyć), a dwa, że o każde bzdety musiałem pisać do admina i zawracać mu tyłek dzięki czemu miał mnie już dość. Teraz robię sobie wszystko od ręki sam.

Co do Twojego problemu, spróbuj zainstalować na swojej joomli komponent managera plików extplorer, chociaż lepiej będzie zainstalować dodatkową joomle w jakimś podkatalogu i tam dopiero ten komponent tak aby było niezależne. Dzięki extplorer będziesz mógł sobie w razie potrzeby zmienić właściciela plików (nie mylić z chmod'ami). A jak by to na tym serwerze nie pomogło, odezwij się na priv, polecę Ci jakiś dobry hosting szyty na miarę :)

Autor tematu
Keleos
Rhetor

1. Nie wiem jak zainstaluje extplorera jak moim problemem jest niemożliwość instalowania dodatków ; D

przykład: Warning: file_put_contents() [function.file-put-contents]: SAFE MODE Restriction in effect. The script whose uid is 5676 is not allowed to access /home/users/*cenzura*/tmp/install_4c77afe15b076 owned by uid 80 in /home/users/*cenzura*/libraries/joomla/filesystem/file.php on line 298

2. Strona jest tylko na użytek kilkunastu osób, w zasadzie gdybym chciał to mi wystarczy zwykły szkolny html z ramkami w notatniku...
Stąd nie unoszę się z zamiarem płacenia za hosting (dla 30 używanych MB? :D)
Chciałem jednak mieć pole manewrowe, gdyż na tym samym CMSie administruję szkolną stroną i tam nie ma miejsca na wpadki : )
Dotychczas sporo testowałem na tym ISowym serwerze (joomla 1.0 chodziła całkiem poprawnie, instalowąło niektóre dodatki, pozostałe instalowałem ręcznie; natomiast w 1.5 nic już nie działa jak przedtem).

Jednak uda się na pewno zainstalować PowerEdition czy jakoś tak, a tam od razu był extplorer i wiem, że działał... może się uda. Dzięki wielkie, jak zwykle ; )

Edit: Niet. CHMOD failure w eXplorerze (extplorer nie potrafi siędo folderów dostać)

edit: co do hostingu...: https://www.1and1.pl ; D

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Wrzucając pliki przez ftp robisz to jako użytkownik np. Keleos, natomiast przez www - jako użytkownik www-data, w związku z czym nie możesz modyfikować lub przeglądać plików innego użytkownika.
Wg mnie rozwiązanie jest proste - powinieneś zostać dopisany do grupy www-data i nadać tej grupie prawa do zapisu.

Autor tematu
Keleos
Rhetor

I o to też prosiłem administrację - by mi dali prawa pełne, bo są pomieszane. Dla nich to jednak jest zbyt 'luksusowe' jak na darmowe konto ; /

Zobaczę co na tym nowym hostingu 1&1 będzie ; )

ODPOWIEDZ