nowa strona tarnow.pl
nowa strona tarnow.pl
LA ARTE
Re: nowa strona tarnow.pl
Myślę, że jest nieczytelna. Stara była lepsza.
Zgadzam się, że stara była lepsza, ale obecna bardziej modna bo w kafelkach
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Można było wszystko szybciej znaleźć. Coś ma być użyteczne a nie ładne. Pewnie podłożyli się dla użytkowników tel bo tam głównie operuje się na obrazach>
Do mnie nie przemawia. Wolę stara wersję.
Ponarzekać, wyrazić oinię można, ale i tak to niewiele zmieni. GLOBALIZACJA
A ja się wyłamię i powiem, że strona mi się nawet podoba. Na początku jak chciałem odwiedzić miejską stronę, to zgłupiałem, ale jak się bliżej przyjrzeć, to nie ma tragedii. Patrząc z perspektywy komputerowego użytkownika, to na plus dla mnie menu kontekstowe u góry strony, w poprzedniej wersji zdarzało mi się czasami trochę kluczyć w poszukiwaniu informacji. No i miło, że nareszcie zdjęcia w galerii wyświetlają się w normalnych, większych rozmiarach, a nie 640 pikseli jak w poprzedniej wersji. Też podoba mi się patent z tym szybkim kalendarzem wydarzeń umieszczonym na głównej stronie.
Na kompie układ strony głównej prezentuje się lekko nijako, ale widać tu, że jednak wykonano ukłon w stronę użytkowników urządzeń mobilnych, bo po odpaleniu tarnow.pl w przeglądarce na smartfonie strona prezentuje się świetnie. No ale to tylko moje zdanie, ludzie nie lubią zmian, a przecież strona w poprzednim układzie była z nami od chyba 2009 (?) roku.
Ale żeby nie było, że tak słodzę, to dlaczego w grafice z budynkami w stopce strony zabrakło najbardziej charakterystycznej tarnowskiej budowli czyli wieżowca TP S.A. - nie no żartuję - oczywiście mam na myśli tarnowską banię z Falklandów.
Edit: teraz przy okazji pisania tego posta i przyglądaniu się miejskiej stronie zarówno poprzez smartfona jak i komputer zauważyłem jeden błąd. Na dole jest przesuwany pasek z odnośnikami do miejskich instytucji: BWA, TCK itd. Na smartfonie odnośniki te działają, ale na komputerze już niestety nie - można się zaklikać na śmierć. Może poprawią.
Na kompie układ strony głównej prezentuje się lekko nijako, ale widać tu, że jednak wykonano ukłon w stronę użytkowników urządzeń mobilnych, bo po odpaleniu tarnow.pl w przeglądarce na smartfonie strona prezentuje się świetnie. No ale to tylko moje zdanie, ludzie nie lubią zmian, a przecież strona w poprzednim układzie była z nami od chyba 2009 (?) roku.
Ale żeby nie było, że tak słodzę, to dlaczego w grafice z budynkami w stopce strony zabrakło najbardziej charakterystycznej tarnowskiej budowli czyli wieżowca TP S.A. - nie no żartuję - oczywiście mam na myśli tarnowską banię z Falklandów.
Edit: teraz przy okazji pisania tego posta i przyglądaniu się miejskiej stronie zarówno poprzez smartfona jak i komputer zauważyłem jeden błąd. Na dole jest przesuwany pasek z odnośnikami do miejskich instytucji: BWA, TCK itd. Na smartfonie odnośniki te działają, ale na komputerze już niestety nie - można się zaklikać na śmierć. Może poprawią.
To z naszych podatków? Ile kosztowało?
-
- Rhetor
Nie mogę znaleźć zakładki z czatem. Możliwe, że to wynika z transparentności obywatelskiego prezydenta.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
-
- Rhetor
Okazuje się, że ta strona kosztowała nas 40 tysięcy polskich złotych. Może ja się nie znam, ale wydaje mi się, że to trochę za dużo.dropszot pisze:To z naszych podatków? Ile kosztowało?
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
-
- Rhetor
Niekoniecznie, jeśli jest to CMS pisany na zamówienie to one właśnie tyle kosztują, no, może tak z połowę tego, ale wiadomo - zamówienie publiczne to można pociągnąć więcej.
Z moich uwag:
- https nie boli...
- brak ujednolicenia długości subdomen
- jak już płacą za cmsa to mogliby dopilnować, żeby konwertował obrazki do mniejszych rozmiarów, ja wiem, że łącza są coraz szybsze, ale 800k na obrazek, to dużo
- inwestycje --> inwestycje.umt.nazwa.pl - serio?!
Sama strona w miarę przejrzysta.
Co do samych kafelków - a wszyscy się nabijali z MS jak wprowadził kafelki jako interfejs
Nie, żeby coś, ale akurat na telefon czy tablet kafelki są idealnym (wg mnie) interfejsem.
Jak już tak łaziłem to kultura.tarnow.pl: skrypt lub baza są niezoptymalizowane - czas generowania strony - 4s
Z moich uwag:
- https nie boli...
- brak ujednolicenia długości subdomen
- jak już płacą za cmsa to mogliby dopilnować, żeby konwertował obrazki do mniejszych rozmiarów, ja wiem, że łącza są coraz szybsze, ale 800k na obrazek, to dużo
- inwestycje --> inwestycje.umt.nazwa.pl - serio?!
Sama strona w miarę przejrzysta.
Co do samych kafelków - a wszyscy się nabijali z MS jak wprowadził kafelki jako interfejs
Nie, żeby coś, ale akurat na telefon czy tablet kafelki są idealnym (wg mnie) interfejsem.
Jak już tak łaziłem to kultura.tarnow.pl: skrypt lub baza są niezoptymalizowane - czas generowania strony - 4s
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Co do https to na tej stronie nie ma raczej przepływów danych od użytkownika więc za bardzo nie ma co tam szyfrować. Z drugiej strony jest to tak tanie, że mogli o tym pomyśleć, chociażby po to aby wyglądało bardziej profesjonalnie.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
- Rhetor
O to mi właśnie chodzi, że wygląda to teraz tak se.
Wysłane z mojej budki telefonicznej