Jest sobie sieć taka jak na rysunku.
Jako, że znajduje się paręset km ode mnie, to mam do niej ograniczony dostęp fizycznie. Po zamontowaniu do tej sieci dwóch czytników RFID, dostęp z zewnątrz mam tylko do jednego tj. RFID 1. Soft na routerze ADSL (Planet) jest na tyle ograniczony, że nie można ustawić forwardowania w taki sposób, że port zewnętrzny XXXX jest forwardowany na jakiś inny port wewnętrzny YYYY, a z kolei w oprogramowaniu czytników nie można zmienić portu, na którym pracują. Dlatego na czas łączenia się z zewnątrz z tymi czytnikami trzeba podmienić adres IP w tabeli forwardingu i tu zaczyna się problem. Pierwszy czytnik RFID działa bez problemu, natomiast drugi już nie. Natomiast po zdalnym zalogowaniu się na jeden z komputerów w LANie, RFID 2 odpowiada na ping. ARP pokazuje MAC'a z tej samej serii co RFID 1, zatem to na pewno czytnik, a nie inne urządzenie odpowiada. Podejrzewam ten router TP-Link, wiem, że dziwne to połączenie, bo tam po prostu powinien być zwykły switch, ale tylko router był pod ręką. Ma on wyłączone DHCP, wifi nie posiada, port WAN jest niepodłączony. Wszystkie komputery mają dostęp do internetu. Zastanawiam się czy jest możliwość jakiejś dodatkowej konfiguracji tego TP-Link'a żeby był bardziej switch'owaty czy zostaje jednak podmiana urządzenia.
Router jako switch, port forwarding, dziwne zachowanie
-
- Rhetor
Kirk, taki sposób połączenia robi z routera switcha, on w ten sposób nie ma prawa nic limitować, bramę w tamtym czytniku masz poprawnie ustawioną?
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
- Rhetor
To, że odpowiada na ping od urządzenia w sieci oznacza, że adres ip jest ok, problem z wyjściem "na świat" może być związany z źle ustawioną bramą lub maską nieobejmującą bramy, ale skoro pingasz go z tejże (z routera), to maska odpada. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Router jako AP w ten sposób już wykorzystywałem i nie było problemu, bo pomiędzy portami LAN działa jak zwykły przełącznik.
No mnie też nic innego nie przychodzi do głowy jak wyłączenie DHCP i router ma robić jako switch, jedynie jeszcze jego IP zmieniłem, bo miał takie samo jak bramka, więc ma 192.168.1.253 i co ciekawe po ustawieniu przekierowania portu 80 na ten adres IP nie da się wejść na tego TP-LINKa, jednocześnie tracę możliwość zarządzania pierwszym routerem ADSL bo dostęp do niego jest zawarty w tabeli port forwardingu, więc trzeba z powrotem zmieniać przekierowanie portu 80 na 192.168.1.1. :/
-
- Rhetor
Nie dostaniesz się do niego bo nie ma na nim bramy dla ruchu wyjściowego. Na routerze od strony LAN nie da się ustawić bramy, musiałbyś się VPN-em do tamtej sieci dostać, wtedy będziesz miał możliwość logowania się nań.