Chaos w nazewnictwie
Chaos w nazewnictwie
Zawsze mnie intrygowało pewne nazewnictwo tarnowskich placów, ulic i pomników stawianych na nich. Czy ktoś w ogóle nad tym panował i panuje? Tak sobie myślę czy to normalne, że na placu Kazimierza Wielkiego stoi Adam Mickiewicz, że na placu Henryka Sienkiewicza stoi popiersie Szczepanika, że III Liceum jest na Brodzińskiego a Brodziński ma popiersie na Piłsudskiego, zresztą Szujski też, że Bem stoi na Wałowej a powinien stać tam gdzie jest burdel i kapusta pelęta się pod nogami. Macie podobne przykłady? Podajcie je.
Rozstrzelać ich!!! Dlaczego na rynku w Krakowie znajduje się Mickiewicz, skoro plac nazywa się Rynek ? Dlaczego w Warszawie kolumna Zygmunta III Wazy znajduje się na placu Zamkowym ?
Już nie przesadzajmy, to nie jest aż takie straszne, że popiersie, pomnik czy coś innego znajduje się na innej ulicy niż osoba na pomniku.
Już nie przesadzajmy, to nie jest aż takie straszne, że popiersie, pomnik czy coś innego znajduje się na innej ulicy niż osoba na pomniku.
-
- Archont
Co jak co, ale pewna racja jest. III LO(Budynek - dawniej szkoła podstawowa im. Brodzińskiego) im. Mickiewicza jest na ul. Brodzińskiego, a WSD Tarnów i I LO im Brodzińskiego jest na Piłsudskiego(Dawna Seminaryjna). I czemu IV LO jest im. JP2 skoro kiedyś było Anioła.?
Czemu uśmiechnięty Brandstaetter siedzi na rogu Wałowej i Rybnej(przedłużenie Goldhammera) ?
Czemu Wałowa jest w miejscu w którym nie płynie rzeka?
Czemu pomnik Witosa jest na placu ograniczonym ulicami Klasztorną, Lwowską, Kołłątaja, Drzewną, Dąbrowskiego, a ul. Witosa to jakaś miniaturka skoro np. w Katowicach jest osiedle Witosa?
Czemu ul. Polna, ul. Wspólna i ul. Przedszkolaków są w "centrum", a Jagiełly, Królowej Jadwigi(?) i Mieszka na obrzeżach?
Czemu Azotowa nie jest główną ulicą obok Azoty Tarnów?
Czemu ul. Owocowa jest daleko od ulicy Śliwkowej?
I po co nam ulica Do Promu?
Czemu uśmiechnięty Brandstaetter siedzi na rogu Wałowej i Rybnej(przedłużenie Goldhammera) ?
Czemu Wałowa jest w miejscu w którym nie płynie rzeka?
Czemu pomnik Witosa jest na placu ograniczonym ulicami Klasztorną, Lwowską, Kołłątaja, Drzewną, Dąbrowskiego, a ul. Witosa to jakaś miniaturka skoro np. w Katowicach jest osiedle Witosa?
Czemu ul. Polna, ul. Wspólna i ul. Przedszkolaków są w "centrum", a Jagiełly, Królowej Jadwigi(?) i Mieszka na obrzeżach?
Czemu Azotowa nie jest główną ulicą obok Azoty Tarnów?
Czemu ul. Owocowa jest daleko od ulicy Śliwkowej?
I po co nam ulica Do Promu?
-
- Rhetor
- Kontakt:
Przynajmniej opowiadając przyjezdnym/turystom możemy mówić o takiej oto ciekawostce i się o tym mówi ...
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
-
- Archont
Ja myślałem, że wyraźnie dałem do zrozumienia, że mój post jest absurdalny (np. Śliwkowa i Owocowa razem) Skąd nazwa Wałowa się wzięła to wiem i wiedziałem, "ale wyobraź sobie biednego turystę, który..." Tak naprawdę to mało kto się interesuje nazwą ulicy/placu skweru.Baxon pisze:Kulą w płot akurat, Wałowa jest w miejscu, gdzie dawniej były obwałowania murów miejskich.gumini_0317 pisze: Czemu Wałowa jest w miejscu w którym nie płynie rzeka?
To może wszystkie place i ulice nazwać "Jana Pawła II"? Dodawałoby się "ojca świętego", "błogosławionego", "papieża", "papieża Polaka"...
Oczywiście dopuszczalne byłyby jedynie pomniki, tablice, postumenty związane z logicznym patronem danego placu czy ulicy.
Zastanawiam się "ulica Karola Wojtyły - poety" nie byłaby bluźnierstwem?
Oczywiście dopuszczalne byłyby jedynie pomniki, tablice, postumenty związane z logicznym patronem danego placu czy ulicy.
Zastanawiam się "ulica Karola Wojtyły - poety" nie byłaby bluźnierstwem?
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)