JAKUB KWAŚNY - JAK ODWOŁAĆ PREZYDENTA MIASTA TARNOWA?
Re: JAKUB KWAŚNY - JAK ODWOŁAĆ PREZYDENTA MIASTA TARNOWA?
Tak jeszcze tyko dorzucę, że podatek od nieruchomości w zdecydowanej większości przypadków przedsiębiorca może wrzucić sobie w koszta uzyskania przychodów. Tak więc jego podwyżka nie tyle spowoduje wzrost kosztów działalności przedsiębiorstw a raczej sprawi, że część pieniędzy która dzięki CIT idzie do budżetu centralnego zostanie po prostu w Tarnowie.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Wszyscy dyskutujemy o przedsiębiorcach i mieszkańcach bloków ale zapominamy o mieszkańcach domów jednorodzinnych gdzie prawie każdy ma garaż a ta podwyżka podatku dotknie najmocniej ich. Mi wyszło że po podwyżce zamiast obecnych 1200 zł zapłacę 2000 zł. To duża różnica i wymiernie dająca się odczuć w budżecie domowym. Oczywiście mógłbym zdecydować się na rozbiórkę garażu i szopy ogrodowej (to one mocno zawyżają wysokość podatku jako "obiekty inne) ale chyba nie o to chodzi.
Przyklaskiwanie jakimkolwiek podwyżkom to nowa wersja "Syndromu Sztokholmskiego". Politycy potrafią ładnie wmówić Ci, że musisz zapłacić więcej.
Tu niestety racja. Dla posiadaczy mieszkań ta podwyżka będzie niezauważalna, dla firm też nie będzie jakimś strasznym obciążeniem. Natomiast posiadacze domków, którzy mają garaż czy tez budynek gospodarczy typu stodoła (co w Krzyżu czy Klikowej dość często się zdaża) dostaną mocno po kieszeni. I szkoda, że miasto zupełnie tego nie uwzględniło projektując nowe stawki podatku, zwłaszcza, że często w tym drugim przypadku są to osoby starsze i mniej zamożne.Ricardo pisze: ↑10-09-2024, 12:23Wszyscy dyskutujemy o przedsiębiorcach i mieszkańcach bloków ale zapominamy o mieszkańcach domów jednorodzinnych gdzie prawie każdy ma garaż a ta podwyżka podatku dotknie najmocniej ich. Mi wyszło że po podwyżce zamiast obecnych 1200 zł zapłacę 2000 zł. To duża różnica i wymiernie dająca się odczuć w budżecie domowym. Oczywiście mógłbym zdecydować się na rozbiórkę garażu i szopy ogrodowej (to one mocno zawyżają wysokość podatku jako "obiekty inne) ale chyba nie o to chodzi.
Nikt się przecież z tego nie cieszy. Po prostu sytuacja finansowa miasta jest jaka jest a miasto praktycznie nie ma innych metod na zwiększenie swoich przychodów. Od razu zaznaczam, że "racjonalizacja zatrudnienia" w urzędach i miejskich instytucjach, jak byłaby krokiem w dobrą stronę, to i tak nie jest w stanie rozwiązać problemu. Znaczy pewnie można by wywalić 70% urzędników i zaoszczędzić jakieś konkretne sumy ale wówczas zaczęłyby się płacze, że na rejestrację auta czeka się cztery tygodnie itp.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Masz rację, mi też podatek wzrośnie o 90% (głównie przez garaż). Na dodatek wiele osób twierdzi, że jak masz dom, działkę i garaż to jesteś nadziany i Cię stać na zapłacenie takiego podatkuRicardo pisze: ↑10-09-2024, 12:23Wszyscy dyskutujemy o przedsiębiorcach i mieszkańcach bloków ale zapominamy o mieszkańcach domów jednorodzinnych gdzie prawie każdy ma garaż a ta podwyżka podatku dotknie najmocniej ich. Mi wyszło że po podwyżce zamiast obecnych 1200 zł zapłacę 2000 zł. To duża różnica i wymiernie dająca się odczuć w budżecie domowym. Oczywiście mógłbym zdecydować się na rozbiórkę garażu i szopy ogrodowej (to one mocno zawyżają wysokość podatku jako "obiekty inne) ale chyba nie o to chodzi.
-
- Archont
Faktycznie interpretacje są różne i sam już nie wiem czy ujednolicenie podatku dotyczy miejsc w budynkach wielorodzinnych czy też dla garaży wolnostojących. Różnie piszą.Bastekxyz pisze: ↑10-09-2024, 18:28Masz rację, mi też podatek wzrośnie o 90% (głównie przez garaż). Na dodatek wiele osób twierdzi, że jak masz dom, działkę i garaż to jesteś nadziany i Cię stać na zapłacenie takiego podatkuRicardo pisze: ↑10-09-2024, 12:23Wszyscy dyskutujemy o przedsiębiorcach i mieszkańcach bloków ale zapominamy o mieszkańcach domów jednorodzinnych gdzie prawie każdy ma garaż a ta podwyżka podatku dotknie najmocniej ich. Mi wyszło że po podwyżce zamiast obecnych 1200 zł zapłacę 2000 zł. To duża różnica i wymiernie dająca się odczuć w budżecie domowym. Oczywiście mógłbym zdecydować się na rozbiórkę garażu i szopy ogrodowej (to one mocno zawyżają wysokość podatku jako "obiekty inne) ale chyba nie o to chodzi.
Ostatnio zmieniony 12-09-2024, 09:02 przez farciarzgilmore, łącznie zmieniany 1 raz.
W założeniach zmian przedstawionych przez magistrat widnieją wciąż różne stawki dla budynków mieszkalnych oraz z kategorii "inne". Więc jak to w końcu jest z tymi budynkami? Czy przypadkiem korzystne zmiany nie dotyczą wyłącznie garaży znajdujących się wewnątrz budynków wielorodzinnych?
-
- Rhetor
Ciesielczyk ma jakiekolwiek zajęcie? Bo widziałem go dziś stojącego samochodem w zatoczce przed teatrem i naparzającego przez megafon w stronę gabinetu Kuby, nie słuchałem tego ale na transparentach miał że "Kwaśny musi odejść".
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Rano miał zajęcie - dla odmiany pikietował ze szczekaczką pod UMT na Nowej
W tej chwili szczeka na Jaracza.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
-
- Archont
Ratunek tylko w Choroszczy.
Radny wybrany z list PO, a także startujący z ich list teraz do rady miasta. Gdyby ktoś zrezygnował z bycia radnym w okręgu 3 wybranym z list PO np. pani Mękal to Marek Ciesielczyk zostaje radnym.
Wieczorem stał pod blokiem Kwaśnego. Gdy ktoś z mieszkańców zwrócił mu uwagę, że mieszkańcy okolicznych bloków woleli by jednak ciszę zaczął straszyć policją.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Ciesielczyk nieźle się uwziął na Kwaśnego. Jeździ po całym mieście i ponoć cały tydzień tak zapowiada. Najlepsze, że wczoraj widziałem pod blokiem Kwaśnego, że stoi tam całkiem sam i rozwiesza te transparenty i drze się przez megafon. Pewnie robienie takiego spektaklu zapewnia mu to, że ludzie o nim nie zapominają i zawsze mogą zagłosować w kolejnych wyborach.
Takich mamy niestety radnych. Sami sobie wybraliśmy a mam tu na myśli m.in. Piotrusia Wardzałę, Tadzia Żaka i czekającego w kolejce Ciesielczyka.
Takich mamy niestety radnych. Sami sobie wybraliśmy a mam tu na myśli m.in. Piotrusia Wardzałę, Tadzia Żaka i czekającego w kolejce Ciesielczyka.
I Klimka którego zawsze bierze kimka. Serio, gość usypiał za każdym razem jak oglądałem te obrady. A jak już się od święta odezwie, to innych usypia. Heh