Autostrada A4
-
- Rhetor
Re: Autostrada A4
Niskie podatki w Polsce... żarty!
Przykład: zarabiasz na rękę 4800, czyli brutto ~6800, brutto pracodawcy to 8125 - czyli już masz zabrane na dzień dobry 3325 zł co jest mniej więcej 40% wypracowanej kwoty.
Z pozostałych 4800, zakładając, że wydajesz wszystko i nic nie odkładasz, zabierane jest ci kolejne 18% uśredniając stawki VAT, bo biorę pod uwagę, że więcej się kupuje towarów niż usług.
No faktycznie, mamy niskie podatki.
Przykład: zarabiasz na rękę 4800, czyli brutto ~6800, brutto pracodawcy to 8125 - czyli już masz zabrane na dzień dobry 3325 zł co jest mniej więcej 40% wypracowanej kwoty.
Z pozostałych 4800, zakładając, że wydajesz wszystko i nic nie odkładasz, zabierane jest ci kolejne 18% uśredniając stawki VAT, bo biorę pod uwagę, że więcej się kupuje towarów niż usług.
No faktycznie, mamy niskie podatki.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Milordzie, lord raczył zapomnieć o akcyzie, ja wiem, że z założenia akcyza to podatek na używki i towary luksusowe ale w PRL luksusowy jest, na ten przykład, prąd czy paliwa rozmaite
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite
A i o podatku od akcyzy nie wolno zapominać.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)
niskie sa tzn zawsze sa wysokie ale w porownaniu z zachodem wiesz, jak masz chocby Holandie to paliwo jest drogie dosyć a jeszcze kazdy płaci podatek drogowy zależny od rodzaju napędu, trochę tam kombinują a bulić trzeba, a słyszałeś o skandynawii jakie tam sa wysokie podatkie,
na wegrzech jest vat ponoc 27, wszedzie sie za drogi buli, paliwo nei jest wcale tanie, ani ceny w sklepach czy usługów różnych i lewizny raczej tyle nie ma co u nas jednak sie zdarza
na wegrzech jest vat ponoc 27, wszedzie sie za drogi buli, paliwo nei jest wcale tanie, ani ceny w sklepach czy usługów różnych i lewizny raczej tyle nie ma co u nas jednak sie zdarza
Jak mi dadzą skandynawskie zarobki, skandynawską służbę zdrowia, skandynawskie szkolnictwo itp itd to mogę ścierpieć nawet skandynawskie podatki.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
jeszce przepisów nie można łamac takze cały pakiet trzeba brać, nie wspomnieć o zakupie alkoholu czy innych atrakcjach,
-
- Rhetor
A widzisz różnicę?
Zarabiam 2500 euro i za litr paliwa płacę 1,5E
Zarabiam 2500 zł i za litr paliwa płacę 4,80 PLN
Zarabiam 2500 euro i za litr paliwa płacę 1,5E
Zarabiam 2500 zł i za litr paliwa płacę 4,80 PLN
Wysłane z mojej budki telefonicznej
Zarabiam 2500 euro i za litr paliwa płacę 1,5E 1667 litrów
Zarabiam 2500 zł i za litr paliwa płacę 4,80 PLN 520 litrów
Tak to bardziej przemawia
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Ale chodzi tez o inne ceny, generalnie sa one dostoswane do siły nabywczej ludności. Możesz jeździć na gazie, mieć mały silnik jeździć eko, hybrydą. Zarobki to też kwestia pewnego wyboru, tam jest po prostu wszystko dużo droższe. nawet bogaci Niemcy dyskutują nad wprowadzaniem opłat, tylko sa pewne rozbieżności i nie moga dojść do ładu, czemu za jedna A musisz u nas słono płacić a inne A i S są darmowe i za co budowac kolejne drogi, odcinki, mam już dosyć czekania kolejnych dekad, bo nie dożyję chyba tych dróg.
@drogfan - gdyby faktycznie ta kasa, która zastąpiła podatek drogowy i jest wliczona w paliwo poszła w calości na drogi, to mielibyśmy siec nowoczesnych porządnych autostrad, dróg ekspresowych i wreszcie zwykłysz szos. Zamiast tego mamy takie zjawiska jak np. Stalekspport, bandycki viatoll oraz autostrady, które albo są albo będą płatne a stawka za kilometr w przeliczeniu na dochody Polaków bije rekody.
dojdą nowe opłaty, postawią się nowe bramki a kasa albo pójdzie do kieszeni przyjaciół aktualnej w danym momencie dojnej zmiany albo na cele ogólne, a jak wiadomo, nie ma takiej sumy, której demokratycznie wybrane rządy nie byłyby w stanie przepier*****
dojdą nowe opłaty, postawią się nowe bramki a kasa albo pójdzie do kieszeni przyjaciół aktualnej w danym momencie dojnej zmiany albo na cele ogólne, a jak wiadomo, nie ma takiej sumy, której demokratycznie wybrane rządy nie byłyby w stanie przepier*****
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite
A jeszcze bardziej przemawia pierd...ie o smogu i naciąganie ludzi na wymianę pieców na gazowe. Tym samym zabijanie polskich kopalni i nabijanie kasiory ruskim. Uzależnić jakiś kraj od swoich surowców to wygrać wojnę!!!mirak pisze:Zarabiam 2500 euro i za litr paliwa płacę 1,5E 1667 litrów
Moment, a co z Tauronem, PGE, Enea, i PGNiG mających wspierać polskie górnictwo? Inwestycje branżowe ograniczono bo trzeba było wywalić kasę na zakup węgla.wejss pisze:A jeszcze bardziej przemawia pierd...ie o smogu i naciąganie ludzi na wymianę pieców na gazowe. Tym samym zabijanie polskich kopalni i nabijanie kasiory ruskim. Uzależnić jakiś kraj od swoich surowców to wygrać wojnę!!!
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
wejss czyli w imię "patriotyzmu" mamy palić polskim, bardzo drogim węglem, wdychać cały ten syf, bo jak nie, to górnicy przyjdą palić opony i robić zadymy?
Gówno mnie obchodzą polskie kopalnie, tak samo jak górników gówno obchodziło że np. Mechaniczne padły czy na Azotach pracuje o wiele mniej osób niż 20 lat temu. Górnik też może zmienić zawód.
Im się "należy", więc ja mam być przymuszany do zakupów czegoś, czego nie chcę? Żeby ratować roszczeniowców?
A gaz to można kupować i sprowadzać z różnych kierunków - po coś chyba powstał m.in. gazoport, prawda?
Gówno mnie obchodzą polskie kopalnie, tak samo jak górników gówno obchodziło że np. Mechaniczne padły czy na Azotach pracuje o wiele mniej osób niż 20 lat temu. Górnik też może zmienić zawód.
Im się "należy", więc ja mam być przymuszany do zakupów czegoś, czego nie chcę? Żeby ratować roszczeniowców?
A gaz to można kupować i sprowadzać z różnych kierunków - po coś chyba powstał m.in. gazoport, prawda?
Co prawda temat wątku nie ma nic wspólnego ze smogiem ale skoro toczy się tutaj dyskusja na ten temat polecam http://www.tvn24.pl/czarno-na-bialym,42 ... 04318.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
-
- Obywatel
http://samorzad.pb.pl/4653258,18979,str ... owe-cenowa" onclick="window.open(this.href);return false;
Co prawda w tekście jest chyba błąd, bo o ile mi wiadomo chodzi o Tarnów, a nie o gminę Tarnów
Co prawda w tekście jest chyba błąd, bo o ile mi wiadomo chodzi o Tarnów, a nie o gminę Tarnów