Korki na Słonecznej
-
- Rhetor
- Kontakt:
Raczej chodzi o poszerzenie ulicy Starodąbrowskiej do Ronda. Pieniędzy na budowę ronda na Słonecznej w budżecie na 2010 rok nie ma. Ale w przyszłości ... jak już się sprawdzi określone rozwiązania może i rondo turbinowe się uda wybudować...
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
-
- Rhetor
To teraz proszę osoby obeznane z przepisami o poinformowanie mnie czyja wina (sytuacja sprzed chwili):
wjechałem na rondzie od strony wschodniej (Słoneczna) lewym pasem i chciałem jechać prosto (w kierunku na zachód), równolegle do mnie pasem zewnętrznym wjechał ciemny peugeot partner i ... zajechał mi drogę próbując jechać w lewo (Starodąbrowską w stronę Lwowskiej).
Teraz pytanie: jakby doszło do kolizji to czyja by była wina? Jego bo nie powinno go tam być? Czy moja bo przy zmianie pasa ruchu wjechałem w niego?
wjechałem na rondzie od strony wschodniej (Słoneczna) lewym pasem i chciałem jechać prosto (w kierunku na zachód), równolegle do mnie pasem zewnętrznym wjechał ciemny peugeot partner i ... zajechał mi drogę próbując jechać w lewo (Starodąbrowską w stronę Lwowskiej).
Teraz pytanie: jakby doszło do kolizji to czyja by była wina? Jego bo nie powinno go tam być? Czy moja bo przy zmianie pasa ruchu wjechałem w niego?
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
- Rhetor
Vonstock, wszystko by było jakby rondo było większe a na tym nie ma po prostu miejsca na zmianę pasa pomiędzy zjazdami, do tego nie rozumiem takiego czegoś - skoro są dwa pasy wyjazdu to można jechać 2 pasami tak? jeśli nie można to po co ronda 2-pasmowe?
Obejrzyj ten program jeszcze raz, gość w niektórych momentach przeczy sam sobie, poza tym, mnie na kursie uczono, że zjeżdżając z ronda włącza się kierunkowskaz - albo on albo ja nie jestem na bieżąco z przepisami w takim razie. I nie prawda że to jest "zwykłe skrzyżowanie", oznakowanie pionowe wyraźnie wskazuje że jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym - rondo.
Obejrzyj ten program jeszcze raz, gość w niektórych momentach przeczy sam sobie, poza tym, mnie na kursie uczono, że zjeżdżając z ronda włącza się kierunkowskaz - albo on albo ja nie jestem na bieżąco z przepisami w takim razie. I nie prawda że to jest "zwykłe skrzyżowanie", oznakowanie pionowe wyraźnie wskazuje że jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym - rondo.
Fajnie byłoby gdyby ktoś to rozstrzygnął jednoznacznie. Znaki kierunkowe przed rondem wyraźnie pokazują, że z prawego pasa jedzie się w prawo i prosto, więc faktycznie - tego samochodu, o którym pisze Lord, nie powinno być tam gdzie był.
Odnoszę jednak wrażenie, że już na samym rondzie obowiązuje przepis, że zmieniający pas ruchu musi ustąpić pierwszeństwa. Jeżeli się w niego wtarabaniłeś, to wina jest Twoja. Choć to on przyczynił się do kraksy.
Też miałem podobne sytuacje nieraz, dlatego na rondzie stosuję zasadę: zero zaufania. Po prostu każdy kierowca po nim jadący jest dla mnie potencjalnym zagrożeniem. Już lepiej zrezygnować ze swoich praw i przepuścić analfabetę drogowego niż tracić czas i jeździć później po serwisach/blacharzach/szrotach z poczuciem racji.
Odnoszę jednak wrażenie, że już na samym rondzie obowiązuje przepis, że zmieniający pas ruchu musi ustąpić pierwszeństwa. Jeżeli się w niego wtarabaniłeś, to wina jest Twoja. Choć to on przyczynił się do kraksy.
Też miałem podobne sytuacje nieraz, dlatego na rondzie stosuję zasadę: zero zaufania. Po prostu każdy kierowca po nim jadący jest dla mnie potencjalnym zagrożeniem. Już lepiej zrezygnować ze swoich praw i przepuścić analfabetę drogowego niż tracić czas i jeździć później po serwisach/blacharzach/szrotach z poczuciem racji.
Ostatnio zmieniony 30-12-2009, 12:27 przez gushman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rhetor
Właśnie o to mi chodzi - czyja jest wina jeśli wina leży po obu stronach?gushman pisze:Odnoszę jednak wrażenie, że już na samym rondzie obowiązuje przepis, że zmieniający pas ruchu musi ustąpić pierwszeństwa. Jeżeli się w niego wtarabaniłeś, to wina jest Twoja. Choć to on przyczynił się do kraksy.
Kto jest odpowiedzialny za kolizję? <-- czyt komu ściągną z OC na pokrycie szkód
Przyczynienie do kolizji nie jest równe winie! Kierowca jadący 40 km/h po autostradzie również przyczynia się do kolizji, ale nie jest jej winien w rozumieniu kodeksu drogowego.
Temu Twojemu na rondzie mogą wlepić mandat za niestosowanie się do znaków kierunkowych (czy jak tam one się fachowo zwą) i tyle. Taka jest przynajmniej moja interpretacja. Ale ja sobie mogę.
Temu Twojemu na rondzie mogą wlepić mandat za niestosowanie się do znaków kierunkowych (czy jak tam one się fachowo zwą) i tyle. Taka jest przynajmniej moja interpretacja. Ale ja sobie mogę.
Masz rację Gushman. W tym przypadku winnym kolizji byłby Lord, ponieważ nie ustąpił pierwszeństwa pojazdowi poruszającemu się z prawej strony, natomiast drugi kierowca otrzymałby mandat za niestosowanie się do znaków drogowych. Pokręcone to wszystko ale tak to jest jak nie ma jednoznacznych zasad poruszania się po skrzyżowaniach z ruchem okrężnym. W "Motorze" kilka miesięcy temu była poruszana kwestia ruchu na rondach i było to dosyć dobrze wytłumaczone z przykładami na różnych rodzajach rond. Ale z tego co pamiętam i tam nie ustrzegli się błędu.
To nasze rondo na Słonecznej jest moim zdaniem po prostu za małe aby robić z niego dwupasmowe rondo. W takim przyapadku albo z jednym pasem, albo turbina i sprawa rozwiązana.
To nasze rondo na Słonecznej jest moim zdaniem po prostu za małe aby robić z niego dwupasmowe rondo. W takim przyapadku albo z jednym pasem, albo turbina i sprawa rozwiązana.