Dom pisze:
Według tego co piszesz, nie jest istotne jak było naprawde, tylko to jak o nas napiszą w gazetach na zachodzie.
A jak było na prawdę ? Polacy mordowali Żydów na równi z Niemcami? Bo takie głosy zaczynają się właśnie pojawiać. "Polskie obozy koncentracyjne" w międzynarodowej prasie to niestety ostatnio nic niezwykłego.
Natomiast własną politykę historyczną prowadzą zarówno Niemcy, jak i Rosja. Nie widzę powodów dla których nie powinna prowadzić jej również Polska, zwłaszcza, że wbrew pozorom ma to realny wpływ na to jak jest postrzegana na świecie co przekłada się na konkretne sprawy. Nie musi to przecież oznaczać przeinaczania historii.
Moim zdaniem mocno przeceniasz wydzwięk filmu Pokłosie, znacznie bardziej popularny (i co za tym idzie i opiniotwórczy) jest W ciemności Agnieszki Holland.
Nie przeceniam. Ten film będzie miał bardzo mały wpływ i zostanie szybko zapomniany. Ja piszę o tym co się wokół tego filmu działo wcześniej w momencie premiery. Wg niektórych to miało być przecież arcydzieło dekady które poruszy wspomniane wcześniej sumienia Polaków mordujących masowo w czasie wojny Żydów.
W ciemności Agnieszki Holland. Są dzieła kultury, które mają podkreślać bohaterstwo Polaków, ale powinny być i takie które pokazują i drugą stronę, nawet jeżeli to była mniejszość.
Ale niech wyraźnie zaznaczają, że była to mniejszość a nie sugerują, że takie zachowania to była norma. Przeciw temu właśnie protestuję.
W innych tematach potepiasz zdecydowanie komunizm, a tutaj de facto popierasz jedną z ich metod, tj. zamazywanie historii po to, aby utrwalać pewien mit.
A z kim teraz dyskutujesz? Bo na pewno nie ze mną. Proszę dokładnie wskazać gdzie napisałem, lub chociaż sugerowałem, że o polskim antysemityzmie nie powinno się pisać i należy cokolwiek zamazywać. Ja właśnie postuluję aby przestać zamazywać.
No chyba, że Twoim zdaniem to zamazywanie historii polega na tym, że piszemy o tych co Żydów ratowali zamiast zwracać uwagę jedynie na te przypadki, gdy ktoś ich mordował lub ich wydawał narodowym socjalistom ?