Remont dworca PKP

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Jakub Kwaśny pisze: Mylisz się ;-) to są Przewozy Regionalne! ;)
W wydaniu duetu małopolskiego Ciepiela-Rębilas* to są to raczej Patologie Regionalne.

Bo na kolejnych trasach zamiast pociągów jeżdżą kolejowe... autobusy. A Przewozy Regionalne zżerają coraz większe dotacje.

Weredyk jak chce zrobić coś porządnego dla Małopolski to niech się zajmie dziadostwem jakie nam się robi w transporcie wojewódzkim.

* Ryszard Rębilas - dyrektor Małopolskiego Zakładu Przewozów Regionalnych.

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

Ciekawa rzecz: Pociag Kraków - Tarnów - Rzeszów :
w Krakowie na tablicy odjazd 15:10 przyjazd do Tarnowa na 16:30 w Tarnowie, przyjazd juz 16:50. Bo pociag stoi z 20 minut w Bochni :) Co jak co ale burdel na pkp jest nieziemski.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Beaver pisze:Bo pociag stoi z 20 minut w Bochni :) Co jak co ale burdel na pkp jest nieziemski.
Ja wiem, że takiego bajzlu jaki jest obecnie w PKP nie ma chyba w żadnej innej instytucji na świecie. Ale żeby było uczciwie: kiedyś stałem jakieś pół godziny na moście w podmiejskim pociągu w Londynie. Innym razem jechałem dalekobieznym autobusem na linii Hereford-Londyn. Na drugim przystanku, mniej więcej kilkanascie kilometrow od Hereford miał blisko godzinę spóźnienia.

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

juz myslalem ze powiesz ze widziales ze pkp nie mialo opoznienia :P
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

eeee to takie science fiction, zresztą bardziej fiction niz science.

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

To by bylo science bo by sie naukowcy za to wzieli :) A swoja droga to podoba mi sie jedna rzecz. Ubikacja na Dworcu jest a musi byc platna ? i do tego zamknieta w niedzielne popoludnie ? :P W galeriach i innych miejscach jest otwarta i ludzie zyja. A tu zamknieta z napisalem 2.5 za korzystanie platne z góry :P

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Beaver pisze:Ubikacja na Dworcu
Jakis czas temu będąc na dworcu głównym w Krakowie poczułem potrzebę poszukania kibelka. Dworzec w Krakowie jest nawet całkiem łądnie odremontowany, stylowo. No i znalazłem odpowiednie strzałki, które skierowały mnie tam gdzie natura wzywała. I nagle poczułem się jakbym przeszedł przez szafę do może nie Narnii, ale do innego swiata. Brud, syf, smród.

Z kolei od wielu miesięcy (ok, nie myłem tam od jakiegoś czasu, może sie zmieniło) nie ma ubikacji na dworcu w Płaszowie w ogóle. Znaczy stoja tam obok jakiej toi-toi, ale umywalki to-to raczej nie ma.

MTar
Proedroj

Post autor: MTar »

Beaver pisze: Bo pociag stoi z 20 minut w Bochni
postoje w Bochni są spowodowane budową autostrady a dokładniej łącznika dlatego na odcinku Bochnia Brzesko czynny jest tylko jeden tor i ruch odbywa się wahadłowo. Na tym odcinku maszyna do palowania stoi zbyt blisko torów i nie ma przejazdu. Wy nie narzekajcie teraz jak(jeśli) rozpocznie się remont linii to dopiero będą utrudnienia.

hurricane
Rhetor

Jak będzie modernizacja linii to od maja 2011 do kwietnia 2012 trzeba będzie wytrzymać... Potem będzie autostrada :P.

Choć mimo puszczenia przetargów niekoniecznie nasza modernizacja kolejowa się rozpocznie, nasz cudowny "liberalny" rząd w osobie Grabarczyka i Bieńkowskiej planuje odebrać inwestycjom kolejowym 1 mld euro. Nawet tym, gdzie już są przetargi rozstrzygnięte. Bo po obcięciu inwestycji drogowych straszny lament niektóre miasta podniosły (Tarnów oczywiście śpi vide modernizacja drogi 73).

Mam nadzieję, że naszej linii kolejowej to nie będzie groziło.

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

Ale faktycznie, co do toalet to mamy jedne z droższych w Małopolsce... A w Krakowie to zawsze można iść piętro wyżej do Galerii i załatwić "potrzebę", w komfortowych warunkach, względnie nawet gratis! :)

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

MTar pisze:
Beaver pisze: Bo pociag stoi z 20 minut w Bochni
postoje w Bochni są spowodowane budową autostrady a dokładniej łącznika dlatego na odcinku Bochnia Brzesko czynny jest tylko jeden tor i ruch odbywa się wahadłowo. Na tym odcinku maszyna do palowania stoi zbyt blisko torów i nie ma przejazdu. Wy nie narzekajcie teraz jak(jeśli) rozpocznie się remont linii to dopiero będą utrudnienia.
Powiedz mi to dlaczego w Tarnowie i Krakowie sa inne godziny na rozkladzie ? To w Tarnowie wiemy ze jest 1 tor a w Krakowie nie ? Skoro niby na stale waidomo ze pociag ma stac tam pol godziny to po co w Krakowie bajeczka o tym ze jedzie tylko godzine i 20 minut.

A co do Toalet niech nawet beda platne ale czynne w niedziele o 17 :)

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Ja bym to podciągnął na celowe działanie na szkodę firmy.

hurricane
Rhetor

Beaver pisze: Powiedz mi to dlaczego w Tarnowie i Krakowie sa inne godziny na rozkladzie ? To w Tarnowie wiemy ze jest 1 tor a w Krakowie nie ? Skoro niby na stale waidomo ze pociag ma stac tam pol godziny to po co w Krakowie bajeczka o tym ze jedzie tylko godzine i 20 minut.
Bo to jest tzw. zmiana tymczasowa spowodowana np. remontem, nie musi być umieszczana na planszowych rozkładach jazdy, bo takich zmian jest dziesiątki. Jest umieszczana w osobnej gablocie, tablicy - w Krakowie w holu głównym pod tablicą z odjazdami. Ta akurat zmiana jest wprowadzona w wykaz zmian tymczasowych.

Zmiany stałe wchodzą w życie podczas trzech rocznych korekt rozkładu jazdy (1.03, 1.06., 1.09.) i wtedy rozkłady planszowe są zmieniane.

Ta zmiana rozkładu tymczasowa dla pociągu nr 125 Kraków odjazd 15:10 obowiązuje do 28.02.

Od maja dopiero zaczną się cyrki w rozkładzie jak wejdą w życie pierwsze rozkłady zamknięciowe związane z modernizacją, zmiany będą co chwilę.

faleQ
Archont
Kontakt:

Post autor: faleQ »

hurricane, a czasem od nowego rozkładu nie została obniżona prędkość na trasie Tarnów - Kraków? Kolejny raz.

hurricane
Rhetor

Nie, akurat na ten rozkład nie, ale doszło kilka ograniczeń punktowych to i czas się o te 2,3 minuty wydłużył.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

ODPOWIEDZ