Z opowieści innych farmaceutów - 7h dydaktycznych online, ale da się uwinąć szybciej. Zajęcia praktyczne w centrach symulacji - nie ma jeszcze terminówsainte_nitouche pisze: ↑30-03-2021, 16:04Wykonywać szczepienia beda mogli także np. fizjoterapeuci czy farmaceuci - po przejsciu kursu. Kurs sczzepien dla pielegniarek trwa 4 miesiace.
Ten bedzie trwal ile? Jeden dzien online?
Wybacz, ale tym stwierdzeniem obrażasz grupę zawodową jaką są farmaceuci. Z właściwym przechowywaniem i przygotowaniem problemu nie będzieNie chodzi o samo podanie dawki. Chodzi o wlasciwe przechowywanie i przygotowanie szczepionki (dawki trzeba wlasciwie podzielic, nie da sie nabrac na oko")
Też bym się nie odważył. Tym bardziej na podstawie ankiety, w której można wszystko napisaćNIE ODWAŻYLABYM SIĘ nikogo zakwalifikować do szczepienia
To miałaś szczęście. Ja nie byłem i nikt kogo znam a się pytałem - też nie byłJa i moi rodzice bylismy dokladnie badani, osluchani.
Pewnie zalezy od lekarza. Niestety.
Też nie sądzę. Z kilku względów:
1. Mała chęć wśród grupy zawodowej (owszem na forach dla farmaceutów chętnych optycznie jest więcej - ale dużo osób się nie wypowiada albo nie korzysta)
2. Warunki lokalowe aptek - sorry, ale jako farmaceuta nie wyobrażam sobie by szczepić w aptece. Powinno być osobne pomieszczenie, które apteki nie są w stanie wygospodarować. A nie wyobrażam sobie szczepić w magazynie, komorze przyjęć, pomieszczeniu administracyjno-biurowym czy recepturze
3. Brak zapisów w rozporządzeniach i ustawach - trzeba co najmniej kilka ustaw zmienić (Prawo Farmaceutyczne itd.). Owszem prawo można szybko zmienić (co ta ekipa wielokrotnie udowodniła), tylko szkoda, że zmieniają kiedy im jest potrzeba zaś na apele środowiska farmaceutycznego nie reagują
4. Brak konkretnej informacji jak finansowo będzie to rozliczane
W zasadzie to dalej stanowią, bo często lekarze są jeszcze zabarykadowani. Tyle ile mogą funkcjonują teleporady. Dobrze, że rok wcześniej wprowadzone zostały e-recepty bo nie wyobrażam sobie pandemii bez funkcjonującej e-recepty
może i ma sens, ale nie w aptekach ponieważ mało która ma warunki lokalowe. Jedynie w punktach szczepień
Jeśli będą wątpliwości mają się konsultować