Tarnów na drogowskazach
TomekMKM pisze:To jakiś totalny brak konsekwencji... Chociaż teoretycznie "975" do N. Sącza prowadzi, a dokładnie do Wielogłów. Na drugiej fotce po prostu mieli więcej miejsca to zrobili i Nowy Sącz. A Zakliczyn dlatego, że tam jest skrzyżowanie dróg wojewódzkich.
Kolego na pierwszej fotce też był Nowy Sącz i też były duże. Nie wiem kto był taki mądry i jaki był cel zmian tych tablic na mniejsze. A jeśli chodzi o skrzyżowanie dróg wojewódzkich to znajduje się we wsi Roztoka. Zakliczyn zaczyna się dopiero za dojajcem.
Dokładnie za żwirownią Droga wojewódzka Biecz - Jurków idzie łamaną także są dwa punkty gdzie się spotykają i idą kawałek razem: w Roztoce i na rondzie w Zakliczynie - w końcu musi jakoś przez Dunajec "przejechać"ozi26 pisze:TomekMKM pisze:To jakiś totalny brak konsekwencji... Chociaż teoretycznie "975" do N. Sącza prowadzi, a dokładnie do Wielogłów. Na drugiej fotce po prostu mieli więcej miejsca to zrobili i Nowy Sącz. A Zakliczyn dlatego, że tam jest skrzyżowanie dróg wojewódzkich.
Kolego na pierwszej fotce też był Nowy Sącz i też były duże. Nie wiem kto był taki mądry i jaki był cel zmian tych tablic na mniejsze. A jeśli chodzi o skrzyżowanie dróg wojewódzkich to znajduje się we wsi Roztoka. Zakliczyn zaczyna się dopiero za dojajcem.
ozi26, Tablice były większe wcześniej, bo dotyczyły skrzyżowania drogi krajowej 4 z wojewódzką 975. Po wybudowaniu obwodnicy Wojnicza, krajówka nie biegnie już przez Wojnicz, tylko poprowadzona jest na jego obrzeżach. W związku tym, skrzyżowanie to, o którym mowa, pełni teraz tylko funkcję rozjazdu dla drogi wojewódzkiej, a na drogach wojewódzkich dają tabliczki o takich wielkościach.
Chyba to nie jest tak jak mówisz, to, że tabliczka jest taka a nie inna to raczej kwestia kasy... Prawdopodobnie na tych parę znaków można było zrobić zamówienie z wolnej ręki, bez przetargu, to ZDW zaoszczędził parę złotych na powierzchni znaków. Przy większych remontach jak na DW977, czy DW980 wymiary stawianych tablic kierunkowych są standardowe jak wszędzie...Dawid D pisze:... a na drogach wojewódzkich dają tabliczki o takich wielkościach.
a na drogach wojewódzkich dają tabliczki o takich wielkościach.
To jeśli tak jest jak piszesz, to po kiego ciula w Wielkej Wsi wyładowali znaki wielkości drzwi wejściowych i dali kierunek Milówka 16 ton oraz Zakliczyn i Nowy Sącz. Przez 30 lat tam nie było takiego znaku i nagle musi być.
https://www.youtube.com/watch?v=3WMcBC4 ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.tarnowianin.com/2759_tarnow_ ... adzie.html
Fajnie, ale to zdanie mnie zbulwersowało:
Fajnie, ale to zdanie mnie zbulwersowało:
TZDM nic nie robił w sprawie oznakowania, a jak się okazuje, że licealista potrafił swoja determinacją przekonać odpowiednie urzędy, to TZDM się k..... podpina. Panie Mikuta - to nie będzie WASZA zasługa, nawet w minimalnym stopniu. Już za późno na propagandę sukcesu.Licealiście w jego działaniach kibicuje tarnowska drogówka. Bardziej sceptycznie podchodzi do sprawy TZDM: - Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy to, że Tanów znajdzie się na tablicach przy "czwórce" i autostradzie to jego zasługa, czy nasza. Determinacji na pewno nie można mu odmówić - przyznaje na łamach "DP" Andrzej Mikuta z TZDM.
Sprostuję, że TZDM wcześniej również wysyłał pisma i interweniował w tej sprawie. To prawda.
O tym, że Tarnów pojawi się na tablicach kierunkowych na 4 potwierdza projekt nowego oznakowania z GDDKiA. Wdrożony zostanie on po oddaniu do ruchu A4. Tym samym Tarnów stanie się kierunkowy dla tej drogi jako nowego numeru 94 (aktualnie za Wieliczką na krajowej "czwórce", Tarnów już jest kierunkowy, ale numer drogi zostanie wkrótce (?) zmieniony na 94) . Na naszą korzyść, "Tarnów" pojawi się również na niebieskich tablicach na autostradowej obwodnicy Krakowa (wg. projektu w okolicach Balic), ze względu na to, że 94 na tym odcinku będzie przebiegać wzdłuż autostrady. Od węzła "Wielicka" na autostradzie Tarnów będzie pojawiał się tylko na tablicach szlakowych.
Co do Rzeszowa... Nie ma żadnych wiadomości na temat tego typu projektów dot. DK4 (94). Jedynym potwierdzeniem jest to, że Tarnów na pewno pojawi się na tablicach szlakowych dla A4 za zachodnim węzłem. Na tablicach tych będą uwzględnione: Tarnów, Kraków, Katowice i Jędrzychowice...
O tym, że Tarnów pojawi się na tablicach kierunkowych na 4 potwierdza projekt nowego oznakowania z GDDKiA. Wdrożony zostanie on po oddaniu do ruchu A4. Tym samym Tarnów stanie się kierunkowy dla tej drogi jako nowego numeru 94 (aktualnie za Wieliczką na krajowej "czwórce", Tarnów już jest kierunkowy, ale numer drogi zostanie wkrótce (?) zmieniony na 94) . Na naszą korzyść, "Tarnów" pojawi się również na niebieskich tablicach na autostradowej obwodnicy Krakowa (wg. projektu w okolicach Balic), ze względu na to, że 94 na tym odcinku będzie przebiegać wzdłuż autostrady. Od węzła "Wielicka" na autostradzie Tarnów będzie pojawiał się tylko na tablicach szlakowych.
Co do Rzeszowa... Nie ma żadnych wiadomości na temat tego typu projektów dot. DK4 (94). Jedynym potwierdzeniem jest to, że Tarnów na pewno pojawi się na tablicach szlakowych dla A4 za zachodnim węzłem. Na tablicach tych będą uwzględnione: Tarnów, Kraków, Katowice i Jędrzychowice...
Z tymi oznaczeniami na obwodnicy Krakowa, szok ... ale pozytywny... choć konsekwentnie na A4 Tarnów powinien zastąpić Rzeszów w przeciwnym razie będą kwiatki jak na A1 między Łodzią a Piotrkowem gdzie na zjeździe na DK 91 za Łodzią wygląda to tak [Katowice A1] [Piotrków Tryb 91] i połowa ludzi jadących do Piotrkowa zjeżdża na krajówkę jak pokazują drogowskazy a tymczasem bez problemowo i o wiele szybciej dojechać można A1 która ma w Piotrkowie bodaj 2 węzły... ale nie każdy musi o tym wiedzieć dlatego jak dla mnie to oznakowanie woła tam o pomstę do nieba.
Wystarczyłaby jedna tablica na węźle wielickim [Rzeszów, Tarnów A4] potem już mogliby sobie dawać ten swój Rzeszów
Ale fajnie że się z DK 94 udało bo byłem w 70% pewien że nas wydymają i zostanie Rzeszów
Wystarczyłaby jedna tablica na węźle wielickim [Rzeszów, Tarnów A4] potem już mogliby sobie dawać ten swój Rzeszów
Ale fajnie że się z DK 94 udało bo byłem w 70% pewien że nas wydymają i zostanie Rzeszów
Ludzie, trzymajcie mnie, bo nie wydolę... poniższy post, to kopia mojej wypowiedzi z innego Forum, ale sprawa jest poważna:
To jakaś totalna parodia, chore psychicznie dziwactwo, dziadostwo i dalej lecą już wulgaryzmy... Węzły w Dębicy będą nazywać się: Dębica Wschód i Dębica Zachód - w Tarnowie - Wierzchosławice i Tarnów Północ.
http://www.gddkia.gov.pl/pl/1037/sprawd ... -autostrad
Mapa z GDDKiA.
INTERWENCJA:
W odpowiedzi na Nowy Projekt z GDDKiA otrzymałem informację, że na nazwy węzłów autostradowych, muszą wyrazić zgodę Samorządy Lokalne. Zapewniono mnie, że te Samorządy wyraziły zgodę na nazwę Wierzchosławice.
Tydzień temu napisałem pismo do Gminy Wierzchosławice, informując o nowym Zarządzeniu Generalnego Dyrektora, z którego wynika, ze węzeł powinien nosić nazwę Tarnów - Zachód. W związku z tym, że przepisy GDDKiA są przestrzegane dosyć dowolnie, zaproponowałem Gminie łącznie 3 nazwy dla węzła w Wierzchosławicach: Tarnów Zachód, Tarnów - Wierzchosławice i Tarnów Zachód - Wierzchosławice. Osobiście, wydaje mi się, że najlepsza nazwa dla wszystkich proponowanych, to Tarnów Zachód - Wierzchosławice. Może nazwa trzy członowa, ale taka już istnieje na drodze ekspresowej w Bielsku Białej - Bielsko - Biała Komorowice.
Zaraz po wysłaniu pisma, otrzymałem telefon od Urzędnika z UG Wierzchosławice w tej sprawie. Był podwójnie zdziwiony - po I - że to nie Tarnów występuje z takim wnioskiem, po II, że GDDKiA nie poinformowała Ich ani razu o nowym Zarządzeniu i o możliwości zmiany nazwy węzła. Pan ten oznajmił, że nie widzą przeszkód dla zmiany nazwy węzła, ale ostateczną decyzję podejmie Wójt.
Jeśli Gmina wyrazi oficjalną zgodę na zmianę nazwy węzła na którąś / któreś z podanych, przedłożę to pismo Wiceprezydentowi Miasta Tarnowa i Naczelnikowi Tarnowskiej Drogówki, by również odnieśli się do tego pisma i wyrazili zgodę na nowe nazwy. Po takim zabiegu, wysyłam kopie tych pism do GDDKiA. Jeśli nie zmienią po tym nazwy... będzie syf jak z węzłem Gliwice - Sośnica.
Przy okazji przedstawiam projekt nowego oznakowania Autostradowej Obwodnicy Tarnowa, który w tym samym dniu przesłałem do GDDKiA.
ZOBACZ PROJEKT:
http://www.a4tarnow.fora.pl/oznakowanie ... wa,81.html
To jakaś totalna parodia, chore psychicznie dziwactwo, dziadostwo i dalej lecą już wulgaryzmy... Węzły w Dębicy będą nazywać się: Dębica Wschód i Dębica Zachód - w Tarnowie - Wierzchosławice i Tarnów Północ.
http://www.gddkia.gov.pl/pl/1037/sprawd ... -autostrad
Mapa z GDDKiA.
INTERWENCJA:
W odpowiedzi na Nowy Projekt z GDDKiA otrzymałem informację, że na nazwy węzłów autostradowych, muszą wyrazić zgodę Samorządy Lokalne. Zapewniono mnie, że te Samorządy wyraziły zgodę na nazwę Wierzchosławice.
Tydzień temu napisałem pismo do Gminy Wierzchosławice, informując o nowym Zarządzeniu Generalnego Dyrektora, z którego wynika, ze węzeł powinien nosić nazwę Tarnów - Zachód. W związku z tym, że przepisy GDDKiA są przestrzegane dosyć dowolnie, zaproponowałem Gminie łącznie 3 nazwy dla węzła w Wierzchosławicach: Tarnów Zachód, Tarnów - Wierzchosławice i Tarnów Zachód - Wierzchosławice. Osobiście, wydaje mi się, że najlepsza nazwa dla wszystkich proponowanych, to Tarnów Zachód - Wierzchosławice. Może nazwa trzy członowa, ale taka już istnieje na drodze ekspresowej w Bielsku Białej - Bielsko - Biała Komorowice.
Zaraz po wysłaniu pisma, otrzymałem telefon od Urzędnika z UG Wierzchosławice w tej sprawie. Był podwójnie zdziwiony - po I - że to nie Tarnów występuje z takim wnioskiem, po II, że GDDKiA nie poinformowała Ich ani razu o nowym Zarządzeniu i o możliwości zmiany nazwy węzła. Pan ten oznajmił, że nie widzą przeszkód dla zmiany nazwy węzła, ale ostateczną decyzję podejmie Wójt.
Jeśli Gmina wyrazi oficjalną zgodę na zmianę nazwy węzła na którąś / któreś z podanych, przedłożę to pismo Wiceprezydentowi Miasta Tarnowa i Naczelnikowi Tarnowskiej Drogówki, by również odnieśli się do tego pisma i wyrazili zgodę na nowe nazwy. Po takim zabiegu, wysyłam kopie tych pism do GDDKiA. Jeśli nie zmienią po tym nazwy... będzie syf jak z węzłem Gliwice - Sośnica.
Przy okazji przedstawiam projekt nowego oznakowania Autostradowej Obwodnicy Tarnowa, który w tym samym dniu przesłałem do GDDKiA.
ZOBACZ PROJEKT:
http://www.a4tarnow.fora.pl/oznakowanie ... wa,81.html
Jedna różnica z Bielskiem, to to, że nazywa się ono dwuczłonowo, czyli Bielsko-Biała. Niezależnie od tego faktem jest jednak, że jest to jakaś parodia w nazewnictwie.
PS. Czy zgodnie z ustawą Stare Miasto łapie się na oznakowanie turystyczne?
Krakowski Rynek jest z UNESCO, a znaków nie ma, natomiast Kopalnia we Wieliczce już jest ...
PS. Czy zgodnie z ustawą Stare Miasto łapie się na oznakowanie turystyczne?
autostrady i drogi ekspresowe:
-z listy UNESCO
-parki narodowe
-inne własne o znaczeniu międzynarodowym i krajowym, po uzgodnieniu z Urzędem Marszałkowskim i zaopiniowaniu przez ROT
Znaki są stawiane nie dalej, niż 40 km od obiektu
Krakowski Rynek jest z UNESCO, a znaków nie ma, natomiast Kopalnia we Wieliczce już jest ...
Co do trzy członowej nazwy - można próbować, kolejność od najlepszej, do najmniej czytelnej nazwy węzła, ale jeszcze "do przyjęcia" przez Tarnów, to:
- Tarnów Zachód - Wierzchosławice
- Tarnów Zachód
- Tarnów - Wierzchosławice
Co do tabliczki z informacją turystyczną, to Klasztor Benedyktynów nie jest zabytkiem UNESCO, a jest uwzględniony na autostradzie, te tego typu znaku o którym mowa w powyższym poście. Dokładnie zlokalizowany jest przed zjazdem na węźle "Mirowski". Jeśli GDDKiA wyrazi zgodę na tego typu znak, ale podkreśli, że trzeba uzyskać zgodę Marszałka i ROT, wyślę kolejne pisma Zaznaczam, że w piśmie uwzględniłem również możliwość ustawienia znaku E-22c, który może łatwiej będzie "przeskoczyć".
Zobaczymy jaka będzie odpowiedź.
- Tarnów Zachód - Wierzchosławice
- Tarnów Zachód
- Tarnów - Wierzchosławice
Co do tabliczki z informacją turystyczną, to Klasztor Benedyktynów nie jest zabytkiem UNESCO, a jest uwzględniony na autostradzie, te tego typu znaku o którym mowa w powyższym poście. Dokładnie zlokalizowany jest przed zjazdem na węźle "Mirowski". Jeśli GDDKiA wyrazi zgodę na tego typu znak, ale podkreśli, że trzeba uzyskać zgodę Marszałka i ROT, wyślę kolejne pisma Zaznaczam, że w piśmie uwzględniłem również możliwość ustawienia znaku E-22c, który może łatwiej będzie "przeskoczyć".
Zobaczymy jaka będzie odpowiedź.
-
- Rhetor
Dawid, podziwiam zapał! Robisz kupę dobrej roboty. Spróbuj nawiązać kontakt z Panem Madejem z UM, może on coś pomoże. Wszedł w kompetencje dość niedawno, ale ma duże doświadczenie, a jednocześnie chyba jeszcze mu się chce....
Ricardo, jak masz jakieś wejścia w UM, to niechże Dawida wspomogą, bo to wstyd, żeby to on pisał do Wierzchosławic pisma, które powinien nasz UM załatwiać...
Ricardo, jak masz jakieś wejścia w UM, to niechże Dawida wspomogą, bo to wstyd, żeby to on pisał do Wierzchosławic pisma, które powinien nasz UM załatwiać...