Piłka nożna III liga - Unia Tarnów

Imprezy sportowe, plotki z torów, boisk, dyskusje o sporcie
Zablokowany
Awatar użytkownika

extremal
Archont
Kontakt:

Post autor: extremal »

Fragmenty starych artykułów, wiele przypominające:

Wywiad z A. Grzybem z 2004 roku:

- Jakie cele postawiono Panu, kiedy obejmował Pan stanowisko Prezesa?

- Ja gdy przychodziłem w styczniu 2002 roku to miałem być likwidatorem klubu i założycielem nowego - miały zostać tylko żużel i koszykówka, a reszta out, bo nie ma pieniędzy. A teraz ci sami są zdziwieni, że z dochodów klubu można go utrzymać i dług się nie powiększa. Ja przychodząc tutaj tylko to chciałem udowodnić dyrekcji Zakładów Azotowych, że nie trzeba ładować 4 milionów w koszykówkę, żeby dalej rozwalała klub, bo to ona zadłużała go rocznie po 1,8 mln zł. Dla mnie jako administratora klubu najważniejsza jest racjonalna gospodarka finansowa, bo sport to mają robić trenerzy, zawodnicy i działacze, a to tylko trzeba kontrolować i pilnować.

- Klub jest obecnie właścicielem jakich obiektów?

- Formalnie jest klub, a praktycznie zawsze właścicielem będą Zakłady Azotowe i to nie zależnie czy tu będzie Unia, czy spółki sportowe. Wszystko to zostało wybudowane przez Azoty i gdyby to oni oficjalnie byli właścicielami obiektów to wiadomo, że za tym idą pewne skutki formalne, trzeba płacić podatki od gruntów, od nieruchomości, od budynków i od budowli. A jeśli to jest własnością stowarzyszenia to w świetle prawa są nam corocznie umarzane podatki z tego tytułu. Także w tym wypadku jeżeli decyzja z Azotów będzie taka, że z obiektami ma się dziać to i tam, to dokładnie tak się stanie.

(...)

- A jakie są reakcje potencjalnych sponsorów jak się im na przykład zaoferuje sponsoring sekcji piłkarskiej?

- Chodzimy szukamy, zarzucali mi niektórzy że tego nie robię, to byli parę razy ze mną i sami widzieli. Do tej pory spotkaliśmy tylko dwóch takich co mogą pomóc, pierwszy to Fritar, a drugi w tej chwili, który ma dać odpowiedź czy pomoże. Byliśmy w hucie, której dyrektorem jest były dobry ligowy piłkarz, chciał nam pomóc, ale się Rada i Związki Zakładowe na to nie zgodziły. Pomysły są tylko takie, że się chodzi i się żebra. A większości wypadków to człowiek idzie i się tylko ośmiesza, bo każdy mi mówi "panie, pan chyba zgłupiał? Niech mi pan nie mówi, że ja się mam reklamować, bo dla mnie reklamowanie się przez IV-ligowy zespół piłkarski, słabego lekkoatletę, czy topiącego się pływaka - to nie jest reklama." (...)
Na wsiach w LZS-ach to jest zupełnie co innego, bo tam życie toczy się wokół tego LZS-u, jedyne atrakcje to jest zabawa w remizie i mecz piłkarski. Natomiast tak, to nikt nie da prywatnych pieniędzy, mój brat, co nie jest tajemnicą sponsorował kiedyś Kużdżała, ale sponsorował go do momentu, kiedy Kużdzał był bardzo dobry - mówi że na tym zyskał i to się mu opłacało. A co się może opłacać sponsorowi, który da na IV ligową piłkę nożną? Pewnie, że są filantropi, my mieliśmy filantropa w postaci Fritaru i teraz może będzie następny.

(...)

- Kiedy według pana Unia będzie w stanie powrócić do III ligi? Jest ona teraz dość mocna i wymaga stabilnej oraz zdrowej sytuacji w sekcji - kiedy sekcja piłkarska będzie się do takich zaliczać?

- To wróżkę zapytać, a nie mnie. Przewidywanie wyników w sporcie przy takiej sytuacji finansowej jaka jest w klubie... Nie można snuć planów jak klub ma 3,5 miliona długów. Po to szkolimy młodzież w oparciu o którą może powstawać drużyna - a nie na podstawie transferów. Jedyne co się zrobiło żeby ratować żużel i wytransferowano sekcję poza klub, żeby nie brnął dalej w długach, bo tak to by go już nie było. Po to się utworzyło spółkę, żeby mogła sobie żyć w sposób zdrowy. Tak samo próbowaliśmy zrobić z sekcją piłki nożnej, ale tego nikt się nie chce tknąć.

- Jakiej wysokości jest pana pensja. Ubiegając pana odpowiedź, że dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach, proszę chociaż powiedzieć, czy pensje ma pan wypłacaną systematycznie co miesiąc.

- Ja zarabiam 1/3 pensji byłego prezesa spółki koszykarskiej - Jabłeckiego. Mam wypłacaną w takim samym tempie jak i pracownicy. I tak jak pracownikom zalegamy z wypłatą 3 niepełnych pensji z ubiegłego roku, tak samo mnie oraz księgowej się zalega. Zresztą jest taki przepis - który może śmieszyć - jeżeli ja nie wypłacę sobie poborów, tak samo ponoszę karę jak bym ich nie wypłacił pracownikowi. A piłkarze nie są pracownikami klubu - ja natomiast nie mogę im wypłacić premii dopóki nie ureguluję zaległości z pracownikami. W prawie jest taka hierarchia: najpierw umowa o pracę, umowa zlecenie, stypendium i w takiej kolejności muszą one być wypłacane.

- Więc według Pana - jakimi sukcesami w czasie zajmowania swego stanowiska może się Pan pochwalić?

- Wstrzymano zadłużenie klubu - klub się nie zadłuża, płacimy w tej chwili regularnie pobory. Zwiększono dochody klubu, a zmniejszono wydatki i koszty, a także zmniejszono zatrudnienie w klubie z 54 osób do 40. Przekazano sekcję żużlową do samodzielnego działania i przez to uratowano tą dyscyplinę sportu. Odebrałem majątek klubowy spółce koszykarskiej, co trwało ponad pół roku, bo takie były opory nie tylko sekcji koszykarskiej, ale układów politycznych i pewnych zaszłości, oraz zawartych umów, które też są obwarowane pewnymi klauzulami.

Artykul z 2003 roku "Tempo":
http://www.zksunia.tarnow.pl/index.php?kat=wyw#06

Totalna degradacja

Od kilku lat tarnowski futbol przeżywa wyraźny kryzys. Zespoły z tego blisko 140-tysięcznego miasta z roku na rok prezentują coraz niższy poziom, czym skutecznie odstraszają kibiców od przychodzenia na stadiony. Wyjątkowo marnie dla drużyn z Tarnowa zakończył się miniony sezon. Gwoździem do trumny był spadek z trzeciej ligi piłkarskiej wizytówki miasta - Unii, która przez minione 22 lata nieprzerwanie występowała na boiskach II- i III-ligowych. To jednak dopiero początek długiej listy tegorocznych nieszczęść... Z czwartej ligi zdegradowany został bowiem Metal, natomiast z piątej Błękitni. Gdy dodamy do tego, że jeszcze przed rozpoczęciem ostatniego sezonu z rozgrywek IV ligi wycofał się zespół Tamelu, ujrzymy pełny obraz upadku tarnowskiego futbolu.

(...)Najlepszym tego przykładem niech będzie fakt, iż największe przedsiębiorstwo przemysłowe - Zakłady Azotowe w Tarnowie-Mościcach SA - będąc patronem Unii, w trakcie sezonu nie wspomogło zespołu nawet złotówką.

- Już od kilku lat, gdy w "Azotach" zaczęło dziać się nie najlepiej, byliśmy skazani praktycznie tylko na siebie - mówi były trener Unii, Zbigniew Kordela. - Gdyby nie pomoc "Fritaru", już dawno bylibyśmy w czwartej lidze. W zeszłym roku udało się nam zachować trzecioligowy byt, jednak ciągłe łatanie dziur i sztukowanie do niczego dobrego nie mogło doprowadzić. W efekcie - przy siedmiu spadających drużynach - przyszło nam pożegnać się z trzecią ligą.

Jakby tego było mało, władze Tarnowa zupełnie nie przejawiały zainteresowania wynikami piłkarzy. Nawet wtedy, gdy Unia występowała w drugiej lidze, żaden z włodarzy miasta nie pojawiał się na stadionie w Mościcach.
(...)

- Brakuje działaczy z prawdziwego zdarzenia - twierdzi Świerczek. - W czasach, gdy zakłady pracy bez większych ograniczeń pompowały pieniądze do klubów, takie drużyny jak Unia, Tamel, czy Metal miały się zupełnie dobrze. Z przykrością muszę stwierdzić, że teraz, gdy sytuacja gospodarcza uległa ogromnym zmianom, ludzie działający w tych klubach zupełnie sobie nie radzą. Przyzwyczajeni do starych układów, nie wykazują zaangażowania w poszukiwaniu sponsorów.
(...)
Wnioski? Chcąc uratować tarnowski futbol od całkowitego upadku, muszą pojawić się w nim nowi ludzie. Zainteresować piłką powinny się też władze miasta, zaś sami zawodnicy muszą zrozumieć, iż za grę w IV lidze nie mogą oczekiwać tysięcy, ale co najwyżej setek złotych.

I po latach co? :lol: Tylko piłkarze się przyzwyczaili grać za darmo. :lol:

Od lat miasto i Azoty miały gdzieś piłkę! Dobry kontrakt z Azotami podpisali za rządów PiS, potem nowa władza wróciła do poprzedniego olewania.
Marciniak sam przyznał w tym wywiadzie wyżej - już od trzech lat im nie pomagamy ... a pani Łabno takie liczby podawała jakie Azoty dawały na klub ostatnio :mrgreen: ... bo nie wszystko w tym mieście powinniśmy sfinansować my ... strasznie tą piłkę od 15 lat finansujecie !!! Oto fragment także wywiadu z Grzybem, o likwidacji rezerw Unii: - Ją zlikwidowano gdzieś w 1996 lub 97 roku. Zlikwidowano bo nie było środków, zaczęło brakować na pierwszą drużynę, więc skąd miały być pieniądze na utrzymanie drugiej.

Za to koszykarzy, których długach tu już jest wiele napisane, których znowu Marciniak wypromował wykupując dziką kartę teraz mówi tak: "oczekiwaliśmy przede wszystkim gry młodzieży, a nie sprowadzania zawodników i to do II ligi, według mnie zupełnie bezsensownie" ... to masz człowieku całą plejadę wychowanków i młodzieży w piłce nożnej, ale widocznie pan jej nie znosisz. Tyle w temacie tych bzdurnych tłumaczeń. Kibice wiedzą co mają na myśli, kiedy mówią to co mówią.
POLAK WĘGIER DWA BRATANKIĄ

Awatar użytkownika

extremal
Archont
Kontakt:

Wygrana w Wieliczce 1-0!

Wprawdzie to ostatni zespół w tabeli ale liczą się trzy punkty i walka! Najpierw Górnik dostał czerwoną, potem nasz bramkarz również i nie miał kto u nas bronić (na razie nie ma drugiego bramkarza)! W bramce stanął więc Roger Radliński i całe szczęście gospodarze jak już strzelali to pudłowali, raz było groźnie ale piłka udrzyła w poprzeczkę. Unia też miała sytuacje na strzelenie jeszcze bramki. Podziękowania za ambitną postawę.

115 kibiców (70 Unii + Wisła) dopingowało dziś Jaskółki.

Obrazek

Po tym dramatycznym meczu pozostaje tylko zaprosić kibiców na mecz z drużyną grającą o awans - Szreniawą Nowy Wiśnicz, w sobotę 24 marca na godz. 15!
Pozostała tylko ambicja, bo reszty działań w klubie i w mieście szkoda komentować :!:
Nowym trenerem będzie Tomasz Kijowski.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

http://ofsajd.onet.pl/plotki/maryla-rod ... tykul.html

Przez chwilę, chwileczkę, miałem nadzieję, że kupi UT :( - niestety.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

extremal
Archont
Kontakt:

Pokazali że sport jeszcze istnieje. :D

Unia Tarnów - Szreniawa 1-0
skrót, wywiady, warto obejrzeć
http://www.youtube.com/watch?v=XNsCwPFIuEA

Brawa za postawę! Młodzi pokazują, że warto stawiać na takich zawodników. Bardzo mnie cieszy ambicja "Jaskółek" i rozwój młodych zawodników. Jeżeli kiedyś awansują to powinno to tak dalej wyglądać, bez sprowadzania gwiazd z kosmosu. Taka gra dużo bardziej cieszy kibiców. Pierwsza połowa znakomita, w drugiej nieco słabiej, ale liczyć się efekt - po 39 punktów ze Szreniawą. To najważniejsze. Wyjazd do Orlicza łatwy nie bedzie, bo ten zespół się odbudował. Unie w Tarnowie zobaczymy 7 kwietnia w meczu z Juventą. Mam nadzieje, że znowu przyjdzie tylu kibiców co wczoraj! :)

Zespół trenuje, frekwencja na treningu bardzo dobra, z tego nalezy się cieszyć.

A na trybunach:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

:D

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

extremal, tak przy okazji zapytam, czy to logo na koszulkach z przodu jest logiem jakiegoś sponsora?
Na meczu nie byłem, ale oglądałem bezpośrednią transmisję internetową i zauważyłem że zawodnicy Unii mają jakieś logo na koszulkach, dlatego tak się tym zainteresowałem.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

Tak trzymać oby tak dalej .
Na przekór wszystkim :D

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Czy ktoś wam powiedział co jest napisane na tym banerze? Wydaje mi się, że nie.

Awatar użytkownika

extremal
Archont
Kontakt:

suraiw pisze:extremal, tak przy okazji zapytam, czy to logo na koszulkach z przodu jest logiem jakiegoś sponsora?
Na meczu nie byłem, ale oglądałem bezpośrednią transmisję internetową i zauważyłem że zawodnicy Unii mają jakieś logo na koszulkach, dlatego tak się tym zainteresowałem.
to są koszulki wygrane w konkursie przez kibiców, logo firmy organizującej konkurs. :)

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

Aha. A dlaczego szalikowcy mają rozmazane twarze? Bo nie wolno fotografować ich bez zgody tych osób? Tak? Bzdura! W takim razie dlaczego wszyscy inni na stadionie mają twarze normalne?
Przecież kto był na meczu i tak widział konkretnych ludzi kibicujących, także nie ma czego zatajać ;)
Po za tym kibicowsko i sportowo było bardzo dobrze ;)

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

extremal pisze: to są koszulki wygrane w konkursie przez kibiców, logo firmy organizującej konkurs. :)
Szkoda! Myślałem że idzie coś w dobrym kierunku i ktoś zaczął finansowo pomagać.
Jednak nie ma co tracić nadziei, ona podobno umiera ostatnia.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

Autor tematu
Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: Deto »

suraiw pisze:
extremal pisze: to są koszulki wygrane w konkursie przez kibiców, logo firmy organizującej konkurs. :)
Szkoda! Myślałem że idzie coś w dobrym kierunku i ktoś zaczął finansowo pomagać.
Jednak nie ma co tracić nadziei, ona podobno umiera ostatnia.
Nie do końca. Właśnie ta firma ufundowała dla piłkarzy "Jaskółek" kolejny komplet strojów (koszulki, spodenki, getry + 2 komplety dla bramkarzy), w którym nasi piłkarze wystąpią już w najbliższym meczu w Suchedniowie.
W pojedynku ze Szreniawą w nowym stroju udanie zadebiutował, 22-letni bramkarz Unii, Dominik Pietuch :)

Swoją drogą polecamy www.neosport.pl

Ricardo
Archont

Post autor: Ricardo »

Swoją drogą wielki szacun że pomimo tego co się dzieje pomimo tego że dużą część składu stanowią juniorzy drużyna potrafi wygrywać, mało tego walczy o awans jesli udałoby się awansować byłby to piękny demot dla Azotów i dla władz... i tego nam i piłkarzom życze

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

TomekMKM pisze:Aha. A dlaczego szalikowcy mają rozmazane twarze? Bo nie wolno fotografować ich bez zgody tych osób? Tak? Bzdura! W takim razie dlaczego wszyscy inni na stadionie mają twarze normalne?
Prawo nie mówi o zgodzie na fotografowanie a o zgodzie na publikację. W szerszym gronie autor nie ma obowiązku zdobywania zgody na publikację czy zamazywania twarzy. Jeżeli to robi to należy to potraktować jako jego widzimisię.
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

Jak udało się nam nieoficjalnie dowiedzieć, piłkarze tarnowskiej Unii, prawdopodobnie juz od meczu z Juventą Starachowice, będą występować pod szyldem nowego sponsora, który zdecydował się wesprzeć "Jaskółki" w walce o drugą ligę. Jak powiedział nam, pragnący zachować anonimowość, działacz tarnowskiego klubu:

Na razie nie chcę ujawnić nazwy firmy, z uwagi na dobro toczących się jeszcze negocjacji. Wszystkie informacje zostaną przekazane na specjalnej konferencji prasowej, którą planujemy w najbliższym tygodniu. Nie ukrywam, że jesteśmy bardzo szczęśliwi faktem, że ktoś docenił nasze starania oraz zauważył piłkarski potencjał jakim dysponujemy. Umowa ma obowiązywać do końca obecnego sezonu, z opcją przedłużenia na kolejny, w przypadku awansu do drugiej ligi. Mamy więc jasno postawiony cel, który chcemy zrealizować.

Na początku tygodnia, do Małopolskiego Związku Piłki Nożnej, zostanie skierowany wniosek o zmianę nazwy drużyny, a konkretniej, o dodanie nazwy nowego sponsora do obecnej nazwy klubu.
http://www.zksunia.tarnow.pl/

Dobra nowina brawo na przekór decydentom :D

Zablokowany