defekator pisze: ↑16-03-2020, 11:23
No ja mam o nich jak najgorsze zdanie, ale nie oczekiwałem, że nie zrobią tego co zrobili. Aż takimi kretynami nie są i zdają sobie sprawę, że Polska to jednak nie UK i polska służba zdrowia nie da rady wziąć uderzenia wirusa na swoją klatę. Robią po prostu to co zrobiłby absolutnie każdy na ich miejscu. Problem w tym, że wiele więcej zrobić nie mogą - przestrzeń do działań budżetowych jest niewielka, gospodarka spowolni znacząco a obciążenie programami socjalnymi może być gwoździem recesyjnej do trumny.
Masz prawo mieć zdanie jak najgorsze, jednak miej świadomość, że to zdanie wbrew faktom, zatem takie niezbyt mądre. Ale oczywiście prawo do niego masz.
To o co mam do nich pretensje, że przez dwa miesiące gdy już było wiadomo, że wirus do nas przyjdzie raczej szybciej niż wolniej - ich największym problemem było jak tu przekazać na media dwie duże bańki. Czy na prawdę zlecenie produkcji fartuchów i maseczek jakiejś spółce skarbu państwa przekracza możliwości tego powstałego z kolan kraju? Dwa miesiące to na prawdę dużo czasu.
A ja powtórzę, że 2 miesiące temu było kilka ofiar w Chinach i nikt nie wiedział jak to się rozejdzie. Epidemia sars, czy świńskiej grypy zaczynała się podobnie. Domyślam się, że nie masz pretensji do totalnej opozycji, że chciała pieniądze na onkologię, a nie na maseczki. No bo przecież myślenie schematyczne (PiS zły) nie dopuszcza takiego wariantu.
W dwa miesiące nie da się nadrobić wieloletnich zaniedbań - ale w 5 lat można było coś zrobić, zamiast krzyczeć do rezydentów, że jak chcą to niech sobie za granicę jadą.
I zrobiono. Sprawdź o ile zwiększyło się finansowanie służby zdrowia. Powtarzam - FAKTY, a nie propaganda z TVN.
Co nie tłumaczy bezczelności w sprawie rezydentów.
Najwięcej lekarzy z Polski wyjechało za rządów PO. Takie niewygodne fakty.
Dlatego mam nadzieję, że wczesna i ciepła wiosna spowolni działanie wirusa. Nadzieja też w tym, że Polska ma proporcjonalnie jednak mniej osób starszych niż te państwa.
Hahaha. No to dowaliłeś. Wiosna spowolni. Sprawdź temperaturę w Hiszpanii, czy na Sycylii. Taką będziemy mieli w czerwcu. Rozumiem, że Włochy mające 1,5 razy więcej ludności i proporcjonalną ilość seniorów to dla nas nadzieja.
zatem czasami warto odrzucić swoje uprzedzenia i popatrzeć na sprawę obiektywnie przez pryzmat faktów, a nie własnych poglądów.
I nie wrzucać wstawek o "kodziarstwie" ?
Kodziarstwo to zaraza i fakt jak teraz reagują w sytuacji trudnej pokazuje, ze to najobrzydliwsze co nas spotkało w ostatnich latach.