KSG zakusy Rzeszowa
trix, Gaz nie potanieje, jeden z pracowników Gazpromu chlapnął ostatnio, że Polska płaci 526 USD/1000 kubików. Nie licząc marginalnej Macedonii najdrożej w Europie...
Goscinny, JE prezydent miał już różne prawdy objawione, jeśli wypadnie z Tarnowa spółka, to wypadną i PIT i CIT... Proste...
Goscinny, JE prezydent miał już różne prawdy objawione, jeśli wypadnie z Tarnowa spółka, to wypadną i PIT i CIT... Proste...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
Masz jakieś źródło wiarygodne tych informacji ??.hurricane pisze:trix, Gaz nie potanieje, jeden z pracowników Gazpromu chlapnął ostatnio, że Polska płaci 526 USD/1000 kubików.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.
trix, nie od dziś wiadomo że Polska płaci bodaj najwyższą cenę za gaz rosyjski z pośród wszystkich krajów europejskich, a ile to dokładnie jest to pewnie można znaleźć gdzieś w informacjach na temat aktualnej umowy gazowejtrix pisze:Masz jakieś źródło wiarygodne tych informacji ??.hurricane pisze:trix, Gaz nie potanieje, jeden z pracowników Gazpromu chlapnął ostatnio, że Polska płaci 526 USD/1000 kubików.
Izwiestia. Przy czym dotyczyło to połowy roku 2012.trix pisze: Masz jakieś źródło wiarygodne tych informacji ??.
Potem wywalczono obniżkę na 2013 rok, dalej będziemy płacić albo już płacimy więcej niż średnia europejska, ale już nie najwięcej. Prognozy mówią, że Gazprom może jeszcze opuścić cenę gazu dla Polski, przy tych obniżkach PGNiG może zarobić nawet kilka miliardów złotych oszczędności... ale...
w dobie parcia na wydobycie gazu z łupków i wielkich kosztów tych inwestycji bardzo wątpliwe, że obniżka będzie jakakolwiek dla Kowalskiego poza tą symboliczną którą PGNiG chlapnął ostatnio, głownie na potrzeby polityczne obecnej ekipy rządzącej.
Taka jest moja opinia.
To wiem ze mamy drogi gaz, ale nie wiem czy zdajemy sobie sprawę z danych które podałhurricane, . Jeżeli są prawdziwe to przy cenie 526$ i kursie 3,10zł mamy 1,61 za metr sześcienny. Cena gazu za metr to coś koło 2,20zł. Za "łaskę" że będę miał gaz w domu, państwo zdziera niezły procent. Nie wydaje wam się że trochę dużo, jak za sam przesył ??.Ricardo pisze:trix, nie od dziś wiadomo że Polska płaci bodaj najwyższą cenę za gaz rosyjski z pośród wszystkich krajów europejskich, a ile to dokładnie jest to pewnie można znaleźć gdzieś w informacjach na temat aktualnej umowy gazowej
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.
Mała grafika z cenami gazu w jewropie:trix pisze:
Masz jakieś źródło wiarygodne tych informacji ??.
link do wyższej rozdzielczości:
https://pbs.twimg.com/media/BCByXZrCQAEpRfZ.jpg:large
w portmonetce podana cena w I półroczu 2012 r
obok po prawej spodziewana zmiana ceny w 2013 r.
pod spodem w kółku spodziewany wzrost/spadek dostaw w mld m3, a po prawej to samo wyrażone w procentach
Spółka przesyłowa i spółki dystrybucyjne też muszą z czegoś żyć.trix pisze: To wiem ze mamy drogi gaz, ale nie wiem czy zdajemy sobie sprawę z danych które podałhurricane, . Jeżeli są prawdziwe to przy cenie 526$ i kursie 3,10zł mamy 1,61 za metr sześcienny. Cena gazu za metr to coś koło 2,20zł. Za "łaskę" że będę miał gaz w domu, państwo zdziera niezły procent. Nie wydaje wam się że trochę dużo, jak za sam przesył ??.
Należy też pamiętać, że 30% gazu pochodzi ze złóż krajowych konwencjonalnych i jest on dużo tańszy od ruskiego.
trix, to jest właśnie ta mapka z Izwiestii. Właśnie stąd wziąłem dane.
Ja tylko stwierdziłem, że te firmy pobierają dodatkowe myto pod nazwą opłat przesyłowych, dystrybucyjnych itd. Czy za bardzo nas doją, pewnie mogłyby mniej.
Ja tylko stwierdziłem, że te firmy pobierają dodatkowe myto pod nazwą opłat przesyłowych, dystrybucyjnych itd. Czy za bardzo nas doją, pewnie mogłyby mniej.
-
Autor tematu - Rhetor
Szkoda że PO FAKCIEMST wónraT pisze:Nie zabierajcie nam Karpackiej Spółki. Obudziło się Najwyższe Kierownictwo, radni, po słowie.
W Esce produkował się ''nasz'' poseł Wardzała i ...... nawet napisał oświadczenie .... tak tego słuchałem i zastanawiałem się kto im jeszcze uwierzy w te dyrdymały ...no to teraz pora na ''wyprowadzenie'' Azotów ..... grupa już jest ..... ciąg dalszy nastąpi .
Tarnów polski biegun bezrobotnych , emerytów i rencistów .... tak powinno brzmieć nowe hasło promocyjne UM .
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
Trix, zajrzyj do Taryfy PGNiG, do Taryfy KSG, IRiESD...do biuletynów URE...a później wypisuj swoje zaawansowane wyliczenia ekonomiczne.trix pisze:Gdyby tej opłaty było powiedzmy 5% no to może, ale jest więcej.
30% konwencjonalnych złóż zasila praktycznie zakłady chemiczne. Zakłady Azotowe biorą gaz z kopalń który jest dość mocno za azotowany i zasiarczony.