Ma - dawać pieniądze na klub jak w każdym normalnym mieście, taki jest pomysł. Nie wiem jakie w Opolu mają pomysły że na III ligę dostają 480 tys, a w Jastrzębiu na IV 260 tys, w Sosnowcu 2 miliny a Gliwicach 3,5. Nie wiem jakie pomysły mają w Elblągu na to, że miasto buduje nowy stadion przeznaczając w tym roku 14 mln, i naprawdę zachodzę w głowę jaki pomysł miała Wisła Puławy na to, że miejscowe Azoty ich sponsorują, podobnie jak nie wiem jak Pogoń Szczecin zwabiła Police. Może mają ładniejsze nazwy, barwy klubowe, może herb wpadł komuś w oko? Może ich prezesi bardziej kompetentnie się uśmiechają, mają świeży oddech i potrafią się wysłowić? Nie wiem jak Korona Kielce dokonała tego, że mimo korupcji, degradacji i wycofania się sponsora miasto wyprowadziło ją ponownie do ekstraklasy? Wprowadzili innowacyjny program rozwoju, który ma ich dowieść do ligi mistrzów? Może na piśmie się zdeklarowali, że nie ukradną tych pieniędzy ani nie przejedzą? Wymyślić nie mogę.Somsiad pisze:A czy ktos w klubie ma jakikolwiek pomysl na jego dalsze funkcjonowanie ?
Bo na forum mozemy sobie podyskutowac ale liczby wyglada lagodnie mowiac zle ...
Jakas krakowska firma przelala w 2012 50 000 co mialo wystarczyc na wyplaty dla pilkarzy za 1 miesiac. Pomijajac fakt, ze inne dlugi "zjadly" te 50 000 to gdzies wyczytalem,
1,3 mln w żużlu skąd się wzięło, jaki był pomysł na ten dług?
13, plus 3 koszykówki... swoją drogą kosz był niedawno w ekstraklasie, zdobywał mistrzostwa Polski grup młodzieżowych i tyle ich zostało. Piłka tkwiła latami bez pieniędzy w III lidze a udało się zwiększyć liczbę do 13 drużyn i jak widać dzieciaków nie brak. Piłka nożna to nie moda i sukcesy to sport narodowy i tak pozostanie.Bob pisze:
Co do grup młodzieżowych na Unii jest 8 bodajże
Miasto niestety nie daje stypendiów, to co miasto daje to nawet nie wystarczy na organizację meczów i wyjazdów. Niestety Tarnów to nie Świnoujście, że miasto opłaca również stypendia. Nasze miasto sobie wymyśliło że trzeba być w I lidze, przy czym I liga żużla i piłki ręcznej to zupełnie co innego niż piłki nożnej. Niemal we wszystkich dyscyplinach ostatnią ligą do jakiej możesz spaść jest II lub III, a w piłce żeby do takiej ligi wejść to trzeba mieć już mocne podstawy finansowe lub jak się nie ma pieniędzy szerokie szkolenie. Generalnie takie spojrzenie faworyzuje wszystkie pozostałe mniej popularne sporty. To samo zapis - awans do ćwierćfinału Pucharu Polski. Od razu zróbmy stypendia za awans do ligi mistrzów, tylko że wtedy nikt nie będzie o nie prosił. Tak samo jak stypendium nie potrzebuje Greg Hancock.Mr Greenback pisze: Jak Stowarzyszenie ZKS Unia Tarnów dostaje kasę na szkolenie młodzieży(dzięi umowie ze SP 23) to nie mam nic do tego, Ale jak miasto ma dawać na kontrakty dla piłkarzy, którzy gadają publicznie o miłosci do klubu, a podpisują świadomie NIEREALNE kontrakty i wiedza dobrze o tym to uważam, że szkoda na to kasy.
Czego efektem są takie kontrakty? Tego że sponsor, którego miasto znalazło miał dać 300 tys. Jak się zawodnikom nie płaci, a prezes jest geniuszem, który wszystko podpisze to co się dziwisz? Jakby były skromne stypendia, ale płacone na czas to możesz ściągnąć zawodnika, który pogra za to 1500 zł, ale do Unii praktycznie nikt nie przyjdzie, to prezes podpisuje co mu dadzą pod nos. Zresztą nie przesadzajmy bo na tle rywali nie są one jakieś niesamowite. Też jestem za racjonalnymi kontraktami, bo Unia mogłaby sobie na nie pozwolić mając po prostu normalną dotację z miasta i trochę ochłapów z Azotów czy od innych sponsorów.
A ja mam gdzieś remont burku za 4 miliony, wole chodzić na mecze, oglądać piłkę i kibicować mojej Unii. Niestety w Opolu gra Odra a nie Unia Tarnów. Tu się wychowałem to trudno, pewnie że gdzie indziej byłoby lepjej, na Śląsku byłoby fajniej mając do wyboru Górnik, Ruch, GKS, Piasta, Polonie, ROW itd. ale już nic na to nie poradzę, że nie urodziłem się Ślązakiem i jakoś nie ciągnie mnie do nich.Mr Greenback pisze: Zawsze możesz wyprowadzić się do Opola. Ja nie chce zeby do niczego sie dokładano.Ani do żużla, ani do piłki. Realny socjalizm odszedł do lamusa. Chcesz jechanko -zdobądź sianko. Dopuszczam wspieranie dzieci i młodzieży, a nie dopuszczam wspierania klubu pt. pseudozawodowego, choćby takiego jak Stowarzyszenie ZKS Unia Tarnów .
PS. Nie wiem czy ci sami byli na pielgrzymce. Ale z pewnością ich koledzy co byli wywieszą szmaty na płocie typu PdW albo Gruby 3maj sie. To co? Jest jednosc czy jej nie ma?