Remonty ulic w Tarnowie
-
- Rhetor
A czy to dziwne, że miasto daje zarabiać lokalnej firmie, gdzie są zatrudnieni również ludzie z Tarnowa skoro ceny porównywalne?
To co, lepiej dać zarobić Jadarowi z innego krańca Polski?
Skoro ma być kostka, to niech będzie ta lokalna, a nie myśleć jak inne firmy/przedsiębiorstwa, które "swoje sprawy" załatwiają na drugim krańcu Polski, a nie w lokalnych instytucjach, gdzie istnieje groźba, aby ograniczać zatrudnienie ludzi z Tarnowa lub okolic.
No ale co się dziwić. Ot cały malkontencki Tarnów.
To co, lepiej dać zarobić Jadarowi z innego krańca Polski?
Skoro ma być kostka, to niech będzie ta lokalna, a nie myśleć jak inne firmy/przedsiębiorstwa, które "swoje sprawy" załatwiają na drugim krańcu Polski, a nie w lokalnych instytucjach, gdzie istnieje groźba, aby ograniczać zatrudnienie ludzi z Tarnowa lub okolic.
No ale co się dziwić. Ot cały malkontencki Tarnów.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.
Firma wygrywająca przetarg sama sobie dobiera dostawcę materiałów.
Nie wierzę, że w SIWZ umieszczono zapis iż kostka ma być z BRUK-BETU.
Tak na marginesie, wyroby BRUK-BETU są chyba najlepszej jakości.
PS
Z firmą tą nie mam nic wspólnego poza zakupioną u nich kostką.
Nie wierzę, że w SIWZ umieszczono zapis iż kostka ma być z BRUK-BETU.
Tak na marginesie, wyroby BRUK-BETU są chyba najlepszej jakości.
PS
Z firmą tą nie mam nic wspólnego poza zakupioną u nich kostką.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Przegrzebałem BIP-a w zakładce "Zakończone postępowania" i znalazłem w ogłoszeniu o przetargu.
w SIWZ-ie napisano:
II.1.3.8 Zadanie nr 8 - Przebudowa ulicy Brodzińskiego w Tarnowie – na odcinku od ul. Wałowej do ul. Mickiewicza
Zakres robót obejmuje między innymi:
1. Rozebranie nawierzchni z kostki brukowej betonowej wraz z podsypką cementowo-piaskową, ręcznie - kostka do ponownego ułożenia,
2. Chodniki z kostki brukowej betonowej, podsypka cementowo-piaskowa z wypełnieniem spoin piaskiem - kostka uprzednio rozebrana,
3. Rozebranie nawierzchni z kostki brukowej na podsypce piaskowej, ręcznie z załadowaniem na palety i wywozem,
4. Rozebranie krawężników betonowych na podsypce piaskowej - na palety,
5. Rozebranie obrzeży betonowych 8 x 30 cm na podsypce piaskowej - na palety,
6. Rozebranie nawierzchni, nawierzchnia z betonu grubość 15 cm, mechanicznie,
7. Demontaż - poręcze ochronne rurowe (przy wejściu do liceum),
8. Krawężniki wraz z wykonaniem ław, betonowe wystające 15 x 30 cm, ława betonowa, podsypka cementowo-piaskowa,
9. Roboty ziemne wykonywane koparkami podsiębiernymi, z wywozem urobku samochodami samowyładowczymi -koryto pod chodnik,
10. Profilowanie i zagęszczanie podłoża pod warstwy konstrukcyjne nawierzchni, wykonywane mechanicznie, kategoria gruntu II-VI,
11. Podbudowy z kruszyw łamanych, warstwa górna, po zagęszczeniu 15 cm,
12. Chodniki z kostki brukowej betonowej, grubość 6 cm, podsypka cementowo-piaskowa z wypełnieniem spoin piaskiem, kostka czerwona typu Holland,
13. Ogrodzenie segmentowe U-12a, rozstaw słupków 1,50 m, wysokość 1,20 m,
14. Frezowanie nawierzchni asfaltowych przy użyciu frezarki, z odwiezieniem kory asfaltowej na place składowe,
15. Nawierzchnie z mieszanek mineralno-bitumicznych (warstwa ścieralna) dla KR3, grubość po zagęszczeniu 6 cm,
16. Nawierzchnie z mieszanek mineralno-bitumicznych (warstwa ścieralna) dla KR3, grubość po zagęszczeniu 4 cm,
17. Odtworzenie oznakowania poziomego jezdni farbą chlorokauczukową, linie krawędziowe przerywane, malowanie ręczne - pas postojowy oraz miejsca zarezerwowane,
18. Regulacja pionowa studzienek dla urządzeń podziemnych,
19. Opracowaniu projektu czasowej organizacji ruchu wraz z zabezpieczeniem i oznakowaniem terenu robót.
w SIWZ-ie napisano:
rozstrzygnięcie przetarguZadanie nr 8 - Przebudowa ulicy Brodzińskiego w Tarnowie – na odcinku od ul. Wałowej do ul. Mickiewicza
Zakres robót obejmuje między innymi:
Rozebranie nawierzchni z kostki brukowej betonowej wraz z podsypką cementowo-piaskową, ręcznie - kostka do ponownego ułożenia,
Chodniki z kostki brukowej betonowej, podsypka cementowo-piaskowa z wypełnieniem spoin piaskiem - kostka uprzednio rozebrana,
Rozebranie nawierzchni z kostki brukowej na podsypce piaskowej, ręcznie z załadowaniem na palety i wywozem,
Rozebranie krawężników betonowych na podsypce piaskowej - na palety,
Rozebranie obrzeży betonowych 8 x 30 cm na podsypce piaskowej - na palety,
Rozebranie nawierzchni, nawierzchnia z betonu grubość 15 cm, mechanicznie,
Demontaż - poręcze ochronne rurowe (przy wejściu do liceum),
Krawężniki wraz z wykonaniem ław, betonowe wystające 15 x 30 cm, ława betonowa, podsypka cementowo-piaskowa,
Roboty ziemne wykonywane koparkami podsiębiernymi, z wywozem urobku samochodami samowyładowczymi -koryto pod chodnik,
Profilowanie i zagęszczanie podłoża pod warstwy konstrukcyjne nawierzchni, wykonywane mechanicznie, kategoria gruntu II-VI,
Podbudowy z kruszyw łamanych, warstwa górna, po zagęszczeniu 15 cm,
Chodniki z kostki brukowej betonowej, grubość 6 cm, podsypka cementowo-piaskowa z wypełnieniem spoin piaskiem, kostka czerwona typu Holland,
Ogrodzenie segmentowe U-12a, rozstaw słupków 1,50 m, wysokość 1,20 m,
Frezowanie nawierzchni asfaltowych przy użyciu frezarki, z odwiezieniem kory asfaltowej na place składowe,
Nawierzchnie z mieszanek mineralno-bitumicznych (warstwa ścieralna) dla KR3, grubość po zagęszczeniu 6 cm,
Nawierzchnie z mieszanek mineralno-bitumicznych (warstwa ścieralna) dla KR3, grubość po zagęszczeniu 4 cm,
Odtworzenie oznakowania poziomego jezdni farbą chlorokauczukową, linie krawędziowe przerywane, malowanie ręczne - pas postojowy oraz miejsca zarezerwowane,
Regulacja pionowa studzienek dla urządzeń podziemnych,
Opracowaniu projektu czasowej organizacji ruchu wraz z zabezpieczeniem i oznakowaniem terenu robót.
Zadanie nr 8 Przebudowa ulicy Brodzińskiego w Tarnowie – na odcinku od ul. Wałowej do ul. Mickiewicza
I. Wybrano następującą ofertę:
Oferta nr 7 złożoną przez „Przedsiębiorstwo Drogowo Mostowe S.A., ul. Drogowców 1, 39-200 Dębica za cenę brutto 143.873,22zł.
Uzasadnienie wyboru:
Oferta spełnia warunki udziału w postępowaniu. Oferta została wybrana na podstawie kryterium oceny ofert określonego w specyfikacji istotnych warunków zamówienia - cena 100%. Wybrana oferta jest ofertą najkorzystniejszą tj: ofertą z najniższą ceną. Oferta nie podlega odrzuceniu.
Nazwy i adresy Wykonawców, którzy złożyli oferty wraz ze streszczeniem oceny i porównania złożonych ofert:
Numer oferty
Nazwa (firma) i adres wykonawcy
Cena
Ilość punktów
2
Mota - Engil Central Europe S.A. Region Południowo – Wschodni ul. Wadowicka 8W,
30-415 Kraków
147.682,98 zł
97,42%
7
Przedsiębiorstwo Drogowo Mostowe S.A., ul. Drogowców 1, 39-200 Dębica
143.873,22 zł
100%
8
„DEKODRÓG” Leopold Pochmara,
ul. Odległa 7/28, 33-100 Tarnów
165.369,38 zł
87,00%
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Jednak nigdzie nie ma napisane, żeby nie dopilnować wykonywanej roboty, a tego urzędnicy nie robią. Skoro ktoś dał najniższą cenę, ktoś to ŚWIADOMIE wybrał, to niech teraz dopilnuje żeby było zrobione jak w umowie (bo mam nadzieję że jest jakiś zapis o zrobieniu zgodnie z przepisami jakimiś, albo ogólnie pojęta wiedza techniczną).
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.
Mam do Was pytanie.
Gdzie należałoby zgłosić ulicę do remontu?
Chodzi mi o Klasztorną. Ulica w samym centrum miasta doprowadzona do tragedii.
Dziura na dziurze i dziurą pogania. Szlag trafia normalnie.
Szwagier już dwa razy miskę olejową rozwalił.
Do tego KaTAlończycy którzy non stop parkują jak chcą i dodatkowo z rykiem silnika przy tej pogodzie.
Cięzko się tamtędy przebić na tygodniu.
Z góry dziękuję za pomoc i pokierowanie
Gdzie należałoby zgłosić ulicę do remontu?
Chodzi mi o Klasztorną. Ulica w samym centrum miasta doprowadzona do tragedii.
Dziura na dziurze i dziurą pogania. Szlag trafia normalnie.
Szwagier już dwa razy miskę olejową rozwalił.
Do tego KaTAlończycy którzy non stop parkują jak chcą i dodatkowo z rykiem silnika przy tej pogodzie.
Cięzko się tamtędy przebić na tygodniu.
Z góry dziękuję za pomoc i pokierowanie
Wielkie dzięki.
Po pracy zrobię zdjęcia i zrobię zgłoszenie. Zdjęcia wrzucę też tutaj.
Kurcze, teraz mając samochód z bardzo niskim zawieszenie muszę się tamtędy praktycznie czołgać. A biorąc pod uwagę że nie mam stałego meldunku w Tarnowie to nawet nie mogę załatwić pozwolenia na parkowanie na Lwowskiej.
Po pracy zrobię zdjęcia i zrobię zgłoszenie. Zdjęcia wrzucę też tutaj.
Kurcze, teraz mając samochód z bardzo niskim zawieszenie muszę się tamtędy praktycznie czołgać. A biorąc pod uwagę że nie mam stałego meldunku w Tarnowie to nawet nie mogę załatwić pozwolenia na parkowanie na Lwowskiej.