Problem z konfiguracją routera
Problem z konfiguracją routera
Witam!
Mam taki problem może mi ktoś pomoże bo pół nocy kombinowałem i nie dałem rady.
Posiadam internet radiowy z Voltronika i panowie tak mi skonfigurowali router że nie wprowadzili żadnego zabezpieczenia tzn każdy mógł się logować do mojej sieci wifi. No i chciałem właśnie takie zabezpieczenie sobie założyć, ale tu pojawił się problem. Nic nie zmieniałem w ustawieniach routera tylko poziom zabezpieczenia sieci. I przestał działać internet. Ip, bramka dns wszystko prawidłowo wpisane sprawdzałem z 10 razy i wogóle się nie łączy z internetem. Router tp-link tl-wr740n.
Jeśli ktoś wie w czym problem to proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Mam taki problem może mi ktoś pomoże bo pół nocy kombinowałem i nie dałem rady.
Posiadam internet radiowy z Voltronika i panowie tak mi skonfigurowali router że nie wprowadzili żadnego zabezpieczenia tzn każdy mógł się logować do mojej sieci wifi. No i chciałem właśnie takie zabezpieczenie sobie założyć, ale tu pojawił się problem. Nic nie zmieniałem w ustawieniach routera tylko poziom zabezpieczenia sieci. I przestał działać internet. Ip, bramka dns wszystko prawidłowo wpisane sprawdzałem z 10 razy i wogóle się nie łączy z internetem. Router tp-link tl-wr740n.
Jeśli ktoś wie w czym problem to proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
-
- Rhetor
A po kablu działa?
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Może windows łączy Ci po starych ustawieniach gdzie nie ma hasła i wywala na autoryzacji?
Jak objawia się ten brak neta?
Po pierwsze czy net działa po kablu z tego routera?
Po drugie czy z komputera przez WiFi widzisz sieć bezprzewodową.?
Po trzecie czy w ustawieniach połączenia na kompie wpisałeś prawidłowe hasło?
Jak objawia się ten brak neta?
Po pierwsze czy net działa po kablu z tego routera?
Po drugie czy z komputera przez WiFi widzisz sieć bezprzewodową.?
Po trzecie czy w ustawieniach połączenia na kompie wpisałeś prawidłowe hasło?
-
- Rhetor
Nie tak, czy jak podepniesz kablem do routera laptopa to sieć działa, zakładam, że Voltronic ma blokadę po MAC, więc lapka sobie możesz podpinać...
-
- Rhetor
Inną sprawą jest to, że ma radiówkę (tak pisze), skoro tak, to musi mieć gdzieś AP w trybie karty, a to zmienia MAC widoczny na nadajniku...
No i pytanie co on przekonfigurował... Router czy AP
No i pytanie co on przekonfigurował... Router czy AP
Ciężko coś więcej mi powiedzieć na odległość. Wygląda na to, że coś pomieszane jest z IP, bramą itp albo na routerze albo na kompie. Zazwyczaj dane te wpisujesz w router a na kompie ip pobierasz automatycznie przez DHCP.
A próbowałeś ustawić wszystko tak jak było na początku czyli bez żadnych zabezpieczeń?
Bo rozumiem, że neta masz drogą radiową czyli do Twojego domu nie ma żadnego kabla tylko wszystko przez antenę idzie?
Pytanie też czy nie masz całego internetu czy Ci tylko strony nie działają. Jeżeli tylko strony to spróbuj publicznych dns (ustaw je we właściwościach karty na kompie)
8.8.8.8 i 8.8.4.4.
No chyba, ze tak jak pisze lord przekonfigurowałeś AP.
Ewentualnie zadzwoń na infolinię i powiedz w czym problem - moze coś pomoga.
A próbowałeś ustawić wszystko tak jak było na początku czyli bez żadnych zabezpieczeń?
Bo rozumiem, że neta masz drogą radiową czyli do Twojego domu nie ma żadnego kabla tylko wszystko przez antenę idzie?
Pytanie też czy nie masz całego internetu czy Ci tylko strony nie działają. Jeżeli tylko strony to spróbuj publicznych dns (ustaw je we właściwościach karty na kompie)
8.8.8.8 i 8.8.4.4.
No chyba, ze tak jak pisze lord przekonfigurowałeś AP.
Ewentualnie zadzwoń na infolinię i powiedz w czym problem - moze coś pomoga.
Czemu na ipconfig/all nie widać Twojej karty bezprzewodowej w laptopie? Masz ją poprawnie zainstalowaną??
Co do reszty wszystko wydaje się ok - przynajmniej tak na szybko patrząc.
Spróbuj na początek wyłączyć parental control - może to jest problemem.
Sprawdź też opcje network/ internet connection w tym routerze powinien być wybór między 3g albo WAN - ustaw WAN prefferred lub WAN only czy jakoś tak.
Wreszcie gdy ogarniesz kartę bezprzewodową wejdź w opcje security i ustaw na początek disabled - jak będzie działać znaczy, że problem jest z zabezpieczeniami - wprowadz wówczas ponownie ustawienia wpa/wpa2 lub wpa-psk/wpa2-psk i zrestartuj wszystko.
Może to głupie ale wyłącz też firewall systemowy i sprawdź czy antywirus nie ma jakiegoś własnego firewalla który Ci blokuje dostęp do netu. Mało prawdopodobne ale czasem się zdarza. W ostateczności przeskanuj system combo-fixem.
Wreszcie jak chcesz się bawić samemu przywróć router do ustawień fabrycznych (w instrukcji będzie napisane jak to zrobić) i zapuść kreatora konfiguracji lub skonfiguruj go ręcznie od nowa.
Nic więcej do głowy mi nie przychodzi na tą chwilę, może któryś z przedmówców dopatrzy się czegoś na tych screenach.
Co do reszty wszystko wydaje się ok - przynajmniej tak na szybko patrząc.
Spróbuj na początek wyłączyć parental control - może to jest problemem.
Sprawdź też opcje network/ internet connection w tym routerze powinien być wybór między 3g albo WAN - ustaw WAN prefferred lub WAN only czy jakoś tak.
Wreszcie gdy ogarniesz kartę bezprzewodową wejdź w opcje security i ustaw na początek disabled - jak będzie działać znaczy, że problem jest z zabezpieczeniami - wprowadz wówczas ponownie ustawienia wpa/wpa2 lub wpa-psk/wpa2-psk i zrestartuj wszystko.
Może to głupie ale wyłącz też firewall systemowy i sprawdź czy antywirus nie ma jakiegoś własnego firewalla który Ci blokuje dostęp do netu. Mało prawdopodobne ale czasem się zdarza. W ostateczności przeskanuj system combo-fixem.
Wreszcie jak chcesz się bawić samemu przywróć router do ustawień fabrycznych (w instrukcji będzie napisane jak to zrobić) i zapuść kreatora konfiguracji lub skonfiguruj go ręcznie od nowa.
Nic więcej do głowy mi nie przychodzi na tą chwilę, może któryś z przedmówców dopatrzy się czegoś na tych screenach.