Książki, książki...
-
Autor tematu - Rhetor
Książki, książki...
Piszemy już o filmach, muzyce, to może jeszcze o książkach? Lista tytułów wartych przeczytania, ale także tych, które lepiej omijać szerokim łukiem - mile widziana!
Pilipiuk - literatura lekka, łatwa i przyjemna, ostatnia książka to Homo Bimbrownikus, z kolekcji książek o Jakubie Wędrowyczu, egzorcyście-amatorze, a wcześniej ukazał się Pan Wilków z cyklu Oko Jelenia. Polecam, zabawa murowana
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Archont
To moze cos z 'ciezszego' gatunku?
Poczytalam ostatnio ksiazke Dukaja "Wroniec". To takie raczej dla nastolatkow - ale opowiada o czasach, ktore wiekszosc z nas pamieta jako kawalek swojego dziecinstwa.
No i nie bardzo wiem, co myslec; nie jest to ksiazka trudna (jak np. Lod), nie jest powalajaca wyobraznia w tworzeniu alternatywnego swiata ("Corka Lupieżcy"), jest taka troche... za trudna dla mlodych, zbyt oczywista dla starszych
Byc moze dlatego, ze czasy stanu wojennego pamietam jakos tam ubogo i bardzo fragmentarycznie, ale jednak po swojemu; on - pamieta je po swojemu i tak wlasnie opisuje; na pewno w sposob atrakcyjny dla tych, ktorzy ich nie pamietaja; ale dla pamietajacych - moze zbyt naiwnie ? co wy na to?
Poczytalam ostatnio ksiazke Dukaja "Wroniec". To takie raczej dla nastolatkow - ale opowiada o czasach, ktore wiekszosc z nas pamieta jako kawalek swojego dziecinstwa.
No i nie bardzo wiem, co myslec; nie jest to ksiazka trudna (jak np. Lod), nie jest powalajaca wyobraznia w tworzeniu alternatywnego swiata ("Corka Lupieżcy"), jest taka troche... za trudna dla mlodych, zbyt oczywista dla starszych
Byc moze dlatego, ze czasy stanu wojennego pamietam jakos tam ubogo i bardzo fragmentarycznie, ale jednak po swojemu; on - pamieta je po swojemu i tak wlasnie opisuje; na pewno w sposob atrakcyjny dla tych, ktorzy ich nie pamietaja; ale dla pamietajacych - moze zbyt naiwnie ? co wy na to?
-
- Rhetor
- Kontakt:
1. Stieg Larsson - Trylogia Millenium
- "Mężczyźni którzy nienawidzą kobiet"
- "Kobieta która igrała z ogniem
- "Zamek z pisaku, który runął"
2. Gabriel Garcia Marquez - "Sto lat samotności"
3. Paul Vandenberg - "Piąta Ewangelia"
4. Paulo Coelho - "Weronika postanawia umrzeć"
Zdecydowanie polecam ;-)
- "Mężczyźni którzy nienawidzą kobiet"
- "Kobieta która igrała z ogniem
- "Zamek z pisaku, który runął"
2. Gabriel Garcia Marquez - "Sto lat samotności"
3. Paul Vandenberg - "Piąta Ewangelia"
4. Paulo Coelho - "Weronika postanawia umrzeć"
Zdecydowanie polecam ;-)
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
-
- Rhetor
Magdalena Kozak - "Nocarz", "Renegat", trzecia część "Nikt" już taka fajna nie jest.
Marcin Ciszewski - "www.1939.com.pl", "www.1944.waw.pl"
Marcin Ciszewski - "www.1939.com.pl", "www.1944.waw.pl"
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
Autor tematu - Rhetor
A ja polecam Władce Pierścieni
szczegolnie jesli ktos nie ogladal filmu (jest ktoś taki ? )
Opróćz tego polecam JESTEM LEGENDĄ - Richarda Mathesona
Inna niz film, a na prawdę dobra lektura.
szczegolnie jesli ktos nie ogladal filmu (jest ktoś taki ? )
Opróćz tego polecam JESTEM LEGENDĄ - Richarda Mathesona
Inna niz film, a na prawdę dobra lektura.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau
Z mojej strone warte polecenia powieści Carlos'a Ruiz'a Zafón "Cień wiatru" i "Gra anioła" (najnowsza powieść pisarza wielbiącego architekturę Barcelony wraz z jej mrocznymi i czesto zapomnianymi tajemnicami nosi tytuł "Marina" i jest od niedawna w sprzedaży -jeszcze nie czytałem).
Dla lubiacych poczytać coś z fantastyki polecam wszystkie dotychczas wydane książki Trudi Canavan tj. trylogia "Czarnego Maga" tj. "Gildia magów", "Nowicjuszka", "Wielki Mistrz" oraz prequel serii pt."Uczennica maga"; i a także sagę "Era Pięciorga" - jak dotąd wydane w j. polskim dwie z trzech części sagi zatytułowane "Kapłanka w bieli" i "Ostatnia z dzikich". Trzecia część bedzie mieć swoją polską premierę w marcu i zatytułowana będzie "Głos bogów".
Przygodowe i kryminalne książki, które czytałem i bardzo mnie wciągnely to "Testament" Douglas'a Preston'a oraz "Święty kamień" i "Zaginione miasto" Clive'a Cussler'a.
Polecam też serię thrillerów kryminalnych z główną bohaterką - agentką FBI Maggie O'Dell autorstwa Alex Kavy (wg kolejności - "Dotyk zła", "W ułamku sekundy", "Łowca dusz", "Granice szaleństwa", "Zło konieczne" ).
Dla lubiacych poczytać coś z fantastyki polecam wszystkie dotychczas wydane książki Trudi Canavan tj. trylogia "Czarnego Maga" tj. "Gildia magów", "Nowicjuszka", "Wielki Mistrz" oraz prequel serii pt."Uczennica maga"; i a także sagę "Era Pięciorga" - jak dotąd wydane w j. polskim dwie z trzech części sagi zatytułowane "Kapłanka w bieli" i "Ostatnia z dzikich". Trzecia część bedzie mieć swoją polską premierę w marcu i zatytułowana będzie "Głos bogów".
Przygodowe i kryminalne książki, które czytałem i bardzo mnie wciągnely to "Testament" Douglas'a Preston'a oraz "Święty kamień" i "Zaginione miasto" Clive'a Cussler'a.
Polecam też serię thrillerów kryminalnych z główną bohaterką - agentką FBI Maggie O'Dell autorstwa Alex Kavy (wg kolejności - "Dotyk zła", "W ułamku sekundy", "Łowca dusz", "Granice szaleństwa", "Zło konieczne" ).
-
- Obywatel
-
- Archont