Autostrada A4

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

ad2222 pisze:
Eredhel pisze:Prócz tego będzie PPO na węźle Szarów
Ale to już nie na głównym szlaku, tylko na zjazdach/wjazdach, tak?
Dokładnie ;)

Ricardo
Archont

Post autor: Ricardo »

PPO będzie też w Rzeszowie przed węzłem Rzeszów Zachodni

Awatar użytkownika

karamba
Archont
Kontakt:

Post autor: karamba »

Właśnie bardzo szybko wróciłem z wyjazdu do Wiednia. Podróż skończyła się zaraz za węzłem Tarnów Zachód. Policjant powiedział że to drugi dzik tej nocy. Podobno ten mój to był malutki.
Obrazek
Obrazek

kato
Rhetor

Post autor: kato »

Będziesz miał sprawę za kłusownictwo?
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Trzeba było dzika do bagażnika, policji powiedzieć że uciekł. Piękne mięsko na święta :)

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Będzie dziczyzna na święta!
A tak na poważnie, dziki w tamtym rejonie to już istna plaga. Pustoszą nie tylko pola uprawne, ale potrafią też w jedną noc zniszczyć całkiem porządną drogę (utwardzaną kruszywem). Podchodzą śmiało do domów, a na wsiach z reguły nikt tego dziadostwa nie dokarmia tak, jak w mieście (śmietniki). Gdzie są myśliwi? Bo ja od kilkunastu lat nie widziałem w moich rodzinnych okolicach żadnego.
Ostatnio zmieniony 18-12-2012, 10:23 przez Baxon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

halford pisze:Trzeba było dzika do bagażnika, policji powiedzieć że uciekł. Piękne mięsko na święta :)
białe święta z włosienicą

kato
Rhetor

Post autor: kato »

Baxon pisze:Gdzie są myśliwi?
Najpierw musiałbyś odstrzelić 'ekologów'.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

Boruta
Archont

Post autor: Boruta »

kato pisze:Najpierw musiałbyś odstrzelić 'ekologów'.
Po co? Polowania odbywają się normalnie, przez ten weekend w Lasach Radłowskich padło kilkanaście dzików.

Mają wszystkie wystrzelać? Przecież autostrada powinna być ogrodzona. Zanim tam nie zrobią siatki, trzeba naprawdę uważać, bo spotkanie z jeleniem albo łosiem może się skończyć dużo gorzej, niż z tym dzikiem.

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Bo zwierzaki nie wiedzą, że zbudowano dla nich przejścia:
Przez wiele przejść zrobionych pod tą autostradą nie przeszło ani jedno zwierzę. Wiadomo o tym z monitoringu prowadzonego od roku m.in przez leśników, myśliwych i zoologów
http://www.fakt.pl/Przejscia-dla-zwierz ... 353,1.html

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

Myślę, że trzeba postawić Napieralskiego i innych politykierów z SLD przy przejściach, żeby zachęcali jabłuszkami zwierzątka do przechodzenia

Ricardo
Archont

Post autor: Ricardo »

Niestety taki sam problem z przejściami dla zwierzaków mają też na zachodzie gdzie też w myśl ekologii takowe pobudowano, i nikt tak na prawdę nie wie co zrobić aby zachęcić zwierzaki do korzystania. Stawia się ekrany na krańcach, sadzi się drzewa... ale efekt jest różny.

Myślę jednak że z biegiem czasu zwierzaki się nauczą, z biegiem czasu czyli kolejne ich pokolenia dopiero ogólnie potrzeba dużo czasu aby się zaadaptowały do nowych warunków

Mojemu kotu zajęło 4 lata żeby się nauczyć otwierać drzwi skacząc na klamkę... ale się nauczył... Co prawda miał łatwiej bo widział jak domownicy otwierają drzwi więc mógł uczyć się z obserwacji, ale dlatego nauczył się tego w 4 lata... a nie np. 20 lat jak może być z przejściami

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

Mój kot to opanował w niecały rok, musiałem go oduczyć przez regulację drzwi, bo za łatwo dawały się otworzyć ;)

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Ale dzisiaj padaka na Jana Pawła. Korek zaczynał się od Simply. Ciekawe ile potrwa analiza pomiarów sprzed tygodnia. Oby jak najkrócej.
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

pan_wAZOn
Prytan

Post autor: pan_wAZOn »

dzisiaj również, to co "naśpieszone" na A4 do Tarnowa Północ - odstanym będzie na Jana Pawła II;
"Pan Jan z Suwalszczyzny idąc na polowanie przez pomyłkę zabrał papierosy syna - do południa upolował: niebieskiego kangura, jednorożca i dwa smoki..."

ODPOWIEDZ