Autostrada A4

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Mr Greenback, pobór opłat może być wprowadzony tylko jeśli wybudują wszystko w 100% - staje benzynowe, MOP'y, siatki, ekrany itd. - a to trochę jeszcze potrwa.
A potem się dowiemy, że jednak przejazd "obwodnicą" jest płatny :(

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

Wczoraj jechałem do Krakowa i z powrotem. Super czas i super się jechało (z wyjątkiem tego odcinka AOT, na którym jedzie się jak po tarce). Grysu nie ma już w ogóle. W sumie bardzo dobrze, ze autostrada powstała. Trzeba się cieszyć, że w ogóle jest po czym jechać, a że nawierzchnia jest miejscami do kitu to już mniejszy problem.

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

maup pisze:byli już i tacy co koniec całej autostrady przegapili - parę dni temu pojawiły się zdjęcia meśka W124, który próbował sforsować betonową barierę kończącą pas i jechać dalej, ale nie dał rady :(
To była granica odcinków.

artur
Obywatel

Post autor: artur »

Goscinny pisze:Mr Greenback, pobór opłat może być wprowadzony tylko jeśli wybudują wszystko w 100% - staje benzynowe, MOP'y, siatki, ekrany itd. - a to trochę jeszcze potrwa.
A potem się dowiemy, że jednak przejazd "obwodnicą" jest płatny :(
A czy przypadkiem nie jest tak , że jak droga jest współfinansowana z funduszy UE, to przez 3 lata od otwarcia musi pozostać drogą bezplatną?

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Mr Greenback pisze:Do momentu zakończenia całej inwestycji na Kraków-Tarnów nie pobierają opłaty. Potem pewnie w przeciągu 3 mscy wprowadzą pobór. Podobno 12 groszy za km ma być. Nie dużo wg mnie.
Nie dużo ??. 0,12*80=9,6 zł za 80 km ??. Przypominam, że kasa na autostradę jest z budżetu państwa, czyli z naszych podatków, chyba że coś się zmieniło, to przepraszam.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

trix pisze: Przypominam, że kasa na autostradę jest z budżetu państwa, czyli z naszych podatków, chyba że coś się zmieniło, to przepraszam.
Niewiele się zmieniło, ale istotne jest też, że autostrady ostatnio w Polsce budowane maja bardzo duże dofinansowanie z UE.
Wymogi z UE są takie, że opłaty pobierane za korzystanie z autostrady, które UE dofinansowuje, mają służyć tylko do bieżącego utrzymania autostrad.
Na tych opłatach nie można zarabiać, bo UE pogrozi paluszkiem i nałoży karę.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

Lechu
Archont

Post autor: Lechu »

trix pisze:
Mr Greenback pisze:Do momentu zakończenia całej inwestycji na Kraków-Tarnów nie pobierają opłaty. Potem pewnie w przeciągu 3 mscy wprowadzą pobór. Podobno 12 groszy za km ma być. Nie dużo wg mnie.
Nie dużo ??. 0,12*80=9,6 zł za 80 km ??. Przypominam, że kasa na autostradę jest z budżetu państwa, czyli z naszych podatków, chyba że coś się zmieniło, to przepraszam.
Ale odległości między bramkami to będzie chyba z 60 km czyli koło 7,2 zł

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

A jakie są planowane terminy względem uruchomienia całej trasy na odcinku Bochnia-Wierzchosławice? Jadąc tą tzw. autostradą[*] bez fizycznie rozdzielonych kierunków ruchu czułem się delikatnie mówiąc nieswojo. Zdarzają się ekstremiści próbujący się ścigać zjeżdżając na drugi pas.

[*] Tak, widziałem znaki "koniec autostrady" na początku tego odcinka, ale to niewiele zmienia.
Lechu pisze:Ale odległości między bramkami to będzie chyba z 60 km czyli koło 7,2 zł
Gdzie są planowane owe bramki? Będzie ich więcej niż dwie biorąc pod uwagę to, że jest tam kilka zjazdów?

Lechu
Archont

Post autor: Lechu »

Jedna za Szarowem tam gdzie jest już zrobione odwonienie i "odwrotny profil" i są ograniczenia do 100 km/h a w Tarnowie to gdzieś w okolicach Wierzchosławic zdaje się, chyba też już jest konkretne miejsce.

samek
Prytan

Post autor: samek »

Testowałem dzisiaj Jana Pawła II-Balice godzinka tam z powrotem to samo.Całkiem miłe wrażenia;pasażerów też.Czekam na zakończenie prac.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Bramki będą PRZED wjazdem na autostradę po zjeździe. W końcu logiczne rozwiązanie - samochody nie musza zatrzymywać się co chwila żeby zapłacić za kolejny kawałek. Zjeżdżasz, pokazujesz bilecik i wiadomo ile masz zapłacić.
artur pisze:A czy przypadkiem nie jest tak , że jak droga jest współfinansowana z funduszy UE, to przez 3 lata od otwarcia musi pozostać drogą bezplatną?
Jesli już, to przez 5 lat i nie bezpłatna, ale Państwo nie może na niej zarabiać - opłaty mają pokryć utrzymanie drogi.

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Post autor: maup »

suraiw pisze:Na tych opłatach nie można zarabiać, bo UE pogrozi paluszkiem i nałoży karę.
aleście mnie rozbawili razem z Gościnnym.
myślicie, że to pierwsza taka instytucja, co niby nie może wykazywać zysku?
gwarantuję i stawiam w zakład krzynkę dobrego lokalnego piwa, że nawet jak przyłoją stawkę 2zł/km to i tak koncesjonariusz wykaże lekką stratę albo gigantycznym wysiłkiem, tnąc koszty i jęcząc wniebogłosy wyjdzie na zero.
Zaprawdę powiadam Wam, nie ma takiej sumy, której władza przy udziale kolesi nie potrafi wyprać (a przynajmniej przep***lić)
Ostatnio zmieniony 02-12-2012, 21:15 przez maup, łącznie zmieniany 2 razy.
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

maup, no jak wiem, że można wykazać dowolnie wielkie koszty - zwłaszcza przy projektach unijnych ;) Tyle, że przy walnięciu kwoty z kosmosu A4 będzie pusta i z planowanego zysku nici.

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Post autor: maup »

wybudowana za czasów tzw. PRL i oddana kolesiom autostrada pomiędzy Krakowem a Katowicami też miała świecić pustkami a jakoś nie świeci. ktoś zawsze pojedzie bo jego czas jest cenniejszy niż paręnaście czy parędziesiąt złotych, sam pojadę, żeby nie tracić życia w korkach. transportowcy przekalkulują ceny frachtów (wiem, że są traktowani jak dojne krowy, to już się przyzwyczaili) i koniec końców my wszyscy zasponsorujemy te opłaty, tak jak było, jest i będzie.
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

trix pisze:
Po części tak, większość jednak stanowią podatki niemców, holendrów czy belgów... :) nie zapominaj o nich przy wieczornej modliwtie ;) bądź im wdzięczny ;)
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

ODPOWIEDZ