Autostrada A4
Wczoraj jechałem do Krakowa i z powrotem. Super czas i super się jechało (z wyjątkiem tego odcinka AOT, na którym jedzie się jak po tarce). Grysu nie ma już w ogóle. W sumie bardzo dobrze, ze autostrada powstała. Trzeba się cieszyć, że w ogóle jest po czym jechać, a że nawierzchnia jest miejscami do kitu to już mniejszy problem.
-
- Archont
A czy przypadkiem nie jest tak , że jak droga jest współfinansowana z funduszy UE, to przez 3 lata od otwarcia musi pozostać drogą bezplatną?Goscinny pisze:Mr Greenback, pobór opłat może być wprowadzony tylko jeśli wybudują wszystko w 100% - staje benzynowe, MOP'y, siatki, ekrany itd. - a to trochę jeszcze potrwa.
A potem się dowiemy, że jednak przejazd "obwodnicą" jest płatny
Nie dużo ??. 0,12*80=9,6 zł za 80 km ??. Przypominam, że kasa na autostradę jest z budżetu państwa, czyli z naszych podatków, chyba że coś się zmieniło, to przepraszam.Mr Greenback pisze:Do momentu zakończenia całej inwestycji na Kraków-Tarnów nie pobierają opłaty. Potem pewnie w przeciągu 3 mscy wprowadzą pobór. Podobno 12 groszy za km ma być. Nie dużo wg mnie.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.
Niewiele się zmieniło, ale istotne jest też, że autostrady ostatnio w Polsce budowane maja bardzo duże dofinansowanie z UE.trix pisze: Przypominam, że kasa na autostradę jest z budżetu państwa, czyli z naszych podatków, chyba że coś się zmieniło, to przepraszam.
Wymogi z UE są takie, że opłaty pobierane za korzystanie z autostrady, które UE dofinansowuje, mają służyć tylko do bieżącego utrzymania autostrad.
Na tych opłatach nie można zarabiać, bo UE pogrozi paluszkiem i nałoży karę.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.
Ale odległości między bramkami to będzie chyba z 60 km czyli koło 7,2 złtrix pisze:Nie dużo ??. 0,12*80=9,6 zł za 80 km ??. Przypominam, że kasa na autostradę jest z budżetu państwa, czyli z naszych podatków, chyba że coś się zmieniło, to przepraszam.Mr Greenback pisze:Do momentu zakończenia całej inwestycji na Kraków-Tarnów nie pobierają opłaty. Potem pewnie w przeciągu 3 mscy wprowadzą pobór. Podobno 12 groszy za km ma być. Nie dużo wg mnie.
A jakie są planowane terminy względem uruchomienia całej trasy na odcinku Bochnia-Wierzchosławice? Jadąc tą tzw. autostradą[*] bez fizycznie rozdzielonych kierunków ruchu czułem się delikatnie mówiąc nieswojo. Zdarzają się ekstremiści próbujący się ścigać zjeżdżając na drugi pas.
[*] Tak, widziałem znaki "koniec autostrady" na początku tego odcinka, ale to niewiele zmienia.
[*] Tak, widziałem znaki "koniec autostrady" na początku tego odcinka, ale to niewiele zmienia.
Gdzie są planowane owe bramki? Będzie ich więcej niż dwie biorąc pod uwagę to, że jest tam kilka zjazdów?Lechu pisze:Ale odległości między bramkami to będzie chyba z 60 km czyli koło 7,2 zł
Bramki będą PRZED wjazdem na autostradę po zjeździe. W końcu logiczne rozwiązanie - samochody nie musza zatrzymywać się co chwila żeby zapłacić za kolejny kawałek. Zjeżdżasz, pokazujesz bilecik i wiadomo ile masz zapłacić.
Jesli już, to przez 5 lat i nie bezpłatna, ale Państwo nie może na niej zarabiać - opłaty mają pokryć utrzymanie drogi.artur pisze:A czy przypadkiem nie jest tak , że jak droga jest współfinansowana z funduszy UE, to przez 3 lata od otwarcia musi pozostać drogą bezplatną?
aleście mnie rozbawili razem z Gościnnym.suraiw pisze:Na tych opłatach nie można zarabiać, bo UE pogrozi paluszkiem i nałoży karę.
myślicie, że to pierwsza taka instytucja, co niby nie może wykazywać zysku?
gwarantuję i stawiam w zakład krzynkę dobrego lokalnego piwa, że nawet jak przyłoją stawkę 2zł/km to i tak koncesjonariusz wykaże lekką stratę albo gigantycznym wysiłkiem, tnąc koszty i jęcząc wniebogłosy wyjdzie na zero.
Zaprawdę powiadam Wam, nie ma takiej sumy, której władza przy udziale kolesi nie potrafi wyprać (a przynajmniej przep***lić)
Ostatnio zmieniony 02-12-2012, 21:15 przez maup, łącznie zmieniany 2 razy.
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite
wybudowana za czasów tzw. PRL i oddana kolesiom autostrada pomiędzy Krakowem a Katowicami też miała świecić pustkami a jakoś nie świeci. ktoś zawsze pojedzie bo jego czas jest cenniejszy niż paręnaście czy parędziesiąt złotych, sam pojadę, żeby nie tracić życia w korkach. transportowcy przekalkulują ceny frachtów (wiem, że są traktowani jak dojne krowy, to już się przyzwyczaili) i koniec końców my wszyscy zasponsorujemy te opłaty, tak jak było, jest i będzie.
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite
-
- Rhetor
- Kontakt:
Po części tak, większość jednak stanowią podatki niemców, holendrów czy belgów... nie zapominaj o nich przy wieczornej modliwtie bądź im wdzięcznytrix pisze:Nie dużo ??. 0,12*80=9,6 zł za 80 km ??. Przypominam, że kasa na autostradę jest z budżetu państwa, czyli z naszych podatków, chyba że coś się zmieniło, to przepraszam.Mr Greenback pisze:Do momentu zakończenia całej inwestycji na Kraków-Tarnów nie pobierają opłaty. Potem pewnie w przeciągu 3 mscy wprowadzą pobór. Podobno 12 groszy za km ma być. Nie dużo wg mnie.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?