Budżet 2013 - ...

Wiadomości "z miasta".

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

I jaki jest koszt jednego obiadu?

Ania78
Obywatel

Post autor: Ania78 »

Co do cateringu:
a) czy posiłki są przygotowywane w tym samym dniu? Czy są ciepłe, bo w jednej ze szkół, gdzie ta forma jest realizowana są letnie w najlepszym wypadku.
b) jaki jest koszt takiego posiłku?

Czy likwidacja stołówek dotyczy tylko SP14 czy wszystkich stołówek w tarnowskich podstawówkach? Kto wpadł na tak "genialny" pomysł" ?

Pieniądze na żużel były z budżetu miasta, na posiłki dla dzieci - niestety nie.

Gratuluję panu prezydentowi i tej fatalnej ekipie kolejnej "cudownej" decyzji.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Jeżeli chodzi o koszt - to nie wiem, córka ma możliwość zjedzenia obiadu w domu, więc nie korzystamy - ale się dowiem.
Posiłki są ciepłe, ostatnio dostarczała je restauracja Młyn.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Kulfon
Rhetor

Post autor: Kulfon »

Ania78 pisze:czy posiłki są przygotowywane w tym samym dniu? Czy są ciepłe,
W tym samym ale co to za przyjemność jeść w plastikach wiadomo że nie będą tak ciepłe jak ze stołówki szkolnej bo czas dowozu i pakowania robi swoje .
Ania78 pisze:Gratuluję panu prezydentowi i tej fatalnej ekipie kolejnej "cudownej" decyzji.
Również się przyłączam :lol:
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Kulfon, Jedzą w termo-plastikach, ja w sumie nie mam interesu żeby biegać za tym i coś zmieniać, osobiście mnie to nie dotyczy, ale wiem że np Fabryka Samku jak dawno temu prowadziła katering dla Skanska, to wozili w kotłach gorące, porcelanę osobno, i nakładali gorące na talerz. Można wymóc taki warunek - pewnie może to trochę zwiększyć koszty, ale z drugiej strony - plastiki też trochę kosztują, a są jednorazowe.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Cubaza pisze:
Marcin Zaród pisze:Chyba że ma o suchym pysku siedzieć od 8 rano do 14 czasami albo i 15....?
Jakoś nigdy obiadów w szkole nie jadłem. Najpierw rodzice robili mi kanapki do szkoły, potem sobie je sam robiłem... I jakoś nie płakałem, że nie korzystałem ze stołówki...
Jak mądry gość jesteś tak teraz głupoty gadasz. :) Moja córka na przykład je obiady w szkole, choć do domu wraca codziennie w okolicy godz. 13 - 14. Jednak żaden z jej rodziców nie ma czasu i możliwości zajmowania się obiadem w domu, więc taka opcja w szkole jest ogromnym ułatwieniem. Dzięki temu więcej kasy wpada miastu z naszych podatków. :)

PS W szkole córki płacimy ok. 3 zł za obiad. Nie wiem jednak ile wynosi dofinansowanie od miasta i czy jest konieczne.
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Dorota1975
Rhetor

Post autor: Dorota1975 »

W mieście wygląda to tak, że 3 zł (z groszami chyba) za obiad, to jest wartość tzw. wsadu do kotła, i za to płacą rodzice. Cała resztę, czyli koszty funkcjonowania kuchni (opłaty, pensje pracowników kuchni itd...) pokrywa miasto. Stąd szukanie oszczędności. Te obiady w cateringu to ok. 5 zł, ale np. można zamówić pół porcji. Ostatnia akcja z likwidacją stołówek dotyczyła dwóch gimnazjów w Tarnowie; w jednym wprowadzono catering, w drugim - kuchnię w ajencję wzięła pani wcześniej tam pracująca. Przed wakacjami nie narzekano na takie rozwiązanie.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Czyli nie likwidacja w sensie pozbawienia uczniów możliwości posiłku tylko zmiana organizacyjna.
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Dorota1975
Rhetor

Post autor: Dorota1975 »

Tak, nikt garów i sprzętu z kuchni nie zabierał. Po prostu miasto przestało finansować te dwie kuchnie. Co i tak chwalebne nie jest. A dyrektorzy poszukali innych rozwiązań.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Phoenix
Prytan

Post autor: Phoenix »

no to przypomnę dlaczego założyłem temat :)

Phoenix napisał/a:

Chciałbym poznać listę inwestycji na które miasto wpisało miedzy rokiem 2013 - 2016 w perspektywie długu. W sumie 222 mln zł

i zwiększę kwotę do 364 mln ( suma bieżących i majątkowych )

A co w tym temacie ?

I czy istnieje możliwość aby nie inwestować nic przez kolejne 3 lata i spłacić dług ?
czy nie zaciągając większych zobowiązań można ( nie inwestując ) spłacać dług - czy kredyt na obsługę długu jest konieczny ?
--------------------------

co do centrum
nie chodzi mi o jego zasadność, bo koszty to nie wszystko, czas nerwy korki, parkowanie latanie od drzwi do drzwi.
administracja miejska w jednym miejscu jest potrzebna.

mi się nie podoba tylko fakt że ( jak mi się wydaje ) zadłużamy się po to żeby ja zbudować czyli nici z PPP.
-------------------------------------------------------

zastanawia mnie jeszcze jedno dlaczego przedsięwzięcia podzielone są na bieżące i majątkowe ( co to oznacza ? )

oraz czy mogę gdzieś dostać tą prognozę w exelu bo w doc nie da się formuł sprawdzić
(...) Szukam stylu zmieszany z tłumem, robiąc to co wydaje mi się że robić umiem (...)

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

Phoenix pisze: zastanawia mnie jeszcze jedno dlaczego przedsięwzięcia podzielone są na bieżące i majątkowe ( co to oznacza ? )
Bieżące to np wynagrodzenia, majątkowe to te które powiększają majątek miasta. Jest różnica pomiędzy wydatkami na wynagrodzenia ogółem (mowa tu nie tylko o urzędnikach, ale również pracownikach innych instytucji, aktorów, pracowników szpitala, nauczycieli, pracowników MOPS), a wydatkami np. na remont elewacji kamienicy X, dachu w szkole Y itp.

Wydatki majątkowe mają charakter zazwyczaj jednorazowy (w jakimś dłuższym okresie). Wzrost wydatków bieżących - to inaczej wyższe koszty funkcjonowania. Stąd chodzi o zrównoważenie tychże wydatków z dochodami bieżącymi.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Kulfon
Rhetor

Post autor: Kulfon »

Niesamowitą mamy ''opozycję'' w naszym mieście :shock:

Za budżetem zagłosowało 14 radnych, a 8 wstrzymało się od głosu, nie było głosu sprzeciwu. Wydatki, w głównej mierze, dotyczyć będą inwestycji drogowych. Duże środki przeznaczone zostaną także na edukację i gospodarkę mieszkaniową. W sumie inwestycje pochłoną 82 mln zł z prawie 568 mln zaplanowanych po stronie wydatków
http://www.tarnow.net.pl/index.php?poka ... c&id=13416

Przynajmniej jakieś pozory powinni zachować :lol:

Awatar użytkownika

Dominik_PCH
Rhetor

Post autor: Dominik_PCH »

Takich reprezentantów sobie wybraliśmy.

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Kuba, powiedz lepiej ile środków zewnętrznych jest planowanych do uzyskania, bo widząc inwestycje drogowe planowane, to chyba nie za dużo...

Ktoś mi wytłumaczy po co poszerzać Mickiewicza na odcinku od Piłsudskiego do parkingu przy delegaturze UW?
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Zobaczycie ile tam będzie kostki - konkretnie z Bruk-Bet'u.
A ci, co się wstrzymali - byli za.

ODPOWIEDZ