Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

A kto z was jeździ po tym rondku?
Jak wyglądają znaki poziome? Jak są wymalowane pasy?
Popatrzcie a potem piszcie farmazony!

pankowal
Archont

Post autor: pankowal »

Cubaza pisze:
kwaciu pisze:Panowie i Panie, szybkie pytanie w sprawie naszego ronda "tymczasowego", bo się wykłócam ze znajomkiem. Ja jadę Słoneczną od Jana Pawła i prawym pasem wjeżdżam na rondo z zamiarem jechania dalej Słoneczną do Sitki. Kolega atakuje Starodąbrowską z dołu (od Mickiewicza) i lewym pasem wjeżdża na rondo z zamiarem jazdy prosto. Nasze drogi sie przecinają. Kto ma pierwszeństwo, On - ja pozwalam mu opuścić rondo, czy ja - on ma mnie po prawej?

Bo nie wiem czy jestem madafaką, twierdząc że ja mam pierwszeństwo. A co gorsza na różnych forach piszą róznie.
On ma pierwszenstwo, bo Ty zmieniasz pas a to obliguje Cie do ustapienia mu pierwszenstwa. Oczywiscie w takiej sytuacji jak Ty tutaj przedstawiles.
Tu nie ma żadnej zmiany pasa ruchu, jest przecięcie się kierunków jazdy.
Decyduje znak ustąp który obliguje do ustąpienia pierwszeństwa pojazdom będącym w ruchu okrężnym - na prawym i na lewym pasie (na bliższym i dalszym pasie w tym naszym przypadku)
lll pisze:Kiedyś oglądałem jakiś program odnośnie tego o czym piszesz, aczkolwiek przykład był na zwykłym skrzyżowaniu, z podporządkowaną, dochodzącą do dwupasmowej drogi z pierwszeństwem. Facet sobie wyjeżdżał bo prawy był wolny, a w tym momencie kierowca zmieniał pas na prawy - wolno mu było. Zgadnij kto dostał mandat za wymuszenie?

Obowiązek jazdy najbliżej prawej krawędzi nie jest równoznaczny z prawem do wymuszania pierwszeństwa.
No na szczęście taka zmiana pasa jest zabroniona.
A że policjanci słabo znają prawo i rozstrzygają odwrotnie jak stoi w prawie - to fakt, ten przypadek jest właśnie tak rozstrzygnięty.

Zmieniający pas złamał ten przepis:
Art. 22.
4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
Ostatnio zmieniony 19-11-2012, 10:14 przez pankowal, łącznie zmieniany 1 raz.

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Czytając ostatnie wypowiedzi nie dziwie się, że na Słonecznej tyle kolizji jest...

A ja mam pytanie też o rondo ale to nowe koło zjazdu z autostrady. Na chwilę obecną brak tam znaków oraz linii. Wiem, że linie nie muszą być wyznaczone aby obowiązywały. Pytanie tylko który rodzaj obowiązuje ? Taki jak na Słonecznej czy "tradycyjny" ?

Załóżmy taką sytuację: jadę od nowodąbrowskiej w kierunku Lisiej Góry pasem wewnętrznym. Od JP jedzie samochód pasem zewnętrznym na Nowodąbrowską. Istnieje więc opcja spotkania się gdy ja będę zjeżdżał z ronda i przecinał pas zewnętrzny. Kogo będzie wina ?

Pytam, ponieważ ostatnio sprawdzałem możliwość dostrzeżenia samochodu w takiej sytuacji. I mimo skręcenia karku nie ma możliwości aby coś zobaczyć...

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

pankowal pisze: No na szczęście taka zmiana pasa jest zabroniona.
A że policjanci słabo znają prawo i rozstrzygają odwrotnie jak stoi w prawie - to fakt, ten przypadek jest właśnie tak rozstrzygnięty.

Zmieniający pas złamał ten przepis:

Cytat:
Art. 22.
4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
Ty zdaje się albo próbujesz sprowokować, albo jesteś jakiś...

Pojazd wjeżdżający na ten pas z prawej strony to nie to samo co pojazd wjeżdżający z ulicy podporządkowanej. Wyobraź sobie (chociaż pewnie ciężko będzie), że istnieją ulice które mają trzy pasy i wówczas, w przypadku gdy jeden pojazd jedzie po pasie skrajnie lewym, a drugi po pasie skrajnie prawym, i razem chcą zmienić pas na środkowy, żeby nie było wątpliwości kto ma większe prawa do manewru, funkcjonuje taki przepis.

On nie powstał, żeby domorośli geniusze ruchu drogowego interpretowali go w dowolny sposób.

pankowal
Archont

Co to czytać nie potrafisz ??
Nie wiesz co to wjazd na pas z prawej strony ??

Na kursach na prawo jazdy pokazują wyłącznie sytuacje przy trzech pasach ruchu to nie znaczy że przepis dotyczy wyłącznie takich sytuacji, a oznacza że takich też dotyczy.

Gdyby nie ten przepis to nigdy byś nie wyjechał z podporządkowanej na wolny pas prawy gdy pasem lewym jadą pojazdy.

Rozumiem że ty wyjeżdżasz na prawy wolny pas wyłącznie wtedy gdy i lewy jest wolny !!!

Ps. moderator co to jest: <<domorośli geniusze ruchu drogowego>> <<<Ty zdaje się albo próbujesz sprowokować, albo jesteś jakiś... >>> <<<chociaż pewnie ciężko będzie>>

Awatar użytkownika

Jela
Thesmothetai

Post autor: Jela »

lll pisze:Kiedyś oglądałem jakiś program odnośnie tego o czym piszesz, aczkolwiek przykład był na zwykłym skrzyżowaniu, z podporządkowaną, dochodzącą do dwupasmowej drogi z pierwszeństwem. Facet sobie wyjeżdżał bo prawy był wolny, a w tym momencie kierowca zmieniał pas na prawy - wolno mu było. Zgadnij kto dostał mandat za wymuszenie?

Obowiązek jazdy najbliżej prawej krawędzi nie jest równoznaczny z prawem do wymuszania pierwszeństwa.
Ech, nawet nie ma sensu zgadywać. Rozsądni ludzie konstruują ronda tak, że jeżeli dochodzi do nich dwupasmówka na rondzie są trzy pasy. Wszystko układa się w całość. Znam przykłady kiedy z dwupasmówki trzeba przejechać przez "rondo" o jednym pasie ruchu. To po prostu horror. Ustąp temu na rondzie i jednocześnie temu z prawego pasa. Najlepiej wysiądź z samochodu i płacz. Dlatego pytałem gdzie jest mózg u inżynierów ruchu.
Zając najlepszy jest w śmietanie.

Bastekxyz
Archont

Post autor: Bastekxyz »

Coś szybko kowalowi zeszły te warny :roll:

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

pankowal, Obawiam się, ze dyskusja z tobą nie ma sensu skoro do ciebie nie docierają argumenty. Najwyżej życie u ciebie zweryfikuje twoje pokraczne przemyślenia, albo dostaniesz mandat, albo klapsa w oko. Najpierw jednak zrób prawo jazdy, bo widzę, że ty szkolony jesteś na NFS, stąd wszystko wiesz najlepiej

Jela, To za małe rondo, żeby snuć przykłady. Zachęcam wszystkich do pojeżdżenia sobie po Rzymie. tam wszystkie wątpliwości się szybko rozwiewają :)

Awatar użytkownika

Jela
Thesmothetai

Post autor: Jela »

A ja po Paryżu. Tam już wszystko się rozwiewa. W kwestii rond. :)
Zając najlepszy jest w śmietanie.

pankowal
Archont

lll pisze:pankowal, Obawiam się, ze dyskusja z tobą nie ma sensu skoro do ciebie nie docierają argumenty. Najwyżej życie u ciebie zweryfikuje twoje pokraczne przemyślenia, albo dostaniesz mandat, albo klapsa w oko. Najpierw jednak zrób prawo jazdy, bo widzę, że ty szkolony jesteś na NFS, stąd wszystko wiesz najlepiej
Jakie argumenty z twojej strony padły ??
Człowieczku żadne merytoryczne !!!

Ty, to czekasz jak dwa pasy wolne by z podporządkowanej wyjechać ??
Napisz jasno, jak cię na tym kursie nauczyli i gdzie takie kursy prowadzą.

Ps. Moderator to jest argument : <<<twoje pokraczne przemyślenia, albo dostaniesz mandat, albo klapsa w oko>>>>

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

A ja na Gibraltarze i na Antarktydzie. Kij mnie obchodzi gdzie jeździliście z kim jeździliście i po czym jeździliście.
Na tym rondzie wystarczy popatrzeć na poziome znaki, które dokładnie pokazują jak się powinno jeździć. Wszystko jest jednoznaczne. Jednak jak widać nie dla wszystkich...

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Cubaza pisze:A ja na Gibraltarze i na Antarktydzie. Kij mnie obchodzi gdzie jeździliście z kim jeździliście i po czym jeździliście.
Na tym rondzie wystarczy popatrzeć na poziome znaki, które dokładnie pokazują jak się powinno jeździć. Wszystko jest jednoznaczne. Jednak jak widać nie dla wszystkich...
Amen.
I jak ktoś doda jeszcze coś głupiego w tej kwestii to dostanie czerwony szlaczek w profilu ode mnie.
A jak się będzie rzucał to kolejny... itd.

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Cubaza, chodzi Ci o linie prowadzące?

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Tak, chodzi mu o linie prowadzące, jasno pokazują kto ma pierwszeństwo a kto zmienia pas.

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

LordRuthwen, Linie prowadzące nie służą określaniu pierwszeństwa, tylko pomagają baranom jeździć jednym pasem a nie dwoma - mylicie pojęcia

ODPOWIEDZ