Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

A może mi ktoś przy okazji wyjaśnić fenomen tych lampek ledowych? Dość popularne to jest. Problem w tym, że większość, o ile nie wszystkie samochody z tym jeżdżące mają zgaszone tylne światła drogowe.

Nie wiem gdzie tego szukać, ale czy jest mowa w kodeksie tylko o przednich światłach obowiązujących również za dnia? Nie ma obowiązku świecenia z tyłu?
Załączniki
ledy.jpg
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Nie ma obowiązku, masz mieć światła z przodu.

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

Lilith pisze:OK tylko ja JECHAŁAM po starodąbrowskiej i tam nie ma przejazdu dla rowerów tylko przejście dla pieszych co z biegu zakazuje mu wjazdu na nie rowerem nie wspominając już o tak błachej sprawie jak wcześniejsze nie upewnienie się, że może to zrobić.
Jakby nie dobre hamulce w aucie i jako taki refleks musiałabym kolesia z maski zbierać.
To zmienia postać rzeczy, chociaż można by marudzić o zasadzie ograniczonego zaufania i szczególnej ostrożności przy przejściach. Fakt, że troche głupota wjeżdżać rowerem na przejście dla pieszych
gushman pisze:A może mi ktoś przy okazji wyjaśnić fenomen tych lampek ledowych? Dość popularne to jest. Problem w tym, że większość, o ile nie wszystkie samochody z tym jeżdżące mają zgaszone tylne światła drogowe.
Pojawia się pojęcie świateł dziennych - do tego p****** o ekologii
przy normalnej widzialności w dzień nie masz obowiązku mieć włączonych tylnych świateł
Ostatnio zmieniony 16-11-2012, 15:20 przez lll, łącznie zmieniany 1 raz.

farciarzgilmore
Archont

Post autor: farciarzgilmore »

gushman ja mam takie założone. Nie powiem Ci dokładnie który przepis to mówi ale napewno światła do jazdy dziennej mogą (czy muszą?) świecić się tylko z przodu. Oczywiście z tymi wszystkimi wymogami jak, odpowiednie zamontowanie (wysokość, szerokość), mają się włączać w momencie przekręcenia kluczyka w stacyjce i automatycznie wyłączać przy włączaniu świateł mijania. Muszą oczywiście posiadać odpowiednie homologacje. Z tego co ja zauważyłem ok 70% użytkowników ma źle założone te ledy albo źle podłączone. Zawsze się dziwię, że nikt tego nie kontroluje. Za takie coś jest mandat.

Od razu mówię, że jak robiłem przegląd w Czakramie to specjalnie pytałem o moje ledy i Pan nie miał zastrzeżeń.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

lll, jest problem z zasadą ograniczonego zachowania jak widzisz kogoś 5m przed maską (mgła), bo nawet przy prędkości 20 hm/h może być problem.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

LordRuthwen pisze:Nie ma obowiązku, masz mieć światła z przodu.
Trochę mnie zaskoczyłeś. :) To jednak wiele tłumaczy.

Cały Tarnów na Facebooku

halford
Rhetor

Post autor: halford »

gushman, Tyle światła nie są obowiązkowe. W wielu autach (nowszych) nie włączają się one w dzień. Nie mniej mnie osobiście bardzo drażnią kierowcy, którzy zakładają jakieś chińskie ledy za 10 zł. Często praktycznie ich nie widać albo migają jak światełka na choince.
3150 A Rh+

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

LordRuthwen pisze:lll, jest problem z zasadą ograniczonego zachowania jak widzisz kogoś 5m przed maską (mgła), bo nawet przy prędkości 20 hm/h może być problem.
fakt

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Nie wiem czy sam o tym nie pomyślę, bo dopiero co wymieniłem obie spalone żarówki, które z kolei zamontowałem... w lipcu. :) Rozumiem, że ledowe mają większą trwałość. Inna kwestia, że panowie w ASO żarówki wymieniali na raty: najpierw jedną spaloną, po dwóch tygodniach drugą. :) To musiało mieć niebagatelny wpływ na ich trwałość.

Cały Tarnów na Facebooku

Lilith
Proedroj

Post autor: Lilith »

Ja zawsze stosuje zasadę ograniczonego zaufania i m.in. dzięki niej niejeden jeszcze żyje a ja nadal posiadam swoje prawko. Niestety mam od zawsze szczęście do id*** znaczy szczęściarzy ;) wymuszających pierwszeństwo w kiepskich warunkach

Awatar użytkownika

angelo
Archont

Post autor: angelo »

gushman pisze: tylne światła drogowe.
toś błysnął :mrgreen:

Wracając do ledów - chciałem pozdrowić wszystkich, a szczególnie pana w Toyocie Matrix, którzy dziś rano jeździli po mieście na światłach do jazdy dziennej. Nie ma nic przyjemniejszego we mgle, jak nagle wyłaniające się przed maską światła stopu. Pan od Matrixa zasługuje na szczególne pozdrowienia, gdyż światła stopu mu nie świeciły (bądź hamował ręcznym). Polecam uwadze policji "dziennych" kierowców we mgle.

Pozdrawiam
29500ml B Rh+... A Ty?

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

angelo pisze:
gushman pisze: tylne światła drogowe.
toś błysnął :mrgreen:
Rozumiem, że tylne światła świecące się razem z przednimi mają jakąś inną nazwę i zaraz mi ją wyjawisz. :)

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

angelo
Archont

Post autor: angelo »

Drogowe to długie, mijania to krótkie...
29500ml B Rh+... A Ty?

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

OK, rozumiem w czym tkwił błąd. Dzięki za nawrócenie. :)

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

ozi26
Thesmothetai

Post autor: ozi26 »

Te tylne to ponoć również światła pozycyjne.
https://www.youtube.com/watch?v=3WMcBC4 ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ