Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

ozi26 pisze:Słuchaj, niezbędnie to ja tobie proponuje zaopatrzyć się w kodeks drogowy. A co do reszty to zostawię bez komentarza i uznam to za żarcik, ponieważ nie zdajesz sobie sprawy z tego co klepiesz w klawiaturę.
Art. 30. pkt 3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

zaopatrzyłem się - pożyczyć ci czy wolisz się nadal pogrążać?

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

ozi26, to kierowca ma z miarką jeździć i sprawdzać czy widoczność jest większa czy mniejsza niż 50m? I dopiero wtedy włączać tylne? (o przednich w kodeksie jest tylko tyle, że jak jest mgła to włączamy)
Dziś miejscami w Tarnowie było zdecydowanie mniej niż 50m widoczności.

Awatar użytkownika

angelo
Archont

Post autor: angelo »

oziemu26 nie wolno się przeciwstawiać, jeśli chodzi o przepisy i ruch drogowy i już. Bo nie!
Dzisiaj jazda na tylnych przeciwmgłowych jak najbardziej uzasadniona, przynajmniej tam, gdzie ja przebywałem.
29500ml B Rh+... A Ty?

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Jazda jest wskazana ale nie wszędzie. Jak jedziesz po mieście, za tobą sznurek samochodów, przed tobą sznurem samochodów to wypada wyłączyć światła.

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Tylne przeciwmgłowe włącza się wtedy, gdy z trudem dostrzegasz samochód przed sobą. Najlepiej sobie tę odległość wyobrazić jako dwa "TIRy" jadące jeden za drugim.
Z reguły taka przejrzystość nie pozwala jechać szybciej niż 30-40 km/h.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

samek pisze:Mnie najbardziej wkurzają kierowcy którzy na czerwonym zapalają choinkę stopów,kierunkowskaz i wypalają mi oczy najlepiej ledami.Żeby chociaż było pod górke.Moż pankowal wytłumaczy mi ten fenomen czy tak uczą szkoły jazdy czy po prostu kogoś rajcuje że ten z tyłu zwłaszcza w deszczowy wieczór ma niefajnue?
To ja Cię z góry przepraszam - mam automat, i jak nie cipisnę hamulca, to zaczyna się toczyć :) A nie zawsze jest czas wrzucić na luz.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Kij ma dwa końce. Właśnie tacy "nieświecący" po zapaleniu zielonego zaczynają szukać jedynki i zamiast 10 samochodów, przejeżdża przez skrzyżowanie 5. Filozof oczywiście przejedzie, bo jest pierwszy, a innych to ma gdzieś.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Wskaż jeszcze dowody na związek nie włączania świateł przeciwmgielnych a wolnym ruszaniem ze świateł...

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

LordRuthwen,
ad2222 pisze:samek napisał/a:
Mnie najbardziej wkurzają kierowcy którzy na czerwonym zapalają choinkę stopów

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Aaa, do tego pijesz...

Lilith
Proedroj

Post autor: Lilith »

I ja dziś sie odezwę w temacie. Chciałam bardzo podziękować rowerzyście, który wczoraj około godziny 17 na przejściu na przejściu przy skrzyżowaniu Starodąbrowska - Wojska Polskiego wjechał na przejście nie parząc czy coś jedzie czy nie. Na dodatek przemiły rowerzysta nawet nie miał włączonych świateł czy jakichkolwiek odblasków najlepiej na czarno podczas mgły.

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Lilith, Tam jest ścieżka rowerowa - miał pierwszeństwo

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

lll pisze:Lilith, Tam jest ścieżka rowerowa - miał pierwszeństwo
A mógł wjechać mu bezpośrednio przed maskę?

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

wydaje mi się że mógł, miał pierwszeństwo
jeśli jest droga podporządkowana i wjeżdżasz z niej na drogę z pierwszeństwem, to jadący po niej samochód ma prawo ci wjechać prosto pod maskę?

Lilith
Proedroj

Post autor: Lilith »

OK tylko ja JECHAŁAM po starodąbrowskiej i tam nie ma przejazdu dla rowerów tylko przejście dla pieszych co z biegu zakazuje mu wjazdu na nie rowerem nie wspominając już o tak błachej sprawie jak wcześniejsze nie upewnienie się, że może to zrobić.
Jakby nie dobre hamulce w aucie i jako taki refleks musiałabym kolesia z maski zbierać.

ODPOWIEDZ