Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Post autor: maup »

ad2222 pisze:Poza tym można znaleźć jakąś furtkę...

No właśnie. Problem polskiego prawa polega przede wszystkim na tym, że składa się głównie z furtek. A to ma być przepis uniwersalny, bezwzględnie obowiązujący wszystkich i nie do obejścia (ergo w kraju k**** i szatana utopia :evil:) .
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

maup, to prosto - kara za złapanie na podwójnym gazie to 12 krotność średniej krajowej - prosto, krótko i zwięźle. Z zaznaczeniem, że pieniądze idą na fundusz drogowy - zwiększenie bezpieczeństwa - albo na fundusz pomocy rodzinom poszkodowanym przez pijanych kierowców. Do tego prace społeczne - w zimie odśnieżanie, w lecie zamiatanie chodników. Żadnego zamykania na koszt podatników w więzieniu.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

BIGer
Proedroj

Post autor: BIGer »

lll pisze:
BIGer pisze:Nie na 5 lat tylko dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów
trzeba dać furtkę dla resocjalizacji. Może przez 5 lat zmądrzeje
Przeczytaj kolejne posty na temat furtek w polskim prawie. A wg mnie resocjalizować można kogoś kto miał np. 0,6-0,8 promila - ktoś mógł liczyc że to tylko "jedno piwo", że to było wczoraj, a nie kogoś kto miał 1,4 - na taki wynik trzeba sobie zapracować z premedytacją.
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein

Awatar użytkownika

angelo
Archont

Post autor: angelo »

Ad, takiego - strzelam - Misztala ruszy 12 średnich krajowych... Po zeznaniu pojechać - równowartość zeszłorocznego dochodu wykazanego w zeznaniu podatkowym. Chociaż, ja byłbym jednak za pręgierzem na Rynku :)
29500ml B Rh+... A Ty?

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

angelo, poddałeś mi lepszy pomysł - półroczne/roczne dochody z ostatniego roku podatkowego - nie musi być od razu, może być w ratach.Niepracujący, nie posiadający dochodów - 12 średnich krajowych. Do tego oczywiście prace społeczne, ale nie jakieś 20-30 godz, tylko pójdźmy na całość - 300-400 godzin. Nie musi tego odpracować od razu, może np 2 godz dziennie zamiatać miasto, przez 2 lata.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

ad2222 pisze:angelo, poddałeś mi lepszy pomysł - półroczne/roczne dochody z ostatniego roku podatkowego - nie musi być od razu, może być w ratach.Niepracujący, nie posiadający dochodów - 12 średnich krajowych. Do tego oczywiście prace społeczne, ale nie jakieś 20-30 godz, tylko pójdźmy na całość - 300-400 godzin. Nie musi tego odpracować od razu, może np 2 godz dziennie zamiatać miasto, przez 2 lata.
Od razu łagry na Syberii, a jeżeli miało by to być na terytorium kraju to Wieliczki do kopalni, od nowa wydobywać sól.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

wejss, A jakiś konkretny powód, dlaczego nie? Zawsze twierdziłem, że jeżeli nie można przekonać słowem, to następna powinna być kieszeń. Jak ktoś oberwie solidnie po kieszeni, to potem uważa. A jak nie chce uważać, to rodzina go do tego zmusi - w końcu to ona pośrednio obrywa.

ps: a Wieliczka dalej sól produkuje, ale tylko ze solanki.

Awatar użytkownika

angelo
Archont

Post autor: angelo »

"Dyskoteka" na skrzyżowaniu Wojska Polskiego i Starodąbrowskiej. Wyglądało to na potrącenie na pasach...
29500ml B Rh+... A Ty?

Klipa201
Prytan
Kontakt:

Post autor: Klipa201 »

To samo po 17 Słoneczna-Fatimskiej, chyba najechanie.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Dzisiaj była paskudna pogoda, ludzie się spieszą, kierowcy nie widzą, o tragedię nie trudno.

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

angelo pisze:"Dyskoteka" na skrzyżowaniu Wojska Polskiego i Starodąbrowskiej. Wyglądało to na potrącenie na pasach...
Na pasach (na wewnętrznym) stał chyba Opel Combo, blachy KDA .... zbierali i pakowali do karetki zakupy, innego samochodu brak więc na bank musiało być potrącenie.

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

Kiedy tam wreszcie zrobią bezpieczne przejście?

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Co oznacza bezpieczne przejście? Jest przyzwoita widoczność, jest wyspa po środku, są pasy namalowane...
Problemem są kierowcy, ja się czasem boję zatrzymywać żeby przepuścić pieszych bo nie wiem co mi zza pleców wyskoczy. Wczoraj jakiś mongoł (KWI....) trąbił na mnie bo na Narutowicza puszczałem pieszych. Ruch był spory, ulica zakorkowana a ten idiota za mną trąbi - jakby miał drugi pas to by mnie pewnie wyprzedził.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Baxon pisze:Co oznacza bezpieczne przejście?
Wg naszych geniuszy? Próg zwalniający.

Awatar użytkownika

Jela
Thesmothetai

Post autor: Jela »

Lepiej wykopać rów. :) Tak zrobiłem przy swoim domu. Mimo zakazu postoju i tak próbowali parkować bo do kościółka na ślub. Gdy samochody zaczęły się staczać przestali. Nauczyli się. Plus policja. Lokalna nie bardzo chciała interweniować więc dzwoniłem. Kilka mandatów i spokój. Chcę przez to powiedzieć, że to ludzie sami muszą się nauczyć dbać o swoje prawa. Pieszy na przejściu powinien mieć bezwzględne pierwszeństwo. Jeżeli zdarza się tak jak pisze Baxon dzwonić po policję.
Zając najlepszy jest w śmietanie.

ODPOWIEDZ