Tarnów - miasto sieć, oraz inne koncepcje rozoju miasta
-
- Rhetor
Ravir, konkretnie to od wielkiej litery, nie dużej.
A teraz na temat.
A teraz na temat.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
abstrahując od treści i jej słuszności.
w moim odczuciu mościce to taki adoptowany brat miasta, zapomniany traktowany gorzej.
co do koncepcji - fajna ( jest się do czego przyczepić, ale fajna)
skomunikowanie mościc z miastem, nic prostszego 4 pasy na Kwiatkowskiego - Mościckiego
przeniesienie stadionu trafione może brakuje jakiś boisk bocznych i miejsca dla mini toru ale tez imo trafione ( unia zostanie w mościcach )
ale co do komunikacji miejskiej to w moscicach to jedno bym zmienił.
przenieść zajezdnie autobusowa pod dworzec. obecny dworzec zlikwidować zbudować małą stacyjkę, łącznie z zapleczem dla MPK.
na miejscu obecnej zajezdni coś wymyślić parking podziemny i jakiś market w moscicach by się pewnie przydał.
wiadomo dworca nie przeniesiemy a zajezdnia straciła już na swojej strategicznosci jako węzeł pod azoty wystarczy jak będzie to tylko przystanek.
w moim odczuciu mościce to taki adoptowany brat miasta, zapomniany traktowany gorzej.
co do koncepcji - fajna ( jest się do czego przyczepić, ale fajna)
skomunikowanie mościc z miastem, nic prostszego 4 pasy na Kwiatkowskiego - Mościckiego
przeniesienie stadionu trafione może brakuje jakiś boisk bocznych i miejsca dla mini toru ale tez imo trafione ( unia zostanie w mościcach )
ale co do komunikacji miejskiej to w moscicach to jedno bym zmienił.
przenieść zajezdnie autobusowa pod dworzec. obecny dworzec zlikwidować zbudować małą stacyjkę, łącznie z zapleczem dla MPK.
na miejscu obecnej zajezdni coś wymyślić parking podziemny i jakiś market w moscicach by się pewnie przydał.
wiadomo dworca nie przeniesiemy a zajezdnia straciła już na swojej strategicznosci jako węzeł pod azoty wystarczy jak będzie to tylko przystanek.
(...) Szukam stylu zmieszany z tłumem, robiąc to co wydaje mi się że robić umiem (...)
BEZ JAJ - Phoenix Wiesz ILE ludzi jest po 15 na zajezdni? Przeniesienie zajezdni pod dworzec to bez sens. Wystarczy przebudować ulice - w końcu Kwiatkowskiego/Mościckiego od Czystej miała być drogą 2x2 - i to by wystarczyło. Biorac pod uwagę, że tuż obok zajezdni mamy nie tylko sklepy ale i szpital z przychodnią. Zaś po drugiej stronie ul Czerwonych Klonów vis'a'vi obecnego dworca można wybudować centrum rozrywkowo - handlowe o którym piszę niżej. I to w tym centrum mogła by być poczekalnia z kasami - taki mały dworzec.
Po za tym JAK chcesz tam "upchnąć" duży sklep? Zobacz ile miejsca zajmuje Biedronka - dodaj parking. W efekcie miejsca to tam by starczyło na mały sklep. A takich sklepów w pobliżu Masz : Jaskółkę tuz obok, Sezam, Biedronkę - po co następny taki sklep?
Co do bycia ubogim krewnym - to się w pełni zgadzam - geograficznie to Tarnowiec jest bliżej centrum. Choć są tacy, którzy uważają, że to Krzyż ma najgorzej
Mi się marzy duży i uniwersalny stadion w tym żużel, piłka i lekkoatletyka - taki na 12000 osób. Do tego porządny basen otwarty i kryty połączony z centrum handlowym, sportowym, spa i podobne. Całość mogła by spokojnie funkcjonować - należy znaleść inwestora i spróbować PPP oraz kasy z Unii.
Po za tym JAK chcesz tam "upchnąć" duży sklep? Zobacz ile miejsca zajmuje Biedronka - dodaj parking. W efekcie miejsca to tam by starczyło na mały sklep. A takich sklepów w pobliżu Masz : Jaskółkę tuz obok, Sezam, Biedronkę - po co następny taki sklep?
Co do bycia ubogim krewnym - to się w pełni zgadzam - geograficznie to Tarnowiec jest bliżej centrum. Choć są tacy, którzy uważają, że to Krzyż ma najgorzej
Mi się marzy duży i uniwersalny stadion w tym żużel, piłka i lekkoatletyka - taki na 12000 osób. Do tego porządny basen otwarty i kryty połączony z centrum handlowym, sportowym, spa i podobne. Całość mogła by spokojnie funkcjonować - należy znaleść inwestora i spróbować PPP oraz kasy z Unii.
9000 ml A Rh-
Zastanawiam się, czy dworca w Mościcach nie można by przerobić na takie centrum przeładunkowe jak Termini w Rzymie, albo stacje metro w Pradze. Skoro niedługo ma być zaje...ście szybka kolej do Krakowa to taki dworzec gdzie można zostawić samochód i jechać do Krakowa mógłby mieć ręce i nogi. Parkingu przy głównym, można powiedzieć, że nie ma, a w Mościcach też by się na imprezy sportowe przydał.
wiem że po 15 jest tłum na zajezdni bo sam jestem tym tłumem ale to nie jest argument.
pod dworcem "głównym" w Tarnowie non stop jest tłum i jakoś tam zajezdni nie ma.
mi chodzi o to że dworzec traci na znaczeniu a gdyby to w jego okolicach kończyły się i zaczynały szlaki komunikacyjne może poprawiło by to jego pozycje.
co do "biedronki" na zajezdni to doczytaj, pisałem o parkingu pod sklepem, zresztą nie musi powstawać nowy, wystarczy obecnej jaskółce dać miejsce do inwestycji być może właściciel się ucieszy.
podobno ktoś przeprowadził badania stwierdzające jak daleko ludzie są w stanie przejść aby skorzystać z komunikacji miejskiej i wyszło że to 400 m wiec może akurat przeniesienie zajezdni dało by jakiś pozytywny skutek
dodam że zajezdnia to przystanek końcowy, który nie musi koniecznie być zlokalizowany w obecnym miejscu. to że jest tłum nie znaczy że jak to jest zajezdnia to przez to tłum jest mniejszy, bo i tak na raz odjeżdża tylko jeden autobus danej linii.
wiec czy autobusy będą parkować na obecnej czy nowej zajezdni nic nie zmieni o ile nadal będą zaspokajać potrzeby ludzi ( zachowanie dotychczasowych i ulepszenie szlaków komunikacyjnych)
pod dworcem "głównym" w Tarnowie non stop jest tłum i jakoś tam zajezdni nie ma.
mi chodzi o to że dworzec traci na znaczeniu a gdyby to w jego okolicach kończyły się i zaczynały szlaki komunikacyjne może poprawiło by to jego pozycje.
co do "biedronki" na zajezdni to doczytaj, pisałem o parkingu pod sklepem, zresztą nie musi powstawać nowy, wystarczy obecnej jaskółce dać miejsce do inwestycji być może właściciel się ucieszy.
podobno ktoś przeprowadził badania stwierdzające jak daleko ludzie są w stanie przejść aby skorzystać z komunikacji miejskiej i wyszło że to 400 m wiec może akurat przeniesienie zajezdni dało by jakiś pozytywny skutek
dodam że zajezdnia to przystanek końcowy, który nie musi koniecznie być zlokalizowany w obecnym miejscu. to że jest tłum nie znaczy że jak to jest zajezdnia to przez to tłum jest mniejszy, bo i tak na raz odjeżdża tylko jeden autobus danej linii.
wiec czy autobusy będą parkować na obecnej czy nowej zajezdni nic nie zmieni o ile nadal będą zaspokajać potrzeby ludzi ( zachowanie dotychczasowych i ulepszenie szlaków komunikacyjnych)
(...) Szukam stylu zmieszany z tłumem, robiąc to co wydaje mi się że robić umiem (...)
Dworzec w Mościcach stracił na znaczeniu z powodu spadku ilości ludzi pracujących na Azotach i dojeżdżających koleją. Obecnie zatrzymują się na nim pociągi zwykłe - a ilość ludzi, wysiadających w szczycie jest minimalna. Przeniesienie zajedzni NIC nie da - nie zwiększy ilości ludzi "na" dworcu. Po prostu mało kto z niego korzysta i tyle.
A zajezdnia jest idealnie umiejscowiona - duże skupiska ludzi, sklepy, bliskość szkół oraz zbieg dróg.
A zajezdnia jest idealnie umiejscowiona - duże skupiska ludzi, sklepy, bliskość szkół oraz zbieg dróg.
9000 ml A Rh-
Jeśliby się tak chwilę zastanowić, to może wartoby było pomyślać nad stworzeniem czegoś takiego w miejscach, które dzięki temu zysałyby znacznie więcej? Możnaby pokusić się o wyznaczony teren, który wyznaczam oczywiście trochę "na oko", gdyż należy wyłączyć tereny przeznaczone pod klaster. Nie mniej jednak takie przesunięcie centrum miasta, spowodowałoby rozrost tkanki miejskiej w stronę Mościc, Kilkowej oraz w dalszej perspektywie nawet Krzyża. Nie ukrywam, że dużym udogodnieniem byłoby wprowadzenie w wyznaczonym przeze mnie miejscu zjazdu z autostrady na DW 973. Nie mniej jednak przy odrobinie chęci mamy do dyspozycji tory, które można dostosować do pojazdów tramwajowych oraz skrzyżowanie głównych dróg miejskich.
http://imageshack.us/photo/my-images/81 ... uufyn.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/81 ... uufyn.png/
Pozwolę sobie tylko przypomnieć, że kiedyś tworzono Centralny Okręg Przemysłowy. Pytanie jest proste. Jaki ma mieć charakter aglomeracja tarnowska ? Wyłącznie turystyczny ? Handlowy ? Gdzie będą miejsca pracy ? Jakiej pracy ? Gdzie nowe ośrodki przemysłowe ? Jakie ?
Od takiego myślenia trzeba zacząć a nie porównywania Tarnowa z Lille czy Stuttgartem.
Od takiego myślenia trzeba zacząć a nie porównywania Tarnowa z Lille czy Stuttgartem.
Zając najlepszy jest w śmietanie.
Jako że mamy połączenie z autostradą, postanawiam wrócić do wątku na temat koncepcji rozwoju miasta. Znaczne skrócenie przejazdu między Tarnowem a innymi miastami i aglomeracjami skrócił się znacznie. Powstało wiele spekulacji na temat tego jak miasto zacznie się rozwijać po otwarciu autostrady, głównie pod kątem mieszkaniówki i usług. Autostradę już mamy. Trzeba teraz sensownie rozplanować inwestycje, zwłaszcza w północnych częściach miasta, które mają bezpośrednie sąsiedztwo z autostradą i są mało zurbanizowane. Dodatkowym atutem tych terenów jest również bezpośrednie sąsiedstwo z DK73 oraz najgęsciej zamieszkałymi osiedlami miasta. Ciekawe, czy Tarnów będzie umiał wykorzystać ten potencjał.
Trochę odkopię temat rozwoju miasta. Taki ciekawy artykuł przeczytałem:
http://www.instytutobywatelski.pl/13120 ... sto-europy
Co prawda o Wiedniu, więc mieście trochę większym ale chodzi mi głównie o to, że tam stwierdzili, że miasto jest dla ludzi a nie dla samochodów, które traktuje się jako zło konieczne, a ludzi nie wrzuca się pod ziemię czy robi im trudności w przemieszczaniu się po mieście.
http://www.instytutobywatelski.pl/13120 ... sto-europy
Co prawda o Wiedniu, więc mieście trochę większym ale chodzi mi głównie o to, że tam stwierdzili, że miasto jest dla ludzi a nie dla samochodów, które traktuje się jako zło konieczne, a ludzi nie wrzuca się pod ziemię czy robi im trudności w przemieszczaniu się po mieście.