Tarnów - miasto sieć, oraz inne koncepcje rozoju miasta
Tarnów - miasto sieć, oraz inne koncepcje rozoju miasta
W internecie na stronie miasta udało mi się znaleźć ciekawą koncepcję zagospodarowania miasta: http://www.tarnow.pl/kamery/dokumenty/S ... _Baran.pdf Jak myślicie, czy taki kierunek rozwoju jak tworzenie dzielnicy od podstaw miałoby sens? W miatach podobnej wielkości do Tarnowa dokonuje się takich inwestycji publiczno-przywatnych i tworzy całkiem nowe przestrzenie. Przykładem są między innymi francuskie Lille, szwecka Uppsala. Takie przedsięwzięcia są dosyć kosztowne, ale potrafią inensywnie napędzać rozwój miasta. Może warto w końcu zrobić w Tarnowie coś innowacyjnego i stworzyć dzielnicę biznesu?
-
- Archont
Coś tu nie bangla.
str 23.W Tarnowie na początku XX wieku istniała też w centrum komunikacja tramwajowa obsługiwana jedna linią 37 , jednak ze względu na jej nieopłacalność została zlikwidowana. [...]
37 Docelowo komunikacja tramwajowa w mieście miała być znacznie bardziej rozwinięta. Jej głównymm celem było zapewnienie szybkiego przeniesienia potoku pasażerskiego z wielorodzinnych osiedli mieszkalnych na wschodzie to głównym zakładów pracy na zachodzie miasta, w tym Mościc.
http://www.agora.tarnow.pl/posting.php? ... te&p=56177Dominik_PCH pisze:Ciekawostką tego okresu jest tramwaj elektryczny, który w tym okresie funkcjonował jeszcze tylko we Lwowie i Krakowie. Na trasie od dworca przez ul. Krakowską, Wałową i Lwowską kursowało 6 wozów. Linia tramwajowa została zlikwidowana przez okupanta niemieckiego w 1942 roku. Niemcy tłumaczyli decyzję tym, że tramwaje przeszkadzają w ruchu wojsk na wschód. Po wojnie nie udało się reaktywować lini tramwajowej w Tarnowie...
-
- Rhetor
- Kontakt:
Już sobie ściągnąłem do przeczytania tę pracę. Więc jak przeczytam to odpowiem
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
-
- Archont
Historykiem nie jestem ale:
http://www.it.tarnow.pl/index.php/pol/A ... e-tramwajeTarnowskie tramwaje
Tarnów był jedynym miastem prowincjonalnym w Galicji, w którym od roku 1911 zaczął kursować elektryczny tramwaj. Oficjalna uroczystość uruchomienia ruchu tramwajowego odbyła się 25 września 1911 r. w poniedziałek. Tego to dnia, po uroczystym przejeździe Rady Miejskiej i zaproszonych dostojnych gości z remizy na placu Kapłanówka do dworca kolejowego, od godz. 17-tej oddano wozy tramwajowe do użytku publicznego. W czasie przejazdu tramwaju obie strony toru zalegały tłumy tarnowian. Wozy były przystrojone zielenią, kwiatami i wstęgami.
Miały one czerwony kolor z błękitno-złotym herbem miasta. Nazywano je pieszczotliwie "biedronkami". Wzorowane były na tego samego koloru tramwajach lwowskich.
Długość tarnowskiej linii tramwajowej wynosiła 2580 m. Wiodła od ul. Burtniczej, Lwowską, Wałową, Krakowską do dworca kolejowego.
Przystanki tramwajowe były przed ul. Warzywną, Szpitalną, przy Pilzneńskiej Bramie, ul. Zdrojowej (Goldhammera), Seminaryjskiej (Piłsudskiego), Katedralnej, Bandrowskiego, przy kościele XX. Misjonarzy. Stale kursowało 6 wozów, co 6 minut od godz. 6 rano do 10 wieczorem. Dwa wozy tramwajowe pozostawały w zapasie na zajezdni.
Bilety w okresie międzywojennym były dość drogie. Dorośli płacili za przejazd 20 gr., młodzież 10 gr. W związku z tym od połowy lat 30-tych liczba pasażerów spadła o połowę w porównaniu z latami 20-tymi.
Tarnowski tramwaj -duma miasta - stał się przedsiębiorstwem deficytowym. Władze wojewódzkie dążyły do jego likwidacji. Jego egzystencję otrzymywała Rada Miasta corocznymi dotacjami z miejskiego budżetu. Tramwaj w Tarnowie zlikwidowały okupacyjne władze niemieckie w 1942 r. Trakcja przeszkadzała w ruchach wojsk na wschód i została rozebrana. Jednak tarnowski tramwaj funkcjonował przez 31 lat i pamięta go jeszcze odchodzące pokolenie tarnowian, wspominające z łezka w oku poruszające się dość ospale ulicami miasta czerwone "biedronki".
Kazimierz Bańburski
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Re: Tarnów - miasto sieć, oraz inne koncepcje rozoju miasta
No, to ciekawe. Czyżby autor czytał co pisaliśmy na Agorze kilka lat temu ? Oczywiście tak jak wtedy jestem za utworzeniem połączeń N-S. Jestem za szybkim tramwajem. Autor zapomniał zauważyć, że linie kolejowe omijają większe miejscowości począwszy od Brzeska. Jest też oczywiste, że ani autostrady ani lotniska nie przyniosą zysków miastu o ile nie będzie odpowiedniej infrastruktury czyli restauracji, hoteli itd.Stradie pisze:W internecie na stronie miasta udało mi się znaleźć ciekawą koncepcję zagospodarowania miasta: http://www.tarnow.pl/kamery/dokumenty/S ... _Baran.pdf Jak myślicie, czy taki kierunek rozwoju jak tworzenie dzielnicy od podstaw miałoby sens? W miatach podobnej wielkości do Tarnowa dokonuje się takich inwestycji publiczno-przywatnych i tworzy całkiem nowe przestrzenie. Przykładem są między innymi francuskie Lille, szwecka Uppsala. Takie przedsięwzięcia są dosyć kosztowne, ale potrafią inensywnie napędzać rozwój miasta. Może warto w końcu zrobić w Tarnowie coś innowacyjnego i stworzyć dzielnicę biznesu?
O regulacji rzek już pisałem.
Mościce to powinna być dzielnica Tarnowa typowo przemysłowa, jest jak jest zakłady azotowe są, mechaniczne też. Należy tylko pomyśleć jak i gdzie utworzyć strefy zieleni i przywrócić estetykę obszaru. Jakość wytwarzanych produktów to jedno ale klient gdy przyjeżdża ma widzieć zadbane nawet najmniejsze płotki. Pomalowane. Co widać jadąc z Krakowa pociągiem ? Ruiny. Można by długo narzekać. Musi zmienić się mentalność ludzi, są służby i prawo zmuszające do dbania o estetykę, ochronę środowiska. Nie działa. Dlaczego ?
Praca magisterska niezła lecz autor mógł się bardziej wysilić.
Zając najlepszy jest w śmietanie.
Nowy Sącz - to dostanie "połączenie" z Brzeskiem. Takie są plany - co więcej ta Ekspresówka ma być "pociągnięta" aż do Piwnicznej i dalej na Słowację - Słowacy most na Popradzie zaczeli już chyba stawiać. Plany są by Drogi Krajowe 75 i 87 stały się Ekspresowymi i połączyły Autostrady A4 w Polsce z D1 na Słowacji. Czas realizacji? Cóż We Wrześniu 2012 miały sie skończyć konsultacje społeczne Na dziś NIE ma nawet WSTĘPNEGO terminu rozpoczęcia budowy. Ja obstawiam, że jak pojedziemy nią w 2020 roku to będzie sukces.
Szybki Tramwaj - od dawna pisze o reaktywacji Szczucinki - osobiście uważam, że Tramwaj Szynowy byłby idealny. Co więcej uważam, że taki Tramwaj powinien też jeżdzić do Tuchowa i dalej. Lotnisko - tu tez uwazam, że jest potrzebne - i Tarnów powinien je mieć.
Szybki Tramwaj - od dawna pisze o reaktywacji Szczucinki - osobiście uważam, że Tramwaj Szynowy byłby idealny. Co więcej uważam, że taki Tramwaj powinien też jeżdzić do Tuchowa i dalej. Lotnisko - tu tez uwazam, że jest potrzebne - i Tarnów powinien je mieć.
9000 ml A Rh-
Taaa do 2020 na pewno Ta droga to kwestia pewnie minimum 50 lat, trudne warunki i ogólnie dużo problemów, w najbliższych perspektywch nie ma co na to liczyć. Szczucinkę wypadałoby reaktywować pod SZTami, pewnie ze 2 by wystarczyły, tylko potrzebna jest jakaś akcja reklamowa by reaktywacja miała sens.
-
- Archont
Źle napisałem - tak chodziło mi o Szybobus - znacznie tańszy w eksploatacji pojazd od "klasycznego" pociągu.
Góra Just od 40 lat planują tunel - jak bym ze Śląska zabral bezrobotnych górników - dał mi kilofy, szpadle, wagoniki ciągnięte końmi (Łysek z pokładu Idy) to mając 400 ludzi wykopał bym ten tunel już dawno.
Góra Just od 40 lat planują tunel - jak bym ze Śląska zabral bezrobotnych górników - dał mi kilofy, szpadle, wagoniki ciągnięte końmi (Łysek z pokładu Idy) to mając 400 ludzi wykopał bym ten tunel już dawno.
Ostatnio zmieniony 29-10-2012, 12:21 przez Ravir, łącznie zmieniany 1 raz.
9000 ml A Rh-