Parkowanie w Tarnowie

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

PrzemczaN
Proedroj

Post autor: PrzemczaN »

Cubaza pisze:Nie emituje ? Proces produkcji a proces użytkowania to dwie różne sprawy.
Ale Ravir ma właśnie rację. Chciałem coś podobnego napisać, ale mnie ubiegł. Jak ktoś myśli, że samochód hybrydowy czy nawet elektryczny jest taki pro-ekologiczny, to się grubo myli. Właśnie choćby ładowanie akumulatorów powoduje tylko wydzielanie spalin w innym miejscu, nie bezpośrednio z silnika samochodu, ale z komina elektrowni, która musi wyprodukować prąd. Powiedzmy, że proces produkcji można pominąć, bo silnik spalinowy też trzeba wyprodukować, ale samego ładowania już na pewno nie można oddzielać. Nie wnikam już czy darmowe parkingi dla użytkowników takich samochodów są słuszne czy nie, tylko chodzi o samą świadomość, że ta ekologia nie jest do końca taka ekologiczna.

To jest podobnie jak ogólnie z energią odnawialną. Zwolennicy takiej produkcji energii oprócz mniejszego zanieczyszczania środowiska podają argument to, że to jest darmowa energia. Bo przecież słońce sobie świeci za darmo, woda płynie za darmo, wiatr wieje za darmo. Ale niech sobie taki ktoś poczyta jaki jest koszt budowy urządzeń do przetwarzania takiej energii, koszt ich obsługi, serwisowania itp. I podobnie jak w powyższym przypadku nie można powiedzieć, że koszty produkcji, a użytkowania to są dwie inne sprawy.

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

PrzemczaN, Ja sie pytam czy samochod emituje, nie podczas ladowania, tylko podczas jazdy...
Bo tak rozumujac to nic nie jest ani nawet w najmniejszym stopniu ekologiczne bo zawsze sie cos znajdzie. Zawsze. Sama jazda samochodem elektrycznym jest zdrowsza dla srodowiska niz samochodem spalinowym. JAZDA, a nie opowiesc o wszystkim do okola.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Sama jazda OK - ale jak pod uwagę weźnie się "cenę" jaką środowisko zapłaci za wyprodukowanie akumulatorów i późniejszą ich utylizację to jednak zwykły samochód jest znacznie bardziej ekologiczny. Same akumulatory Litowe są potwornie groźne dla środowiska, już na etapie wydobycia Litu, proces produkcyjny też jest wysoce toksyczny i co najważniejsze wysoce energochłonny. A elektronika dodaje swoje. I na koniec większośc akumulatorów wytrzymuje 3 lata, 5 maksymalnie - jest to duży problem biorąc pod uwagę jak szkodliwa jest ich produkcja i utylizacja.

Ale jak rozumiem Cubaza Ciebie gów... obchodzi to, że zużyta elektronika i akumulatory trafią do Chin, Indii czy innego "BantuStanu" na wysypisko. Ważne, ze u nas jest czysto.

Taką ekologię to jak mam głeboko w DU... - moje śmieci wylądują u innego. Sorry.

Najpierw trzeba opracować ZASILANIE - tu kłania się Atom, następnie pomysleć o czystym paliwie - wodór, alkohole (biopaliwo). Oraz o OGRANICZENIU energochłonności i zanieczyszczeń przy produkcji samochodów. I wtedy będziemy ekologiczni.

Smutna prawda jest taka, że im nowocześniejsza technologia tym większe szkody dla srodowiska - nie Wiem czy Wiesz, że przy produkcji "scalaka" w twoim telefonie używa się wysoce toksycznych rozpuszczalników, zwązków Arsenu i wielu innych swiństw.

Na dziś samochody elektryczne są bez sensu, po pierwsze są drogie, po drugie akumulatory mają krótką trwałość.
Sam bym chciał mieć mały dwu osobowy samochodzik elektryczny wielkości Malucha czy Smarta do dojazdów do pracy. OK ale obecnie cena jest zaporowa i jak mam co 3 lata wymieniać akumulatory, które kosztują 60% samochodu to nagle sie przestaje opłacać. Zaś jak dodamy "koszty" środowiskowe związane z produkcją i utylizacją to całość staje się bardzo nie ekologiczna.
9000 ml A Rh-

Cubaza
Rhetor

Ravir pisze:Ale jak rozumiem Cubaza Ciebie gów... obchodzi to, że zużyta elektronika i akumulatory trafią do Chin, Indii czy innego "BantuStanu" na wysypisko. Ważne, ze u nas jest czysto.
? Po czym wnosisz takie wnioski ? Skąd Ci takie coś przyszło do głowy ?
Ravir pisze:Sama jazda OK - ale jak pod uwagę weźnie się "cenę" jaką środowisko zapłaci za wyprodukowanie akumulatorów i późniejszą ich utylizację to jednak zwykły samochód jest znacznie bardziej ekologiczny. Same akumulatory Litowe są potwornie groźne dla środowiska, już na etapie wydobycia Litu, proces produkcyjny też jest wysoce toksyczny i co najważniejsze wysoce energochłonny. A elektronika dodaje swoje. I na koniec większośc akumulatorów wytrzymuje 3 lata, 5 maksymalnie - jest to duży problem biorąc pod uwagę jak szkodliwa jest ich produkcja i utylizacja.
Mi chodzi o samą jazdę. Tak samo budowane są akumulatory do większości urządzeń. I tam jest okej bo jest po jednym akumulatorze, a w elektrycznych samochodach jest beee bo w jednym miejscu są 4-6 akumulatorów... Na jeden samochód elektryczny przypada pewnie ze 100 samochodów spalinowych. więc 100 akumulatorów przypada na 6 w samochodzie elektrycznym...
Ravir pisze:Smutna prawda jest taka, że im nowocześniejsza technologia tym większe szkody dla srodowiska - nie Wiem czy Wiesz, że przy produkcji "scalaka" w twoim telefonie używa się wysoce toksycznych rozpuszczalników, zwązków Arsenu i wielu innych swiństw.
Akurat tak się składa, że wiem jak są tworzone układy scalone i nie wiem co to ma wspólnego z tematem? Elektronika jest wszędzie i tego nie zmienisz. Ale co to ma wspólnego z tym, że auta elektryczne produkują mniejsze zanieczyszczenia niż auta spalinowe ?

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Auta spalinowe produkuja mniej zanieczyszczeń bezpośrednio, czyli spalając paliwo. Ale jeśli weźmiemy pod uwagę cały "cykl zycia" samochodu od wyprodukowania do "śmierci" to wychodzi, że spalinowe samochody są mniej szkodliwe. Zwłaszcza w obliczu trwałości spalinówek i elektryków w których trzeba wymieniać co parę lat akumulatory. W Spalinowych nie zmieniamy silnika co 3 - 5 lat. :mrgreen:

Tak więc uważam, że zachwyt, wpadanie w euforię i co najważniejsze premiowanie osób mających elektryki/hybrydy jest przedwczesna.
9000 ml A Rh-

Cubaza
Rhetor

Ravir pisze:W Spalinowych nie zmieniamy silnika co 3 - 5 lat.
To widać nie jeździłeś Smartem :D Tam silnik musisz wymieniać co jakiś czas bo się po prostu zaciera. Jedzie się wtedy do kolesia i bierze silnik regenerowany, oddając swój stary.
Ravir pisze:Auta spalinowe produkuja mniej zanieczyszczeń bezpośrednio, czyli spalając paliwo.
Przepraszam bardzo co ? Jakie zanieczyszczenia wydziela do atmosfery BESPOŚREDNIO samochód elektryczny?
Ravir pisze:Tak więc uważam, że zachwyt, wpadanie w euforię i co najważniejsze premiowanie osób mających elektryki/hybrydy jest przedwczesna.
A czy ja się zachwycam elektrycznymi samochodami ? Czy ja jestem za premiowaniem elektryków ? Nie jestem. Dla mnie to jest chore, bo jeśli kogoś stać na elektryczny samochód to stać go na kartę parkingową!

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że ktoś chce, aby samochody hybrydowe (to ile wydzielają CO2 nie ma znaczenie) miały darmowe miejsca parkingowe. JA CHYBA K.......A ŚNIĘ !!!!!!!!!!.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Bastekxyz
Archont

Post autor: Bastekxyz »

trix pisze:Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że ktoś chce, aby samochody hybrydowe (to ile wydzielają CO2 nie ma znaczenie) miały darmowe miejsca parkingowe. JA CHYBA K.......A ŚNIĘ !!!!!!!!!!.
Dobrze zrozumiałeś poza limitem emisji CO2 i jest on ustalony na poziomie max 100g/km

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Podzielam zdumienie trixa. Nie widzę żadnego powodu by właściciel takiego auta miałby być w jakikolwiek sposób uprzywilejowany przy parkowaniu swojego auta.

Pytanie poza konkursem: kto jest właścicielem tego jedynego w Tarnowie auta spełniającego powyższe kryterium?

Jurek
Obywatel

Post autor: Jurek »

pb pisze:Pytanie poza konkursem: kto jest właścicielem tego jedynego w Tarnowie auta spełniającego powyższe kryterium?
Pani Marzenka "od kantorów" posiada bordowego Lexusa z końcówką h zarejestrowanego na KT

Cubaza
Rhetor

Jurek pisze:
pb pisze:Pytanie poza konkursem: kto jest właścicielem tego jedynego w Tarnowie auta spełniającego powyższe kryterium?
Pani Marzenka "od kantorów" posiada bordowego Lexusa z końcówką h zarejestrowanego na KT
Ale ten lexus na 100% nie spelnia tych wymagan...

Awatar użytkownika

pan_wAZOn
Prytan

Post autor: pan_wAZOn »

Prius wg danych producenta wydala 89g/km - więc się chyba "łapie". Dzisiaj pod Simply na JPII parkował taki na blachach tarnowskich, więc może to ten jedynak.
"Pan Jan z Suwalszczyzny idąc na polowanie przez pomyłkę zabrał papierosy syna - do południa upolował: niebieskiego kangura, jednorożca i dwa smoki..."

Awatar użytkownika

ozi26
Thesmothetai

Post autor: ozi26 »

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Astrahując od niestosowania się do znaku, może ktos mi wyjaśni zasadność polecenia "parkować przodem"? Jak dla mnie to trochę tak jakby postawić znak przed przejsciem dla pieszych "przechodzić skacząc na jednej nodze". Można wymagać tylko w czym i komu to pomaga?

Awatar użytkownika

angelo
Archont

Post autor: angelo »

Taki znak można stosować, kiedy parking sąsiaduje z placem zabaw, ogródkami działkowymi lub oknami mieszkańców.
29500ml B Rh+... A Ty?

ODPOWIEDZ