Internet działa "skokami"
-
Autor tematu - Rhetor
Internet dzia³a "skokami"
Mam internet w Multimedii.
Od paru dni internet działa mi "skokami", tzn. przez kilkanaście sekund nie wczytuje stronki w przeglądarce (pisze, że wyszukuje proxy), a potem przez parę sekund chodzi jak burza.
Zakładam, że to problem po stronie mojego komputera, bo już na laptopie chodzi bez problemu z tego samego kabelka.
Miał ktoś taki przypadek? Co zrobić?
Od paru dni internet działa mi "skokami", tzn. przez kilkanaście sekund nie wczytuje stronki w przeglądarce (pisze, że wyszukuje proxy), a potem przez parę sekund chodzi jak burza.
Zakładam, że to problem po stronie mojego komputera, bo już na laptopie chodzi bez problemu z tego samego kabelka.
Miał ktoś taki przypadek? Co zrobić?
-
- Rhetor
Re: Internet dzia³a "skokami"
Przecież napisał, że to raczej wina operatora nie jest, bo na laptopie Mu śmigaMST wónraT pisze:http://www.agora.tarnow.pl/viewtopic.php?t=1897
Trzeba by sprawdzić czy komputer nie nawiązuje dużo połączeń z internetem, jakie są uruchomione aplikacje, które korzystają z internetu. Można to sprawdzić w wierszu polecenia poleceniem netstat jeśli będzie ich dużo, to można dodać opcję netstat -b, wówczas dowiemy się jakie pliki/procesy dobijają się do internetu, albo też przez jakie pliki/procesy internet dobija się do nas.
Ponadto sugeruję sprawdzić na innej przeglądarce, a co do proxy, to upewnij się czy Twój operator wymaga korzystania z proxy, jeśli nie wymaga, to ustaw w przeglądarce, aby łączyła się bezpośrednio z internetem, jeśli wymaga, to upewnij się, że konfiguracja przeglądarki do korzystania z serwera proxy jest poprawna.
Ponadto sugeruję sprawdzić na innej przeglądarce, a co do proxy, to upewnij się czy Twój operator wymaga korzystania z proxy, jeśli nie wymaga, to ustaw w przeglądarce, aby łączyła się bezpośrednio z internetem, jeśli wymaga, to upewnij się, że konfiguracja przeglądarki do korzystania z serwera proxy jest poprawna.
Ja mam z kolei inne pytanie,poniewaz jestem laikiem w temacie.
Problem polega z zasiegiem,lub transferem sieci bezprzewodowej.Powiem od razu,ze jestem obecnie w niemczech i internet jest na doladowanie.Stick na USB,z karta sim w srodku i nic wiecej.Ma miec predkosc 7MB/s czy cos takiego i problem pojawia sie w trakcie uzytkowania.Dioda co chwile zmienia kolor,co jest pewno powodowane utrata zasiegu.
Niewiem w jaki sposob moge poprawic jakosc sygnalu,dlatego zwracam sie o pomoc do Was
Podpowiedzcie czlowiekowi co mam kupic,jaki router czy cus innego aby zapewnic sobie staly w miare dobry sygnal.Patrzylem na allegro,ale niewiem co pomoze.Nieznam sie poprostu i tyle
Problem jest cholernie denerwujacy,nawet rozmowa przez skype doprowadza do furii.
Bede wdzieczny za jakies linki z allegro z takim ustrojstwem.
Sorki za polskie znaki,ale laptop z niemiecka klawiatura
Problem polega z zasiegiem,lub transferem sieci bezprzewodowej.Powiem od razu,ze jestem obecnie w niemczech i internet jest na doladowanie.Stick na USB,z karta sim w srodku i nic wiecej.Ma miec predkosc 7MB/s czy cos takiego i problem pojawia sie w trakcie uzytkowania.Dioda co chwile zmienia kolor,co jest pewno powodowane utrata zasiegu.
Niewiem w jaki sposob moge poprawic jakosc sygnalu,dlatego zwracam sie o pomoc do Was
Podpowiedzcie czlowiekowi co mam kupic,jaki router czy cus innego aby zapewnic sobie staly w miare dobry sygnal.Patrzylem na allegro,ale niewiem co pomoze.Nieznam sie poprostu i tyle
Problem jest cholernie denerwujacy,nawet rozmowa przez skype doprowadza do furii.
Bede wdzieczny za jakies linki z allegro z takim ustrojstwem.
Sorki za polskie znaki,ale laptop z niemiecka klawiatura
jeżeli na pewno to utrata zasięgu, to może jakaś zewnętrzna antena gsm, z tym że ten stick musi mieć gniazdo. A żeby nie bujać się z kolejnym kablem (antenowym) odchodzącym od laptopa, to mozesz zrobić tak jak ja: w pracy mam Aero2, a że musiałem mieć sieć LAN (z kablem), to zakupiłem router z obsługą 3G, do niego włożyłem stick z kartą aero2, i mam i internet i LAN.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
http://allegro.pl/mr3220-router-3g-4g-a ... 56670.html
Cos takiego powinno rozwiazac problem?
Mojego sticka wkladam do tego routera i ma dzialac?
No wiadomo po wczesniejszym ustawieniu wszystkiego oczywiscie
Cos takiego powinno rozwiazac problem?
Mojego sticka wkladam do tego routera i ma dzialac?
No wiadomo po wczesniejszym ustawieniu wszystkiego oczywiscie
http://www.tp-link.com.pl/support/3g-co ... =TL-MR3220 - jeszcze musisz sprawdzić czy Twój modem jest na tej liście (nie operator tylko marka i numer modelu) - jeżeli nie ma, to zadzwoń do nich i zapytaj.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Piszę, ponieważ mam problem z internetem, a nie chcę zakładać tematu.
Od jakiegoś czasu, mniej więcej mam problem z internetem. Mam neostradę i problem zaczął pojawiać się mniej więcej od czasu kiedy zmieniłem prędkość na najwyższą możliwą. Od tego czasu net jest strasznie niestabilny działa 5 minut, potem nie działa minutę (nie ma dostępu do internetu), działa, nie działa itd. Nie jest to na pewno wina laptopa, bo na innych sieciach działa bez zarzutu. Internet mam podpięty przez router. Dzwoniłem do orange i twierdzą, że u nich jest wszystko w porządku, a być może mam przestarzały modem i nie obsługuje takich prędkości. Czy jest możliwe, że router nie obsługuje takich prędkości ? Co może być przyczyną ?
Od jakiegoś czasu, mniej więcej mam problem z internetem. Mam neostradę i problem zaczął pojawiać się mniej więcej od czasu kiedy zmieniłem prędkość na najwyższą możliwą. Od tego czasu net jest strasznie niestabilny działa 5 minut, potem nie działa minutę (nie ma dostępu do internetu), działa, nie działa itd. Nie jest to na pewno wina laptopa, bo na innych sieciach działa bez zarzutu. Internet mam podpięty przez router. Dzwoniłem do orange i twierdzą, że u nich jest wszystko w porządku, a być może mam przestarzały modem i nie obsługuje takich prędkości. Czy jest możliwe, że router nie obsługuje takich prędkości ? Co może być przyczyną ?
Router faktycznie może z racji wieku/słabej wydajności nie radzić sobie z większą prędkością. Ja bym jednak szukał winy w kablu TP. Widziałem kilka takich przypadków, zawsze obniżenie prędkości skutkowało poprawnym działaniem łącza. Proponuje Ci pożyczyć od kogoś (albo kupić w MM i później oddać) inny router i sprawdzić co się będzie działo. Jak nadal padaka to wtedy uderzaj do Orange. Reklamacja pewnie nie wiele da - możesz próbować ale i tak pewnie się skończyć na obniżeniu prędkości.