zatrudnienie w umt po przejściu na emeryture
zatrudnienie w umt po przejściu na emeryture
Mam pytanie w którym urzedzie po za tarnowem,mozna przejść na emeryture w ramach wczesniejszych odejść dostac kilkadziesiąt tysięcy złotych a potem wrocić do pracy. Dodam ,że to blokuje przyjecie młodych ludzi po studiach którzy z przyjemnościa by ta prace wykonywali szybciej sprawniej.Czemu taka szanse maja tylko nieliczni?temat byl poruszony w gazecie Temi może czas dalszy pociądnąc ten temat?żeby podac fakty musiałbym umówic sie na wywiad
Ostatnio zmieniony 18-09-2012, 19:29 przez jemand, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: zatrudnienie w umt po przejściu na emeryture
Sprawy nie znam, ale skoro tak robią, w gazetach o tym piszą a prokuratura nie siada to najprawdopodobniej coś takiego jest niestety legalne. A skoro jest legalne to podejrzewam, że w większości urzędów tak można. W końcu nikt personalnie za te straty z niepotrzebnych odpraw nie odpowiada. Co państwówka to państwówka.jemand pisze:Mam pytanie w którym urzedzie po za tarnowem,mozna przejść na emeryture w ramach wczesniejszych odejść dostac kilkadziesiąt tysięcy złotych a potem wrocić do pracy.
Podałaś jednak za mało konkretów. A bez konkretów to jednak operujemy na faktach w stylu "jedna pani drugiej pani".
ALH!
Ja pozwolę sobie dodać, że tak jest bardzo często, nie tylko w urzędach, ale też w innych firmach na państwowym garnuszku (vide: PKP i jej pochodne).
W jednej ze spółek należących do Grupy PKP kobiecina poszła na emeryturę po czym z automatu została zatrudniona na pełen etat. Osobiście pisałem do Ministerstwa Pracy,dostałem odpowiedź, że jest to jak najbardziej legalne, ew. zmniejszenie lub pozbawienie świadczenia emerytalnego jest uzależnione od wysokości pensji z umowy o pracę.
Było to 6 lat temu, ale nie sądzę, by ktokolwiek miał interes w zmianie przepisów.
Witamy w Polsce
^
Ja pozwolę sobie dodać, że tak jest bardzo często, nie tylko w urzędach, ale też w innych firmach na państwowym garnuszku (vide: PKP i jej pochodne).
W jednej ze spółek należących do Grupy PKP kobiecina poszła na emeryturę po czym z automatu została zatrudniona na pełen etat. Osobiście pisałem do Ministerstwa Pracy,dostałem odpowiedź, że jest to jak najbardziej legalne, ew. zmniejszenie lub pozbawienie świadczenia emerytalnego jest uzależnione od wysokości pensji z umowy o pracę.
Było to 6 lat temu, ale nie sądzę, by ktokolwiek miał interes w zmianie przepisów.
Witamy w Polsce
^
Kluczem do sukcesu w zawodach fonicznych jest klucz sztorcowy.
Bo łączność musi być pewna!
Bo łączność musi być pewna!
A ja sobie pozwolę dodać, że tak jest w WIĘKSZOŚCI firm prywatnych. Zarówno moja Mama, jak i Tato oboje pracujący w całkowicie prywatnych firmach też mieli dokładnie taka sytuację.
To wynika z bezsensownych przepisów - które wymagają by nie pracować - aby móc otrzymać emeryturę trzeb jeden dzień nie pracować.
Zaś jesli chodzi o "blokowanie" miejsc młodym : niech Państwo OBNIŻY złodziejskie Podatki, Opłaty, Składki i resztę danin - to firmy zaczną przyjmowac ludzi i miejsca starczy i dal emerytów i dal młodych.
A co do pobierania emerutury i pensji : Moi rodzice zapier... przez lata, Mama dalej pracuje, a Tato pracował do 68 roku, ma 48 lat stażu pracy - przez ten czas Państwo zabierało im składki na ZUS, NFZ - więc emerytura nalezy im się jak psu buda. A jak ktoś pracuje to też nalezy mu się pensja.
Wstydem jest to, że wiele osób przez 40 i więcej lat pracowało i teraz musi dorabiać do głodowych emerytur.
To wynika z bezsensownych przepisów - które wymagają by nie pracować - aby móc otrzymać emeryturę trzeb jeden dzień nie pracować.
Zaś jesli chodzi o "blokowanie" miejsc młodym : niech Państwo OBNIŻY złodziejskie Podatki, Opłaty, Składki i resztę danin - to firmy zaczną przyjmowac ludzi i miejsca starczy i dal emerytów i dal młodych.
A co do pobierania emerutury i pensji : Moi rodzice zapier... przez lata, Mama dalej pracuje, a Tato pracował do 68 roku, ma 48 lat stażu pracy - przez ten czas Państwo zabierało im składki na ZUS, NFZ - więc emerytura nalezy im się jak psu buda. A jak ktoś pracuje to też nalezy mu się pensja.
Wstydem jest to, że wiele osób przez 40 i więcej lat pracowało i teraz musi dorabiać do głodowych emerytur.
9000 ml A Rh-