Reorganizacja ruchu samochodów w Tarnowie

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Odświeżam temat, bo w łapki wpadły mi bardziej szczegółowe plany "czterech rond" - od Nowego Światu do Szkotnika.
Można dokładnie zapoznać się z projektowanym układem pasów, które budynki będą wyburzone itd.
Skrzyżowania 'Szkotnik' i 'Klikowska'
Obrazek
Skrzyżowanie 'Nowy Świat'
Obrazek
Skrzyżowanie 'Nowy Świat' i 'Słowackiego'
Obrazek

Eredhel
Archont

Post autor: Eredhel »

Widziałem je już jakiś czas temu i już wtedy się zacząłem zastanawiać czy te ronda nie wyjdą im za małe... :(
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]

atril
Obywatel
Kontakt:

Post autor: atril »

ambitny plan - 4 pasy wszedzie. Ile bedzie do wyburzenia :) Z tego co widze to kawalek terenu PM zniknie(caly skatepark) i pare kamienic. Zobaczymy. Na pewno przydadza sie na przyszlosc szersze ulice.

A jeszcze pytanie: nie ma dalszej mapy - konczy sie na przystanku(seminarium) Al.Solidarnosci - i dalej chyba bedzie tez 4 pasy to jak oni chca wcisnac te pasy na odcinku siedziby prezydenta-teatr-poczta i wyzej?

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Plan obejmuje tylko odcinek do Seminarium, ale dalej jest już normalne droga - tam nie ma fizycznie miejsca na dodatkowe pasy. No chyba, że wyburzymy siedzibę prezydenta ;)

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Jakby uciął skwer z cudowną fontanną to miejsce by było :P od seminarium Mickiewicza ma mieć trzy pasy (wnioskuje to z planu przejścia podziemnego) w tym buspas...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Jeden ból - przejścia dla pieszych za blisko skrzyżowania. Odległość powinna być minimum na dwa samochody od wyjazdu z ronda.

fiber
Obywatel

Post autor: fiber »

Te plany wydają mi się trochę dziwne.
Na przykład z Al. Solidarności do Słowackiego (równolegle do Nowego Światu) nie ma i chyba nie będzie tak dużego ruchu, żeby potrzebna tam była 4 pasmowa droga i ronda. Za to budowa ronda na Słowackiego spowolni szybki ciąg komunikacyjny wschód-zachód (Słowackiego-Rondo Fieldorfa-bypass Szkotnik w Szujskiego-Szujskiego). Czy nie lepiej by było zamiast tego usprawnić rondo Fieldorfa (bypassy, dwupasmowe, lub turbo)? Jest tam dużo miejsca na rozbudowę. Nie mam jednak jednoznacznego zdania w tej kwestii.

Natomiast jednoznacznie uważam, że lepiej pozostawić skrzyżowanie Klikowska-Szujskiego zamiast budować tam rondo. Większość ruchu na tym skrzyżowaniu to ruch wschód-zachód. Budowa ronda opłaca się tam, gdzie wszystkie kierunki są równo 'reprezentowane'. W miejscach gdzie jest wyróżniony jeden kierunek lepsze jest skrzyżowanie. Co więcej, po budowie tej drogi (równoległej do Nowego Światu) o której pisałem wyżej, ruch wschód-zachód na tym skrzyżowaniu jeszcze bardziej nabierze znaczenia.

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

Jak dla mnie wszystkie ronda poza Szkotnikiem są faktycznie bez sensu.

To rondo koło Pałacu Młodzieży - ktoś chyba zapomniał, że ulicą Nowy Świat z góry od parku też auta jeżdżą, bo nie jest ona do ronda podłączona (to ważna ulica na kierunku Piaskówka/Centrum...)

Zamiast pakować miliony w centrum miasta, przecież lepiej puścić obwodnice wewnątrzmiejską parę kilometrów od centrum, żeby nikt z Falklandów do Mościc przez centrum nie jeździł, i ronda nie będą potrzebne.

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

Czy nie lepiej by było zamiast tego usprawnić rondo Fieldorfa (bypassy, dwupasmowe, lub turbo)? Jest tam dużo miejsca na rozbudowę. Nie mam jednak jednoznacznego zdania w tej kwestii.
Również jestem tego zdania.
Zamiast pakować miliony w centrum miasta, przecież lepiej puścić obwodnice wewnątrzmiejską parę kilometrów od centrum, żeby nikt z Falklandów do Mościc przez centrum nie jeździł, i ronda nie będą potrzebne.
Również jestem tego zdania.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Ja tu widzę, oprócz działa zmierzających do poprawy (?) drożności miasta, dążenia do kolejnych działań promujących miasto. Już widzę oczami wyobraźni te hasła: "Tarnów - miasto 1 skrzyżowania i 40 rond". Albo "Tarnów, kraina tysiąca rond". :)

Może taki dosadny plakat wyborczy?

Obrazek

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

nie przesadzajmy z tym krytykowaniem WŁADZY z drugiej strony, bo insza inszość jest taka, że to pierwszy prezydent, który tak energicznie do tych problemów podchodzi i NIE BOI SIĘ ruszać budynków itd, więc coś się dzieje,

natomiast może i dobrze, że te plany są puszczane w świat z wyprzedzeniem, żeby właśnie można było tzw. konsultacje społeczne przeprowadzić.... (oby)

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Ja nie wiem co się tak niektórzy tych rond czepiają, jak dla mnie rozwiązania są dobre, fakt, to z nowym światem mogliby dopracować, oddalić troszkę przejścia dla pieszych tak, żeby się ze 2 samochody chociaż schowały (to akurat powinni zrobić wszędzie), piszecie, że spowalniają "szybkie ciągi", przypominam, że w terenie zabudowanym prędkość dopuszczalna to 50 km/h, więc o jakich "szybkich" ciągach mówicie?
Jak stawiają nowe światła to wszyscy narzekają, jak chcą zrobić skrzyżowanie bez świateł to też narzekacie, ludzie: zdecydujcie się!!!

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Ktoś pisał, że ronda spowalniają? To raczej niemądrze pisał. Faktem jest, że przez rondo nie da się "przelecieć" (no chyba, że jest późna pora :)) jak czasem udaje się na "zielonym". Ale rondo na Słonecznej dowiodło, że globalnie przyspieszają i udrożniają ruch. Najlepszym dowodem jest zniknięcie korków na skrzyżowaniu koło Tesco.
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

fiber pisze:Za to budowa ronda na Słowackiego spowolni szybki ciąg komunikacyjny wschód-zachód (Słowackiego-Rondo Fieldorfa-bypass Szkotnik w Szujskiego-Szujskiego).
Ano napisał.

fiber
Obywatel

Post autor: fiber »

LordRuthwen pisze: Ano napisał.
No bo spowalniają w porównaniu do sytuacji, gdzie jest prosta droga bez skrzyżowania. To chyba oczywiste.

A globalnie przyspieszają, ale pod warunkiem, że zastępują skrzyżowanie. Najlepiej jeszcze gdy na tym skrzyżowaniu jest porównywalny ruch we wszystkich kierunkach, wtedy zysk z budowy ronda jest niepodważalny.
Ostatnio zmieniony 03-02-2010, 00:59 przez fiber, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ