Kolego a co to za różnica czy otworzą z Krzyża do Wierzchosławic i kiedy? Kto nią będzie jeździł??? Do póki nie będzie połączenia z Szarowem, to ta autostrada jest nam tak potrzebna, jak dzi.... majtki. Lepiej niech się dobrze ułoży i z wielką pompą otworzą cały odcinek, bo inaczej to będzie odcinek do testowania osiągów swoich samochodów. Innej możliwości nie wiedzę.sylw3st3r pisze:a wiadomo kiedy na prawdę otworzą ? chociaż odcinek Krzyż - Wierzchosławice ? bo dalej raczej nie ma co liczyć w najbliższym czasie ...
Autostrada A4
niech zgadnę - ci co chcą ominąć sajgon na czystej?[/quotmaup pisze:ozi26 pisze:Kolego a co to za różnica czy otworzą z Krzyża do Wierzchosławic i kiedy? Kto nią będzie jeździł???
No niby tak, omijasz jeden sajgon i wlatujesz w drugi. Droga od Wierzchosławic na Tarnów dużo lepsza nie jest. Tiry odpadają bo później i tak na Kraków nie ma szans się dostać ( wiadukt 2,90) jedynie osobówki. Nawet na Azoty mało kto będzie chciał jechać, bo kilometrów będzie wychodzić więcej.
ozi26 ja np bardzo czekam , ponieważ mieszkam przy Jana Pawła II a mam rodzinę w Bogumiłowicach do których często jeżdżę więc omijam miasto czy spokojną czystą i Mościce i jestem praktycznie u celu
a może mi ktoś powiedzieć gdzie będą ustawione bramki z opłatami, bo jeśli się nie mylę to ten odcinek miał być bezpłatny i tzw "północną obwodnicą Tarnowa" jeśli się mylę to mnie poprawcie
a może mi ktoś powiedzieć gdzie będą ustawione bramki z opłatami, bo jeśli się nie mylę to ten odcinek miał być bezpłatny i tzw "północną obwodnicą Tarnowa" jeśli się mylę to mnie poprawcie
Obietnice były, że będzie bezpłatna, ale jak dziura budżetowa okazała swoją prawdziwą głębię, to się skończyły.
Do Krakowa, po odpaleniu autostrady, jazda krajówką będzie miła.
Ostatnio po pokonaniu korka Bochnia-Szarów, stwierdziłem, że nie pojadę dalej A4, tylko po staremu przez Wieliczkę. W pewnym momencie myślałem, że droge zamknęli, bo wyglądało jakbym był jedynym użytkownikiem tego fragmentu Oczywiście przy Wieliczce już był ruch, ale korków nie stwierdziłem.
Do Krakowa, po odpaleniu autostrady, jazda krajówką będzie miła.
Ostatnio po pokonaniu korka Bochnia-Szarów, stwierdziłem, że nie pojadę dalej A4, tylko po staremu przez Wieliczkę. W pewnym momencie myślałem, że droge zamknęli, bo wyglądało jakbym był jedynym użytkownikiem tego fragmentu Oczywiście przy Wieliczce już był ruch, ale korków nie stwierdziłem.
no właśnie też mi się tak wydawało że było mówione że ma być północną obwodnicą ten kierunek.
Gościnny A4 fajna droga tylko co chwile fotoradary i światła dlatego lepsza wydaje się autostrada , ale jak mam stracić więcej czasu i nic nie płacić za autostradę a płacić 17 zł tylko za odcinek Tarnów - Kraków to jednak wiadomo co prywatny człowiek wybierze
Gościnny A4 fajna droga tylko co chwile fotoradary i światła dlatego lepsza wydaje się autostrada , ale jak mam stracić więcej czasu i nic nie płacić za autostradę a płacić 17 zł tylko za odcinek Tarnów - Kraków to jednak wiadomo co prywatny człowiek wybierze
Źródło - www.uzp.gov.plRzeszów: Budowa kładki dla pieszych nad drogą krajową nr 4 Jędrzychowice - Korczowa w km 549+071 w miejscowości Dębica wraz z budową zasilania wind i sieci monitoringu.
Numer ogłoszenia: 315498 - 2012; data zamieszczenia: 27.08.2012
ZAMAWIAJĄCY: Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Rzeszowie
Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 1351782,23 PLN
NAZWA WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
Mota-Engil Central Europe S.A., Kraków
Cena wybranej oferty: 962936,14 PLN
Skoro GDAKA robi takie cuda na podrzędnej niedługo czwórce [94], to może by tak łaskawie naprawili swój wielbłąd i wybudowali ciąg pieszo-rowerowy do Brzozówki nad A4
A skąd wziąłeś taką kwotę za te niespełna 70 km autostrady?sylw3st3r pisze:...a płacić 17 zł tylko za odcinek Tarnów - Kraków ...
Z tego co się orientuję, to za autostrady budowane z dofinansowaniem UE, opłaty mogą być pobierane tylko na utrzymywanie tych autostrad, a nie zarabianie na nich, czyli obecnie jest to 10 gr za kilometr.
W razie nie zastosowania się do przepisów unijnych, UE może żądać zwrotu dofinansowania.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.
rdn.plJuż wiadomo, że nie uda się przed otwarciem autostrady wyremontować ulicy Leśnej w Brzesku, która ma być tymczasowym zjazdem. Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Nowym Sączu nie rozpatrzyło jeszcze wniosku mieszkańców, którzy zaskarżyli tak zwaną decyzję środowiskową. Nie wiadomo jeszcze kiedy i czy może rozpocząć się remont ulicy.
Część osób mieszkających w okolicach ul. Leśnej w Brzesku od wielu lat wykorzystuje wszystkie dostępne środki prawne by droga nie była tymczasowym zjazdem z autostrady. Mój dom się rozleci jak takie ciężkie samochody będą tu jeździły - mówi jeden z protestujących. Przeciągające się procedury odwoławcze powodują, że drogi, choć są na to pieniądze nie można remontować. Brzeskie starostwo czeka teraz na rozstrzygnięcie przez Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Nowym Sączu skargi mieszkańców w sprawie decyzji środowiskowej.
- Jeżeli otrzymamy pozytywne rozstrzygnięcie czyli utrzymanie w mocy decyzji środowiskowej , wówczas możemy starać się o pozwolenie na budowę. W związku z tym, że kilkanaście miesięcy trwały odwołania,optymistycznie myśląc remont ul. Leśnej może zakończyć się na wiosnę przyszłego roku - mówi Andrzej Potępa, starosta brzeski. Oznacza to, że droga nie będzie gotowa w chwili oddania autostrady. Odcinek do Brzeska ma być otwarty w z końcem roku. Według zapiewnień Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad kierowcy zjeżdżając z A4 będą jeździli po niezmodernizowanej drodze. Ulica Leśna jako zjazd ma służyć tylko przed dwa lata czyli do momentu wybudowania właściwego zjazdu z dala od miasta
O paliwo to się nie zgodzę: kolego jadę 75km/h cały czas (tempomat) solówka pali mi 20 do 21 litrów na 100 kilometrów, natomiast jadąc tą samą drogą już 90 km/h wychodzi ponad 25 litrów. Sam widzisz że jest dużo więcej. I to jest cykl mieszany.W miesiącu robię jakieś 5 700 km a to już robi wielką różnicę dla prezesa. Natomiast czasowo to się zgadzam w 100 % że będzie dużo szybciej.maup pisze:Ozi, tyś jest przecież szofer zawodowy - zaprzeczysz mi, że kilometrów może i parę więcej ale paliwa i czasu o wieeeele mniej?