Tarnów na drogowskazach

Wiadomości "z miasta".

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

gumini_0317, nie masz się co tak pieklić.
Przecież jest wiele węzłów znajdujących poza miastem, ale niejako przynależnym do tego miasta i dla dobrego i czytelnego zobrazowania mają w nazwie nazwę miasta.
Nikt nie mówi że leci do Jasionki, tylko do Rzeszowa choć lotnisko jest oddalone od miasta o kilka kilometrów.
Podobnie z nazewnictwem drogowym. Są na nim ujmowane duże miasta, a nie wszystkie nawet najmniejsze miejscowości. Zapytaj w Rzeszowie gdzie leży Tarnów i gdzie leżą Wierzchosławice to zobaczysz jaki będzie tego efekt. A wiadomo że tu chodzi o czytelność oznakowania również dla ludzi, którzy sporadycznie przemieszczają się autostradami, bo stary 'kierowiec' jedzie na pamięć. Znam to z autopsji.
A z tą budową dróg dojazdowych i mostu przez wójta, to był z mojej strony zwykły sarkazm.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Dawid D
Prytan

Post autor: Dawid D »

W takim razie, apelować trzeba tylko i wyłącznie o nazwę Tarnów Zachód, gdyż ta jest całkowicie zgodna, a wręcz narzucona przez Zarządzenie nr 10 Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autostrad z dnia 7.04.2009 r., które zmieniało wcześniejsze zarządzenie w sprawie ustalenia oznakowania kierunkowego dla dróg krajowych. W punkcie 7.3 można oczytać następujące informacje:
„1. Węzły drogowe oznacza się nazwami pobliskich miast lub miejscowości (...) tych, których liczba mieszkańców jest większa niż 100.000. Miejscowościami tymi są miasta z aktualnych 16 miast wojewódzkich oraz miasta z listy miast wojewódzkich z lat 1975-1998. (...)" "5. W przypadku zlokalizowania w pobliżu danego miasta liczby węzłów drogowych od dwóch do czterech należy zastosować nazwę węzła składającą się z nazwy miasta i nazwy określenia położenia geograficznego części miasta, do której prowadzi droga wychodząca z tego węzła (...)"

Zachęcam do zapoznania się z treścią całego pisma, z którego wyraźnie wynika, że węzeł ten powinien nosić nazwę Tarnów Zachód. Węzeł "Tarnów - Wierzchosławice" to miałą być wersja kompromisowa, ale jeżeli Ktoś upiera się przy samych "Wierzchosławicach", to będzie aż i tylko "Tarnów Zachód".

Cały czas oczekuję na pismo z Gminy, bo jestem najbardziej ciekawy pisemnej argumentacji nazwy węzła. Jeśli pismo otrzymam, trzeba będzie poinformować UMT o problemie i zrobić dużą akcję obywatelską. BO KOMU MA TA NAZWA SŁUŻYĆ? Urzędnikowi czy Kierowcom?!

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

Dawid D, Oj Dawidku, kiedyś Ty* proponował kompromis? W którym momencie? Jesteś taki sam jak Wiesiek(wójt). "Nie ustąpię ani na krok". Głupcy jesteście obaj! :)

*Ta jedna propozycja nie była od Ciebie tylko od dużo głosów się ozwało i tyś ustąpił.
A i jeszcze kwestia, którą przypomnę: Mieszkańcy nie mają żadnych korzyści z autostrady, a jest ogrom utrudnień, zamknięć.
-3 szlaki rowerowe zostały przez autostradę przerwane i należy wytyczyć nową trasę.
Kilka dróg jest bepowrotnie zamkniętych przez do miejscowości Gosławice NIE MA MOŻLIWOŚCI wjechać tzw tirem, a żeby wjechać autobusem to należy się mocno napocić.
-Między Komorowem a Rudką została przerwana na 2 lata droga, a objazd jaki zafundowano jest poniżej słowa "Żal."
-Ścieżka rowerowa przy WA74 jest zniszczona, chodnik jest rozebrany, trzeba uważać gdy się chce dojść do sklepu, kościoła, urzędu, ośrodka zdrowia.
-Dziury na całym odcinku na Kolonii.
-Zamknięcia dla ruchu,
i to co najbardziej denerwuje - brak dobrego łącznika węzła z miastem.
Ale drodzy Państwo będziecie jątrzyć o głupiej nazwie, która dla was ma niemal znikome znaczenie poza punktem jakiegoś tak patriotyzmu lokalnego.
Ostatnio zmieniony 15-03-2012, 20:51 przez gumini_0317, łącznie zmieniany 1 raz.

Lechu
Archont

Post autor: Lechu »

Dawid a jesteś kierowcą? Jak dla mnie jakby się węzeł nie nazywał to i tak sprawdzam na mapach gdzie mam zjeżdżać, bo większość nazw w Polsce jest nie za bardzo trafionych. Bardziej prestiżowa sprawa, ale tym się powinien zająć UM, a nie potem narzekać, że młodzi uciekają :lol:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Dawid D
Prytan

Post autor: Dawid D »

gumini_0317, Jestem głupi (osobiście też mam takie odczucie, ale dotyczy to bardziej innych kwestii 8) ). Trwam jednak przy swoim zdaniu. Osobiście jestem sercem i duszą przy nazwie węzła "Tarnów Zachód". To jest moje zdanie, a Wasze może być całkiem inne.
Co do nazwy "Tarnów - Wierzchosławice", to owszem, "uległem", by przynajmniej ułatwić Kierowcom orientację na trasie: Lechu, mam prawo jazdy i oczywiście - zawsze przed dalszym wyjazdem sprawdzam drogę, ale zauważ - czy łatwiej Ci rozpoznać miasto od nazwy węzła "Kostomłoty" czy od nazwy "Kielce Zachód"? (taki przykład, bo GDDKiA sama postanowiła wprowadzić zmianę). Chyba też nie bez powodu podkarpacki Oddział GDDKiA zmienił nazwy węzłów w Dębicy z "Dębica - Żyraków" i "Dębica - Pustynia" na "Dębica Wschód" i "Dębica Zachód". Podobny zabieg zastosowano w Jarosławiu. Dlaczego więc w Tarnowie ma być inaczej?

Sprawa nazewnictwa węzła to ważna kwestia - tak dla względów prestiżowych, jak i dla Kierowców, którym naprawdę łatwiej będzie rozeznać się na trasie.

Oczywiście inne niedociągnięcia o których pisał gumini_0317, również wymagają interwencji.

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

No to jeszcze pozostaje możliwość podania skrótów kierunków świata czyli "Tarnów - Wierzchosławice (W)", "Tarnów Krzyż (N)"
OT: "Głupcze" nie odnosiło się do wiedzy tylko do niejakiego uporu. Bo dużo rzeczy można wypracować razem i osiągnąć jakiś kompromis. A wtedy to często można i góry przenosić:)

Awatar użytkownika

zicc
Prytan

Post autor: zicc »

Trochę nie rozumiem. To najpierw wydawane jest zarządzenie GDDKiA według którego nie ma innej opcji jak nazwanie węzła Tarnów-Zachód a później ta sama GDDKiA nie respektuje własnego zarządzenia nazywając węzeł nazwą jakiejś wsi?
Swoją drogą brak jakiejkolwiek reakcji UMT na powyższe to ... ech, brak słów

wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

Ewidentnie widać, że naszym urzędnikom jest wszystko jedno czy na znaku będzie Tarnów czy Kozia Dupa. takie władze mamy właśnie. Wstyd,że chłopak ( Dawid) musi w pojedynkę walczyć o nasze miejsce na mapie Polski. Jadąc od Krakowa dziś widzimy tylko Rzeszów, Rzeszów Rzeszów, Bochnia, Brzesko, i dopiero po jakimś czasie mały znaczek po lewej stronie Tarnów. Ot właśnie nasze władze działały. Banda nierobów i nieudaczników. WSTYD!!!!!!!!!!

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Dawid D, niestety, ale jak sam zauważyłeś nalepka kosztująca kilkanaście złotych jest tańsza od tablicy kosztującej kilkaset lub kilka tysięcy złotych...

I kończy się tak jak po cichu myślałem niestety, kleją po kolei na tablicach istniejących 94 zamiast 4... W dobie oszczędności się niestety nie spodziewałbym niczego innego - projekty projektami, ale niejedne projekty już były i skończyły w szufladach...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

1 też pozaklejali na 91

lucyas
Obywatel

Post autor: lucyas »

Dawidzie D nie masz nowych informacji jak sprawa postępuje ??

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

lucyas pisze:Dawidzie D nie masz nowych informacji jak sprawa postępuje ??
Jeśli mówimy o nazwach "węzłów", czyli o pismach jakie słał Dawid do gdaki, to ja mam info z UMT, że jednak będzie po "naszemu". Czyli jesteśmy na dobrej drodze by zjazd zamiast Wierzchosławice nazywał się Tarnów-Zachód lub inaczej ale zaczynając się od Tarnów.

Dopytam dokładnie przy najbliższej okazji.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Jakub Kwaśny pisze: Jeśli mówimy o nazwach "węzłów", czyli o pismach jakie słał Dawid do gdaki, to ja mam info z UMT, że jednak będzie po "naszemu".
Ale masz refleks, to już wiadomo od grubo ponad miesiąca. :mrgreen:
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Jakub Kwaśny pisze:ja mam info z UMT, że jednak będzie po "naszemu"
Kuba, ten powyższy cytat zaczyna mi pachnieć przechwalaniem się UMT, że to jednak on 'wychodził' całą sprawę, a nie Dawid... Powinno być 'po Dawidowemu' :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

ad2222 pisze:
Jakub Kwaśny pisze:ja mam info z UMT, że jednak będzie po "naszemu"
Kuba, ten powyższy cytat zaczyna mi pachnieć przechwalaniem się UMT, że to jednak on 'wychodził' całą sprawę, a nie Dawid... Powinno być 'po Dawidowemu' :)
Nie , nie broń Boże :) akurat Dyrektor Kułaga nie z tych, żeby sobie Dawida sukces przypisywał. Ale podobnie jak było ws. "Czwórmiasta" - propozycja wyszła przecież od nas, a ja ją zgłosiłem na sesji RM, podobnie jak było z miastem regionalnym (w KPZK 2030) , gdzie miasto zaspało, posłowie zaspali, i Elbląg, Legnica oraz środowisko akademickie z moim skromnym udziałem wywalczyło taki status dla Tarnowa -

wtedy propaganda Pani Rzecznik zapominała o tych, których może warto byłoby wymienić :)
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

ODPOWIEDZ