Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

sylw3st3r pisze: obowiązuje jazda prawym pasem
Więc wszystkie gromy na tych, co się kiszą na prawym pasie są w tym momencie bez sensu, bo oni wszyscy jadą tak, jak przepisy nakazują, prawda?
Ja bym karał przede wszystkim takich "szeryfów", co jadą dwoma pasami, żeby przypadkiem ktoś na zamek nie chciał pojechać.

Awatar użytkownika

sajdak
Archont
Kontakt:

Post autor: sajdak »

sylw3st3r pisze:gościnny blokowanie pasa ruchu chyba tak się nazywa jedno z wykroczeń, drugie z możliwych wykroczeń to jazda lewym pasem ruchu bo jak wiadomo w Polsce jest ruch prawostronny i obowiązuje jazda prawym pasem
dobra a co jest jak lewy pas jedzie przepisowe 50/h a na prawym ktos chce jechać np 90 i wymachuje rękoma na tego na lewym??:)

sylw3st3r
Archont
Kontakt:

Post autor: sylw3st3r »

tam jest chyba 70km/h a jazda 50km/h może być też traktowana jako spowalnianie pasa ruchu lub też stwarzanie zagrożenia w ruchu ponieważ ten lewy to ma być niby ten szybszy pas ruchu do wyprzedania, jak by chcieli to się zawsze coś znajdzie

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

Myślę, że problem polega na tym, że tam jest przerywana linia. Gdyby była ciągła na całej długości i dopiero przy zwężeniu na końcu zmieniała się w przerywaną wymuszało by to jazdę na suwak. A tak to ja jadę prawym, a tymczasem z lewego w kilku miejscach na długości wskakuje mi 5 klientów. Tym sposobem moja uprzejmość zostaje "nagrodzona" znacznym spowolnieniem.

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Gdyby była ciągła
... to nic by się nie zmieniło. Skoro kierowcy bez wahania jadą po obszarze wyłączonym z ruchu, wyprzedzają na podwójnej ciągłej to czym jest dla nich jedna linia ?

Wczoraj po 16 na Nowodąbrowskiej była kolizja z udziałem skutera. Chyba motorek się zagapił i wjechał w tyłek mazdzie.

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

Czytam niektóre wpisy i głowa mała, jezeli dla Was jazda lewym pasem do konca i wjezdzanie jest bezczelna to tragedia. Fakt lepiej niech wszyscy stoja na prawym pasie az do skrzyzowania, bo przeciez cwaniactwem jest jazda lewym. A pozniej idiota na koncu nie wpusci na prawy pas bo przeciez musi byc przedemna, daje mu to cala sekunde pewnie.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

Awatar użytkownika

BIGer
Proedroj

Post autor: BIGer »

Beaver pisze:Czytam niektóre wpisy i głowa mała, jezeli dla Was jazda lewym pasem do konca i wjezdzanie jest bezczelna to tragedia. Fakt lepiej niech wszyscy stoja na prawym pasie az do skrzyzowania, bo przeciez cwaniactwem jest jazda lewym. A pozniej idiota na koncu nie wpusci na prawy pas bo przeciez musi byc przedemna, daje mu to cala sekunde pewnie.
A jak ja czytam wpisy takie jak Twój to tracę wiarę w to, że ten świat zmierza w dobrym kierunku.
Zapewne dla Ciebie i Tobie podobnych osób jazda lewym pasem to nie cwaniactwo i bezczelność - no bo nie łamie się w ten sposób przepisów więc co nie jest zabronione jest dozwolone. Ale o zwykłej uprzejmości i kulturze można zapomnieć bo przecież jej brak także nie jest łamaniem przepisów.
Powiedz mi tylko dlaczego większość z tych praworządnych z lewego pasa nie zmienia pasa jeszcze przed mostem nawet gdy ma do tego okazję (przerwa w samochodach jadących prawym) tylko gna do końca lewego, włącza kierunek i często na siłę wciska się na lewy pas wjeżdżając nawet na martwe pole??? Ile sekund zaoszczędzi? A ten idiota na prawym pasie (to bardzo często ja wiec uważaj jak i do kogo się zwracasz) jeżeli wpuści Ciebie – jedna cała sekunda, a przed Tobą jeszcze dwóch i dwie sekundy a po Tobie jeszcze trzech i trzy sekundy. Nadal uważasz, że nie jest cwaniactwem zmarnować komuś kilka sekund życia byle tylko samemu przejechać wcześniej?
Dla wyjaśnienia sam na to skrzyżowanie wjeżdżałem od strony Mościckiego i bez problemów tuż za skrzyżowaniem udawało mi się zmienić pas prawy, zawsze zostawiałem trochę miejsca przed sobą aby ktoś innych mógł włączyć się przede mną, ale „promocja” kończyła się na moście – tam jechałem już zderzak w zderzak a tych na lewym pasie ignorowałem. Dlaczego tak rzadko bo może jeden na 30-40 kierowców z lewego pasa skorzystał z okazji i zmienił pas na prawy, gdy mu to umożliwiałem?
Nie odpowiadaj proszę na ten post chyba, że będziesz miał do powiedzenia coś przemyślanego (pytania miały charakter retoryczny).
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein

toomas
Archont

Post autor: toomas »

BIGer bo po to są 2 pasy aby nimi jechać a nie pakować się na prawy już przed mostem i wydłużać kolejkę. Beaver ma rację i zgadzam się z nim w 100%. Podobna sytuacja jest na Mościckiego w stronę Mościc - tam wszyscy chcą stać na prawym bo przecie jazda lewym to "cwaniactwo" i często korek sięga do skrzyżowania z Czysta i skrzyżowanie zablokowane. A wystarczyło dwóch pasów używać.

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Przyłączam się do powyższej wypowiedzi, po to są dwa pasy aby nimi jechać aż do końca.
Na końcu ładny suwaczek i nikomu korona z głowy nie spadnie.
Gardzę "miszczami", którzy blokują lewy pas oraz tymi, którzy zaraz na początku korka "grzecznie" pakują się na prawy pas, a potem na zwężeniu nie wpuszczają nikogo "bo przecież jadę już ze 2 km tym pasem, a ci z lewej to wszystko banda i cwaniaki żerujące na mojej jedynie właściwej postawie".
Ludzie, odrobinę rozsądku, droga to nie polowanie na bizony czy na jedyną w okolicy samicę, mamy XXI wiek nie musimy za każdym razem afiszować się z pierwotnymi instynktami.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

Pozdrawiam Kanalię z białej Skody Romster o numerach rejestracyjnych KT 62913 należącej do CMB za pokaz chamstwa na placu Bema dziś około 11:05.

Nie jesteś niewidzialny - wjazd na zakaz, przepychanie samochodu który zatrzymał się przed Tobą mając ku temu prawo, dzięki refleksowi pieszego nie udało CI się go na szczęście potrącić.

Brawo Buraku, powinieneś jeździć wózkiem widłowym a nie samochodem po ulicach.

Kirk
Archont

Post autor: Kirk »

Baxon pisze:Przyłączam się do powyższej wypowiedzi, po to są dwa pasy aby nimi jechać aż do końca.
Na końcu ładny suwaczek i nikomu korona z głowy nie spadnie.
Gardzę "miszczami", którzy blokują lewy pas oraz tymi, którzy zaraz na początku korka "grzecznie" pakują się na prawy pas, a potem na zwężeniu nie wpuszczają nikogo "bo przecież jadę już ze 2 km tym pasem, a ci z lewej to wszystko banda i cwaniaki żerujące na mojej jedynie właściwej postawie".
Ale jeśli ktoś już jedzie prawym pasem po włączeniu się od Czystej i nagle zmienia na lewy bo tak szybciej wyprzedzając kilkanaście aut, to nadal jest to ok? W końcu miał prawo zmienić pas i jechać do końca lewym jak już go zmienił. Z kolei jazda lewym pasem od Tarnowa do samego końca zgodnie z przepisami powoduje niechęć i krzywe spojrzenia tych z prawego pasa. Tak źle i tak niedobrze. No, ale zostaje jeszcze kwestia zdrowego rozsądku.
Można by "pojechać po bandzie" z interpretacją przepisów, w końcu ul. Czysta jest podporządkowana więc wjeżdżając do ul. Mościckiego ustępuję pierwszeństwa. :) No ale to tak pół żartem.
A "suwaczek" fajna rzecz pod warunkiem, że przynajmniej połowa kierowców nie będzie kojarzyć go tylko z garderobą.
Baxon pisze: Gardzę "miszczami", którzy blokują lewy pas [...]
Przypomniała mi się sytuacja z ostatniego święta Wszystkich Świętych, jako, że mieszkam w rejonie cmentarza, to ulica, przy której mieszkam na te parę dni staje się jednokierunkowa, dlatego postanowiłem wyprzedzić całą kolumnę samochodów stojących w korku do cmentarza, żeby niepotrzebnie w nim nie stać i móc dojechać do domu. Niestety pewien jegomość wyjechał sobie na środeczek blokując mi dalszą część manewru, no i pozostałem po lewej stronie jezdni, a kiedy wjechałem w końcu na swoją posesję, zdążyłem zobaczyć minę tegoż pana.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Starówka - widziałem tą sytuację : i mam dwie uwagi - koleś przejechał i tuż za rogiem wyładował jakąś paczkę. Czyli dostarczał towar. Więc miał prawo przejechać. A druga kwestia - co piesi robili na ULICY? Nie widziałem by pojechał po chodniku. Czy aby miejsce pieszych nie jest na chodniku? A tymczasem "bydło" chodzi po ulicy jak chce - choć ma 10 metrów dalej przejście - jadac Bema non-stop ktoś "wali" jak krowa na przełaj choć w "obszarze" Burku sa DWA przejścia w odległości 20 metrów.
Sam bym osobiście całe to "bydło" rozjechał - niektórzy rozkładają kramy wręcz na ulicy, która nie jest do handlu.
I wypadało tez znać przepisy - wyładowanie towaru NIE ZWALNIA Ciebie od przestrzegania przepisów - a zatrzymanie się na ŚRODKU drogi jest ich złamaniem.

Ogólnie mam nadzieję, że w końcu władze miasta zrobią tam porządek - albo zlikwiduja ulicę i przeznaczą ją do handlu albo wypier... cale towarzystwo z chodników i ulic - tam bardzo cięzko jest przejść, a co dopiero przejechać. Uważam, że nalezy ściśle przestrzegać zakazu handlu na chodniku i ulicy - bo w tej chwili mamy tam straszny bajzel.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Kirk pisze: Ale jeśli ktoś już jedzie prawym pasem po włączeniu się od Czystej i nagle zmienia na lewy bo tak szybciej wyprzedzając kilkanaście aut, to nadal jest to ok?
To jest po prostu bezczelnym palantem, ale nie musimy się zniżać do jego poziomu. Choć z drugiej strony, jeśli by wszyscy jechali zgodnie z przepisami to jego wycieczka lewym pasem nie miałaby najmniejszego sensu, bo wtedy oba pasy powinny się przemieszczać z tą samą prędkością.

kato
Rhetor

Post autor: kato »

Trochę OT, ale pod wiaduktem na Lwowskiej postawiono nakaz "przejście druga stroną ulicy".
Na mój rozum postawiono to tylko, żeby było na papierze, bo kto wróci się tych sto kilkadziesiąt metrów do ronda, albo zaryzykuje przejście?
Widocznie wysiłek umieszczenia stosowanej informacji na wysokości ronda przekraczał intelektualne możliwości osób za to odpowiedzialnych.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

Awatar użytkownika

BIGer
Proedroj

Post autor: BIGer »

toomas pisze:Podobna sytuacja jest na Mościckiego w stronę Mościc
Nie podobna tylko właśnie o tej sytuacji dyskutujemy. Proponuję czytać uważniej.

Tymczasem trwa budowa ronda i zjawisko nie występuje, zobaczymy jak bedzie to wyglądać po zakończeniu prac. Jazda dwoma pasami a następnie zmiana pasa na tzw suwak byłoby najlepszym rozwiązaniem (ideałem to przedłużenie drugiego pasa przynajmniej do ulicy Chemicznej). toomas, Baxon, Ravir, do czasu gdy tak się nie stanie (suwak lub drugi pas) nadal będę jeździł tak samo konsekwentnie nie wpuszczając tych "praworządnych" i "sprawiedliwych" miszczów z lewego pasa, a na dodatek tak jak Baxon
Baxon pisze:Gardzę "miszczami", którzy blokują lewy pas oraz tymi, którzy zaraz na początku korka "grzecznie" pakują się na prawy pas, a potem na zwężeniu nie wpuszczają nikogo
dorzucę jeszcze pogardę bo nadal będę ich traktował jak chamów i cwaniaków, którzy uważają się za lepszych od innych.

Cała Twoja wypowiedź ale w szczególności ten fragment
Ravir pisze:Sam bym osobiście całe to "bydło" rozjechał - niektórzy rozkładają kramy wręcz na ulicy, która nie jest do handlu.
Pokazuje jakim szacunkiem darzysz innych obok Ciebie. Mam nadzieję, że Ty w każdej sytuacji jesteś zawsze krystalicznie czysty i zawsze wszystko robisz zgodnie z literą prawa.

E.O.T.
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein

ODPOWIEDZ