Remonty ulic w Tarnowie
-
- Rhetor
Nie, były poprawki na 3 dni przed oddaniem, przekopywali szerzej krawężniki przy bajpasie Starodąbrowska - Mickiewicza i zjazd z ronda na Mickiewicza bo się autobusy ledwo mieściły.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Na dwóch łukach ronda, na nieużywanej części jezdni z tego co ja widziałem a przechodzę tamtędy niemal codziennie wyciągnięto krawężnik betonowy i w to samo miejsce wstawiono granitowy , żadnych łuków najazdowych nie widziałem.Phoenix pisze: W obecnej chwili trwają prace na poszerzeniu tych właśnie łuków. układają jest kostka i powstają łuki najazdowe ( nie wiem jak to nazwać ) takie same jak były widoczne na łuku od strony JRG.
Wykonane krawężniki i kostka zostały zniszczone zanim się "wyleżakowały". Po prostu jakiś kierowca pojechał po bandzie i zniszczył robotę. Tak to jest jak się puszcza ruch na nawierzchnię nie nadającą się do jazdy po niej.
Tak na marginesie, będąc dzisiaj na radzie budowy w innej części miasta rozmawialiśmy o promieniach. Okazuje się, że wszystkie rozwiązania są zgodne z normatywami i warunkami technicznymi. Niestety, wg drogowców kierowcy za szybko wjeżdżają na ronda i nie zachowują swojego toru jazdy. Stąd najechania na krawężniki a nawet na wyspy środkowe.
Tak na marginesie, będąc dzisiaj na radzie budowy w innej części miasta rozmawialiśmy o promieniach. Okazuje się, że wszystkie rozwiązania są zgodne z normatywami i warunkami technicznymi. Niestety, wg drogowców kierowcy za szybko wjeżdżają na ronda i nie zachowują swojego toru jazdy. Stąd najechania na krawężniki a nawet na wyspy środkowe.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Nasze rondo tymczasowe ma być takie "mniej" tymczasowe
KLIK
KLIK
"Pan Jan z Suwalszczyzny idąc na polowanie przez pomyłkę zabrał papierosy syna - do południa upolował: niebieskiego kangura, jednorożca i dwa smoki..."
Najpierw wstawili betonowe a teraz granitowe niby po co granitowe ?? centrum miasta żeby ładniej było ? a nie zauważyłeś ze położono je na płask ? zamiast normalnie ?Na dwóch łukach ronda, na nieużywanej części jezdni z tego co ja widziałem a przechodzę tamtędy niemal codziennie wyciągnięto krawężnik betonowy i w to samo miejsce wstawiono granitowy , żadnych łuków najazdowych nie widziałem.
granitowe bo będą układać kostkę granitową ?
a tą ziemie która odkopali i betonowa podwalinę która zrobili ?
łuki wjazdowe i wyjazdowe będą odsunięte od pierwotnego planu o ok 50 do 100 cm łatwo to zauważyć przechodząc codziennie.
muszę tam chyba wrócić i wam zdjecia zrobić.
(...) Szukam stylu zmieszany z tłumem, robiąc to co wydaje mi się że robić umiem (...)
a ja to mam prośbę do naszych forumowych radnych, opozycjonistów i wszelkich osób, które cokolwiek mogą:
sprawdzić, czy pozapadane studzienki na wyremontowanym odcinku Krakowskiej (okolice Galerii Tarnovia) zostały już zgłoszone wykonawcy i kiedy zostaną posadowione zgodnie ze sztuką (wiem, że jednak jest to o dziwo możliwe). Wjechałem tam półterenowym autem na konkretnie wysokich oponach i tylko mi głowa podskakiwała
sprawdzić, czy pozapadane studzienki na wyremontowanym odcinku Krakowskiej (okolice Galerii Tarnovia) zostały już zgłoszone wykonawcy i kiedy zostaną posadowione zgodnie ze sztuką (wiem, że jednak jest to o dziwo możliwe). Wjechałem tam półterenowym autem na konkretnie wysokich oponach i tylko mi głowa podskakiwała
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite
Jak studzienki przestaną się zapadać to nastąpi koniec świata, armagedon. Chyba nie Chcesz końca świata ? Swoją drogą zapadające się studzienki stanowią odwieczną tajemnicę drogownictwa. Zupelnie jak Bozon Higgsa - mam tylko nadzieję, że jej odkrycie nie pochłonie tyle kasy co LHC i tyle lat badań.
9000 ml A Rh-
Nie wiem po co ale tak było. Najpierw był zwykły krawężnik betonowy a teraz wsadzono w to samo miejsce granitowy. Jeżeli będą rzeczywiście zrobione tam łuki "wyjazdowe i wyjazdowe" to po co pomiędzy nawierzchnią a kostką dawać krawężnik skoro powinny one być na jednym poziomie ? Ja wcale nie spieram się z tobą o to czy rzeczywiście ułożą tam to kostkę i zrobią te nieszczęsne łuki jestem po prostu zadziwiony tym co wykombinowali.Phoenix pisze: Najpierw wstawili betonowe a teraz granitowe niby po co granitowe ?? centrum miasta żeby ładniej było ? a nie zauważyłeś ze położono je na płask ? zamiast normalnie ?
granitowe bo będą układać kostkę granitową ?
a tą ziemie która odkopali i betonowa podwalinę która zrobili ?
łuki wjazdowe i wyjazdowe będą odsunięte od pierwotnego planu o ok 50 do 100 cm łatwo to zauważyć przechodząc codziennie.
muszę tam chyba wrócić i wam zdjecia zrobić.
Pewnie się nie znam . . .
Problemem zapadniętych studni jest ich podnoszenie i użyte do tego celu materiały. Innym problemem są także łomocące i luźne kratki ściekowe.maup pisze:a ja to mam prośbę do naszych forumowych radnych, opozycjonistów i wszelkich osób, które cokolwiek mogą:
Na BIP-ie pojawiło się ogłoszenie o III etapie remontu ulic w Tarnowie. Ciekawy jestem dlaczego nie ma informacji o rozstrzygnięciach etapu I i etapu II gdzie dla pierwszego 17 lipca a dla etapu II 25 lipca minęły terminy??
W III etapie mamy:
W III etapie mamy:
I jeszcze terminy wykonania pracZadanie nr 1 – Przebudowa ul. księdza Bajdy i ul. Zagumnie w Tarnowie
Roboty polegały będą między innymi na:
1. Wykonaniu robót ziemnych wykonywanych koparkami, z transportem urobku samochodami samowyładowczymi na odległość do 10km - na poszerzeniach ul. Zagumnie
2. Wykonaniu podbudowy z kruszyw łamanych, warstwa dolna, po zagęszczeniu 15cm - na poszerzeniach
3. Wykonaniu podbudowy z kruszyw łamanych, warstwa górna, po zagęszczeniu 15cm - na poszerzeniach
4. Wyrównaniu istniejącej podbudowy mieszanką mineralno-bitumiczną, śr. 50 kg/m2 - ul. Zagumnie
5. Wykonaniu nawierzchni z mieszanek mineralno-bitumicznych (warstwa wiążąca), mieszanka asfaltowa, grubość po zagęszczeniu 4cm - ul. Zagumnie
6. Wykonaniu nawierzchni z mieszanek mineralno-bitumicznych (warstwa ścieralna), mieszanka asfaltowa, grubość po zagęszczeniu 4cm - ul. Zagumnie
7. Wykonaniu poboczy z kruszywa łamanego 0/31,5 (grubość po uwałowaniu 10cm) - ul. Zagumnie
8. Humusowaniu i obsianie skarp trawą, przy grubości warstwy humusu 5cm
9. Wykonaniu ław betonowych z oporem pod krawężniki
10. Ustawieniu krawężników betonowych, wystających 15x30cm
11. Wykonaniu ławy betonowych z oporem pod obrzeża
12. Ustawieniu obrzeży betonowych, 30x8cm, wypełnienie spoin zaprawą cementową
13. Wykonaniu podbudowy z kruszyw łamanych, warstwa górna, po zagęszczeniu 15cm
14. Wykonaniu chodników z kostki brukowej betonowej, grubość 6cm, podsypka cementowo-piaskowa z wypełnieniem spoin piaskiem, kostka szara
15. Opracowaniu projektu czasowej organizacji ruchu wraz z zabezpieczeniem i oznakowaniem terenu robót
16. Opracowaniu geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej
Zadanie nr 2 – Przebudowa ulicy Hodowlanej w Tarnowie
2. Roboty polegały będą między innymi na:
1. Wykonaniu rozbiórki krawężników, betonowych 20x30cm na podsypce piaskowej
2. Wykonaniu cięcia nawierzchni mechanicznie, z betonu, głębokość 10cm
3. Wykonaniu rozbiórki nawierzchni, tłuczeń grubość 15cm, mechanicznie
4. Wykonaniu koryta wykonywane na całej szerokości jezdni i chodników, mechanicznie, głębokość 10cm
5. Wykonaniu regulacji pionowa studzienek dla urządzeń podziemnych, studzienki telefoniczne, włazy kanałowe
6. Wykonaniu przykanalików z rur PVC (rury kielichowe), Dn 200 mm
7. Wykonaniu studzienek ściekowych ulicznych z wpustem żeliwnym D-400, fi 500mm, z osadnikiem bez syfonu
8. Wykonaniu ławy pod krawężniki, ława z betonu C-15/20 z oporem
9. Wykonaniu krawężników betonowych bez ław, 15x30cm,
10. Wykonaniu podbudowy z kruszyw łamanych kamiennych 0-63mm, grubość po zagęszczeniu 20cm
11. Wykonaniu chodników z kostki brukowej betonowej, grubość 8 cm, podsypka cementowo-piaskowa z wypełnieniem spoin piaskiem, kostka czerwona typu BEHATON
12. Opracowaniu projektu czasowej organizacji ruchu wraz z zabezpieczeniem i oznakowaniem terenu robót
Zadanie nr 3 – Przebudowa ulicy Sportowej w Tarnowie
1. Rozebraniu krawężników betonowych na podsypce cementowo-piaskowej
2. Rozebraniu nawierzchni, masy mineralno-bitumiczne grubość 4 cm, mechanicznie
3. Wykonaniu koryta wykonywane na całej szerokości chodników, mechanicznie, głębokość 20cm
4. Wykonaniu ławy pod krawężniki, betonowa z oporem
5. Ustawieniu krawężników betonowe bez ław, wystających 15x30cm,
6. Ustawieniu obrzeży betonowych, 20x6cm, podsypka piaskowa, wypełnienie spoin piaskiem
7. Wykonaniu podbudowy z kruszyw łamanych, warstwa górna, po zagęszczeniu 15cm
8. Wykonaniu chodników z kostki brukowej betonowej, grubość 6cm, podsypka cementowo-piaskowa z wypełnieniem spoin piaskiem, kostka szara
9. Wykonaniu chodników z kostki brukowej betonowej, grubość 8 cm, podsypka cementowo-piaskowa z wypełnieniem spoin piaskiem, kostka czerwona
10. Opracowaniu projektu czasowej organizacji ruchu wraz z zabezpieczeniem i oznakowaniem terenu robót
Zadanie nr 4 – Przebudowa ulicy Brandstaettera w Tarnowie – budowa zatok parkingowych
1. Rozebraniu krawężników betonowych i kamiennych, krawężniki betonowe na podsypce cementowo-piaskowej
2. Rozebraniu brzeży trawnikowych 8x30cm na podsypce piaskowej
3. Rozebraniu nawierzchni i chodników z płyt betonowych, chodniki, na podsypce cementowo-piaskowej, płyty 50x50x7cm
4. Rozebraniu ław pod krawężniki, ławy z betonu
5. Wykonaniu robót ziemnych wykonywane koparkami, z transportem urobku samochodami samowyładowczymi na ul. Cmentarną - korytowanie pod zatokę i chodnik
6. Mechanicznym profilowanie i zagęszczanie podłoża pod warstwy konstrukcyjne nawierzchni, walec wibracyjny
7. Wykonaniu ław betonowych pod krawężniki - pod krawężniki ułożone na płask
8. Ustawieniu krawężników betonowych bez ław, 15x30cm, podsypka piaskowa - na płask
9. Wykonaniu ław pod krawężniki, betonowych z oporem
10. Ustawieniu krawężników betonowych bez ław, wystające 15x30cm,
11. Ustawieniu obrzeży betonowych, 30x8cm, podsypka cementowo-piaskowa, wypełnienie spoin zaprawą cementową
12. Wykonaniu warstwy odcinającej z piasku, zagęszczanie mechaniczne, warstwa po zagęszczeniu 10 cm
13. Wykonaniu podbudowy z kruszyw łamanych, warstwa dolna, po zagęszczeniu 15cm
14. Wykonaniu podbudowy z kruszyw łamanych, warstwa górna, po zagęszczeniu 15cm
15. Wykonaniu chodników z kostki brukowej betonowej, grubość 6 cm, podsypka cementowo-piaskowa z wypełnieniem spoin piaskiem, kostka szara typu HOLLAND
16. Wykonaniu nawierzchni z kostki brukowej betonowej, grubość 8cm, podsypka cementowo-piaskowa z wypełnieniem spoin piaskiem, kostka czerwona typu BEHATON
17. Humusowaniu i obsianie skarp, humus grubości 5cm
18. Opracowaniu projektu czasowej organizacji ruchu wraz z zabezpieczeniem i oznakowaniem terenu robót
19. Opracowaniu geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej
Zadanie nr 5 – Przebudowa ulicy Traugutta w Tarnowie
1. Frezowaniu nawierzchni asfaltowych na zimno z odwiezieniem kory asfaltowej na place składowe (ul. Kąpielowa), frezowanie na głębokości śr. 4 cm
2. Wykonaniu remontów cząstkowych nawierzchni bitumicznych mieszankami mineralno-bitumicznymi, lepiszcze: asfalt, mechaniczne obcinanie krawędzi, masa grysowo-żwirowa
3. Rozebraniu krawężników betonowych łącznie z ławami betonowymi
4. Rozebraniu płyt betonowych na podsypce piaskowej, płyty 35x35x5cm
5. Wykonaniu ławy pod krawężniki, betonowa z oporem
6. Ustawieniu krawężników betonowych 15x30cm, podsypka piaskowa
7. Wyrównaniu istniejącej nawierzchni mieszanką mineralno-bitumiczną, mieszanka asfaltowa 0/8 w śr. ilości 75kg/m2
8. Wyrównaniu istniejącej nawierzchni mieszanką mineralno-bitumiczną, mieszanka asfaltowa 0/12,8 w śr. ilości 100kg/m2
9. Wykonaniu wzmocnienia istniejącej nawierzchni jezdni geosiatką dwukierunkową o wytrzymałości min. 40/40 kN/m
10. Skropieniu nawierzchni asfaltem
11. Wykonaniu nawierzchni z mieszanek mineralno-bitumicznych (warstwa ścieralna), mieszanka asfaltowa dla KR4, grubość po zagęszczeniu 4cm
12. Wykonaniu regulacji pionowej studzienek dla urządzeń podziemnych, włazy kanałowe, kratki ściekowe uliczne, studzienki telefoniczne
13. Opracowaniu projektu czasowej organizacji ruchu wraz z zabezpieczeniem i oznakowaniem terenu robót
Zadanie nr 6 – Przebudowa ulicy H. Ordonówny w Tarnowie
1. Rozebraniu nawierzchni, masy mineralno-bitumiczne grubość 4 cm, mechanicznie
2. Rozebraniu nawierzchni, nawierzchnia z betonu grubość 15cm, mechanicznie
3. Rozebraniu nawierzchni, tłuczeń grubość 15cm, mechanicznie
4. Rozebraniu krawężników wraz z ławą betonową
5. Wykonaniu robót ziemnych wykonywane koparkami z transportem urobku samochodami samowyładowczymi na odległość do 2km, kategoria gruntu III-IV - wykonanie koryta pod konstrukcję nawierzchni
6. Profilowaniu i zagęszczaniu podłoża pod warstwy konstrukcyjne nawierzchni, wykonywane ręcznie, kategoria gruntu II-IV
7. Wykonaniu robót ziemnych wykonywane koparkami z transportem urobku samochodami samowyładowczymi na odległość do 2km - rowki pod ławę krawężnikową
8. Wykonaniu studzienki ściekowej uliczne, Fi500 mm, z osadnikiem bez syfonu na fundamencie z chudego betonu grubości 20cm, wpust uliczny klasy B-125
9. Wykonaniu przykanalików z rur PVC kielichowych, Dn150mm, 2 włączenia do istn. studni rewizyjnej
10. Wykonaniu ścieku z kostki brukowej betonowej, grubość 8cm, podsypka cementowo-piaskowa z wypełnieniem spoin piaskiem, kostka szara
11. Wykonaniu regulacji pionowej studzienek dla urządzeń podziemnych, kratki ściekowe uliczne, włazy kanałowe, zawory wodociągowe i gazowe
12. Ustawieniu obrzeży betonowych, 30x8cm na podsypce cementowo-piaskowa, wypełnienie spoin zaprawą cementową
13. Ustawieniu krawężników betonowych bez ław, wystające 15x30cm, podsypka piaskowa
14. Wykonaniu ławy pod krawężniki, betonowa z oporem
15. Wykonaniu warstwy z pospółki drogowej, grubość po zagęszczeniu 10cm
16. Wykonaniu podbudowy z kruszyw łamanych 0/63, warstwa dolna, po zagęszczeniu 20cm
17. Wykonaniu podbudowy z kruszyw łamanych 0/31,5, warstwa górna, po zagęszczeniu 10cm
18. Wykonaniu chodników z kostki brukowej betonowej, grubość 8cm, podsypka cementowo-piaskowa z wypełnieniem spoin piaskiem, kostka szara typu BEHATON - chodniki
19. Wykonaniu chodników z kostki brukowej betonowej, grubość 8cm, podsypka cementowo-piaskowa z wypełnieniem spoin piaskiem, kostka czarna typu BEHATON - zjazdy
20. Wykonaniu podbudowy z kruszyw łamanych 0/63, warstwa dolna, po zagęszczeniu 20cm
21. Wykonaniu podbudowy z kruszyw łamanych 0/31,5, warstwa górna, po zagęszczeniu 10cm
22. Wykonaniu chodników z kostki brukowej betonowej, grubość 8cm, podsypka cementowo-piaskowa z wypełnieniem spoin piaskiem, kostka czerwona typu BEHATON - jezdnia
23. Wykonaniu chodników z kostki brukowej betonowej, grubość 8cm, podsypka cementowo-piaskowa z wypełnieniem spoin piaskiem, kostka czarna typu BEHATON – zjazdy
24. Humusowaniu i obsianiu skarp, humus grubości 5cm
25. Ręcznym plantowaniu powierzchni gruntu
26. Opracowaniu projektu czasowej organizacji ruchu wraz z zabezpieczeniem i oznakowaniem terenu robót
27. Opracowaniu geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej
Zadanie nr 7 – Remont ulicy Do Prochowni w Tarnowie.
1. Frezowaniu nawierzchni asfaltowych na głębokość 8cm z odwiezieniem destruktu (odl. 10km)
2. Frezowaniu podbudowy betonowej na głębokość 2cm (wyrównanie) z odwiezieniem destruktu
3. Rozebraniu krawężników betonowych na podsypce cementowo-piaskowej
4. Rozebraniu umocnienia skarpy z płyt betonowych chodnikowych 50x50x7cm na podsypce piaskowej
5. Rozebraniu ław pod krawężniki, ławy z betonu
6. Rozebraniu obrzeży trawnikowych 8x30cm na podsypce piaskowej
7. Wykonaniu regulacji pionowej studzienek dla urządzeń podziemnych, kratki ściekowe uliczne, włazy kanałowe
8. Wykonaniu ławy pod krawężniki, betonowa z oporem
9. Ustawieniu krawężników betonowych wystające 15x30cm, podsypka piaskowa
10. Umocnieniu skarpy ażurowymi płytami betonowymi typu "karo" na podsypce piaskowej -płyty zakotwione szpilkami stalowymi fi10mm dł. 40cm każda w ilości 4 szt/m2. Otwory zasypać ziemią urodzajną i obsiać trawą.
11. Ustawieniu obrzeży betonowych, 30x8cm, podsypka cementowo-piaskowa, wypełnienie spoin zaprawą cementową
12. Wyrównaniu istniejącej podbudowy mieszanką mineralno-bitumiczną dla KR3, mieszanka asfaltowa w ilości śr. 75 kg/m2
13. Wzmacnianiu podłoża geosiatką do nawierzchni asfaltowych przeciw spękaniom odbitym - siatka polimerowa dwukierunkowa o wytrzymałości min. 50x50 KN/m
14. Skropieniu nawierzchni asfaltem
15. Wykonaniu warstwy wiążąca z mieszanek mineralno-bitumicznych dla KR3, mieszanka asfaltowa, grubość po zagęszczeniu 4cm
16. Wykonaniu warstwy ścieralna z mieszanek mineralno-bitumicznych dla KR3, mieszanka asfaltowa, grubość po zagęszczeniu 4cm
17. Opracowaniu projektu czasowej organizacji ruchu wraz z zabezpieczeniem i oznakowaniem terenu robót;
CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:
Data zakończenia:
1. Zadanie nr 1 – do dnia: 31 października 2012r.
2. Zadanie nr 2 – do dnia: 15października2012r.
3. Zadanie nr 3 – do dnia: 15 października 2012r.
4. Zadanie nr 4 – do dnia: 1 października 2012r.
5. Zadanie nr 5 – do dnia: 31 października 2012r.
6. Zadanie nr 6 – do dnia: 31 października 2012r.
7. Zadanie nr 7 – do dnia: 31 października 2012r.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku