60 tyś. dla Romów
60 tyś. dla Romów
Mamy kolejne pieniądze wywalone w błoto .....
Ponad 60 tys. zł trafi w tym roku do tarnowskich Romów. Środki te przeznaczane są na edukację oraz integrację dzieci i młodzieży w ramach "Programu na rzecz społeczności romskiej w Polsce" koordynowanego przez Ministerstwo Edukacji Narodowej.
Najważniejsze problemy społeczności romskiej wiążą się z jej niskim poziomem wykształcenia i małą aktywnością na rzecz zmiany własnej sytuacji życiowej.
- Dlatego priorytetem jest edukacja i integracja najmłodszych. Cel ten rozumieją już stowarzyszenia romskie działające w naszym mieście i coraz chętniej współdziałają z samorządem w tym zakresie - mówi Dorota Skrzyniarz, zastępca prezydenta.
http://www.tarnow.net.pl/index.php?poka ... c&id=12877
Ponad 60 tys. zł trafi w tym roku do tarnowskich Romów. Środki te przeznaczane są na edukację oraz integrację dzieci i młodzieży w ramach "Programu na rzecz społeczności romskiej w Polsce" koordynowanego przez Ministerstwo Edukacji Narodowej.
Najważniejsze problemy społeczności romskiej wiążą się z jej niskim poziomem wykształcenia i małą aktywnością na rzecz zmiany własnej sytuacji życiowej.
- Dlatego priorytetem jest edukacja i integracja najmłodszych. Cel ten rozumieją już stowarzyszenia romskie działające w naszym mieście i coraz chętniej współdziałają z samorządem w tym zakresie - mówi Dorota Skrzyniarz, zastępca prezydenta.
http://www.tarnow.net.pl/index.php?poka ... c&id=12877
Cygan i Rom to nie to samo. A w piosence jest Cygan a nie Rom.lll pisze:"dziś prawdziwych romów już nie ma"
Ale ja nie rozumiem jakim sposobem mamy dać 60k zł na Romów... Z jakiej pały? Mam z nimi do czynienia codziennie i nigdy nie widziałem żeby choć jeden z nich pracował normalnie. Owszem niektórym się udało i na przykład "Ke moro" stworzyli, ale pozostali to kurcze łażą i nic nie robią..
Najlepiej dać im te pieniądze bezpośrednio do rąk, oni już się wyedukują i zintegrują we własnym zakresie, najlepiej jak potrafią
"Jednym z głównych założeń programu jest zwiększenie liczby dzieci romskich uczęszczających do przedszkola oraz ich integracja z pozostałymi przedszkolakami."
Rodzice dzieci nie romskich uczęszczających do tych przedszkoli będą skakać z radości pod sufit, gdy się dowiedzą o tej integracji. Kasa w błoto, niestety.
"Jednym z głównych założeń programu jest zwiększenie liczby dzieci romskich uczęszczających do przedszkola oraz ich integracja z pozostałymi przedszkolakami."
Rodzice dzieci nie romskich uczęszczających do tych przedszkoli będą skakać z radości pod sufit, gdy się dowiedzą o tej integracji. Kasa w błoto, niestety.
Oto najlepszy przykład marnotrawienia pieniędzy podatników. Ja się nie dziwię że im się robić nie chce jak dostają takie upominki. A my pracujący robimy na tych niepracujących. Jak by mi ktoś tak dawał zasiłki to bym też olał robote i brał kase. Sęk w tym że każdy powinien pracować i wytwarzać dobro narodowe, a jak się nie podoba i nie chce pracować dla kraju to ... spieprzaj dziadu.
TomekMKM pisze:Zapewne chodzi o to, że Rom to określenie kojarzące się pozytywnie, a Cygan, to stereotypowe "z definicji negatywny"lll pisze:czym się różni cygan od roma?Cubaza pisze:Cygan i Rom to nie to samo. A w piosence jest Cygan a nie Rom.
Ja akurat mam odwrotnie. Cygan kojarzy mi się jako tako. Rom raczej źle.
Rom ma zespół i śpiewa ; >
A tak na serio to chyba raczej to samo. Romowie to nazwa oficjalna, a Cyganie to inwektywa, którą Polacy zaczęli stosować w związku z licznymi odkryciami przypadków poświadczania nieprawdy przez ludność romską - tak to gdzieś kiedyś czytałem, ale nie dam sobie nic uciąć, że to źródło było naukowe ; >
A tak na serio to chyba raczej to samo. Romowie to nazwa oficjalna, a Cyganie to inwektywa, którą Polacy zaczęli stosować w związku z licznymi odkryciami przypadków poświadczania nieprawdy przez ludność romską - tak to gdzieś kiedyś czytałem, ale nie dam sobie nic uciąć, że to źródło było naukowe ; >
Krew mnie zalewa jak czytam takie nowasti. Dziadek zapie...ł całe zycie w fabryce/stoczni i dla niego nie ma na emeryturę, a dla pijawek brzdękających na gitarkach i śpiewających o wolności to pieniądze są, choć uczciwą pracą rąk nie skalali. Jak k***a w tym państwie ma być normalnie ??. Jak przekonać wiśniewskiego czy kowalskiego żeby solidnie pracował jak taki jeden z drugim za to że jest CYGANEM (oni nawet nie uważają się za polaków, tylko romów, zupełnie inną narodowość) dostaje pieniądze za nierobienie NICZEGO ??. Mało tego, pogłoski o tym że ta rasa kradnie, okazuje się że nie są przesadzone.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.