Ciekawoski o fejsbuku

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor tematu
LordRuthwen
Rhetor

Ciekawoski o fejsbuku

Post autor: LordRuthwen »

Natknąłem się na coś takiego: http://niebezpiecznik.pl/post/nieladna- ... e-serwery/
Sprawdziliśmy na koncie żony - faktycznie, podmienili adres.
O tych wiadomościach typu "inne" też nie wiedziała, a siedziało tam coś na co czekała od dawna, zresztą siedziało też od dawna, bo ten dziwny skrypt nie pokazuje tych wiadomości wcale.

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

U mnie nic nie siedziało w innych, a podmiana e-maila... i tak nie udostępniam nikomu e-maila na fb ; >

Suma szkód: zero.

No ale sensację robić trzeba, bo Polak bez sensacji to nie Polak.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Keleos, tyle, że to nie Polacy jako pierwsi podali.
Amerykanin bez sensacji to nie Amerykanin - ale to nie brzmi tak "polsko".
Dzięki tej informacji nauczyłem się, gdzie są maile do mnie na FB :)
Za to teraz spamerzy mają gigantyczną bazę maili - nieważne, że prawie nikt z nich nie korzysta, ważne, że można zacząć na nich zarabiać :)

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Hehehe, uwielbiam czytać o przekonaniu niektórych, że Facebook czy Google wprost nie może się doczekać, żeby przeczytać jego maile. Jego kilka spośród miliardów innych maili. :) A jeszcze bardziej mnie bawi, że ludzie czują się bardziej bezpieczni ze świadomością, że ich maili nie czyta Mark czy John z Facebooka czy Googla a Krzysiek z Onet czy WP. :)
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

Autor tematu
LordRuthwen
Rhetor

Keleos, na przykładzie mojej żony: adres mail był adresem niepublicznym, po zmianie zaserwowanej przez FB głównym mailem był mail FB oraz stał się publiczny - jeśli nie widzisz tu łamania polityki prywatności to mocniejsze szkła kup.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Przecież nie upublicznili adresu, który chciała żeby pozostał niepubliczny. A co więcej, wchodzi w ustawienia konta i może znowu ukryć, nawet ten fejsbuczany. Wiele hałasu o nic.

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

Autor tematu
LordRuthwen
Rhetor

Admin, upublicznij maile wszystkich użytkowników, przecież będą mogli zmienić potem znów...
I nie ważne, że domena FB, ważne, że.

Keleos
Rhetor

Ale te upublicznione nie były PRAWDZIWYMI adresami, których się używa na codzień, tylko ich jakimiś wewnętrznymi.

Nigdy w życiu nie wchodziłem / nie korzystałem z usługi facebook e-mail czy jak to się w ogole obsługuje. Jesli chodzi o adres facebookowy to niech tam pisze nawet i milion osób dziennie - nigdy w życiu tam nie zaglądałem.

Szkodliwość: zero.

... albo nawet i pożytek, bo ktoś zamiast mi spamować na prawdziwy e-mail, spamuje na jakiś wymyślony, którego nie zakładałem i o istnieniu którego nawet do dzisiaj nie wiedziałem.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

LordRuthwen pisze:Admin, upublicznij maile wszystkich użytkowników, przecież będą mogli zmienić potem znów...
I nie ważne, że domena FB, ważne, że.
A mnie pouczają, że nie potrafię z pokorą odpuścić. :)

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Ty nie używasz. A jeśli ktoś używa tego adresu?

Awatar użytkownika

Autor tematu
LordRuthwen
Rhetor

pb, głosie rozsądku ;)

Dorota1975
Rhetor

Post autor: Dorota1975 »

Keleos pisze:... albo nawet i pożytek, bo ktoś zamiast mi spamować na prawdziwy e-mail, spamuje na jakiś wymyślony, którego nie zakładałem i o istnieniu którego nawet do dzisiaj nie wiedziałem.
wiadomości wysyłane na ten fejsbukowy adres trafiają do skrzynki z wiadomościami na Twoim koncie na fb... a dokładnie do tej -> "inne"

Keleos
Rhetor

Hmmm nigdy żadnej nie dostałem, a "inne" mam puste... chyba dlatego nie potrafię zrozumieć ewentualnej szkodliwości tej głupoty facebooka (bo fakt, zmiana czegokolwiek na czyimś profilu bez jego wiedzy to co najmniej głupota).

edit: facebook to pełna kulturka w porównaniu do Youtube!!!
Właśnie chciałem dodać film do kanału utworzonego rok temu na potrzeby szkoły... nie da się - muszę utworzyć swój kanał.. no ok.. tyle, że nazwa poprzednia jest zajęta (przeze mnię!) i nie mogę do tego dorzucić nowego filmu. No luz, trudno - utworzę nową nazwę kanału... jako datę urodzin wpisałem datę pierwszego filmiku (sprzed roku) i bum! Konto zablokowane, bo mam mniej niż 13 lat i żeby udowodnić, że jest inaczej, muszę im podać albo numer karty kredytowej albo wysłać oficjalny dokument tożsamości (skan)!!!

Porąbało ich. Żegnaj youtube. Teraz pytanie czy z gmaila nie zrezygnować póki czas...

ODPOWIEDZ