Jeżeli ktoś używa komputera i nie wykorzystuje w pełni jego mocy obliczeniowych (80% ludzi?), to może podzielić się tym co zostało przystępując do obliczeń równoległych.
Wystarczy zainstalować oprogramowanie BOINC, przystąpić do projektu i to wszystko, instalacja i konfiguracja jest tak łopatologiczna, że każdy sobie poradzi.
Ze swojej strony polecam projekt rosetta@home - wykonywane są obliczenia wykorzystywane do szukania lekarstw na różne choroby, np. rak czy alzheimer.
Nie polecam instalować na laptopach, będą głośno chodziły
Ja wiem, że może zdawać się, że to i tak nic nie daje, ale cykl obliczeniowy dla mojej maszyny (4 rdzenie) trwa 4 godziny, więc wg mnie to coś daje, a przynajmniej w jakimś tam niewielkim stopniu może nas przybliżyć do celu.
Podzielcie sią mocą i niech moc będzie z wami :)
-
Autor tematu - Rhetor
Podzielcie sią mocą i niech moc będzie z wami :)
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
Autor tematu - Rhetor
Tak, ten program też tam jest.
Ale bardziej interesuje mnie to co jest tu, bo sami sobie pomóc możemy, a kosmici nam nie pomogą
Ale bardziej interesuje mnie to co jest tu, bo sami sobie pomóc możemy, a kosmici nam nie pomogą
-
Autor tematu - Rhetor
Możesz go ustawić, żeby przerywał jak proc jest obciążony powyżej jakiegoś tam progu, możesz mu też wydzielić ile mocy może wykorzystać i ani grama więcej.
Po skonfigurowaniu można grać
Po skonfigurowaniu można grać