Rondo na Jana Pawła II/ul. Błonie
W najbliższy poniedziałek (18 czerwca) w rejonie skrzyżowania ul. Błonie i al. Jana Pawła II w Tarnowie zostanie wprowadzona zmiana organizacji ruchu. Jest ona konieczna ze względu na kończącą się budowę największego ronda w mieście. Zmiany w organizacji ruchu będą polegały na przełożeniu ruchu na nowo wybudowane rondo z jednoczesnym wprowadzeniem na nim ruchu wahadłowego. Zmieniona organizacja ruchu będzie obowiązywać do połowy lipca.
Wraz z budową ronda rozbudowywana jest też ul. Błonie. – Zakończyliśmy już większość prac związanych z budową ronda – mówi Michał Pudlewski, Kierownik Budowy, Skanska. – Teraz prace toczyć się będą głównie na rozbudowywanym odcinku ul. Błonie, w związku z czym konieczne jest wprowadzenie zmian w organizacji ruchu w tym rejonie. Ruch na skrzyżowaniu ul. Błonie i al. Jana Pawła II zostanie od poniedziałku poprowadzony przez budowane rondo. Będzie się on odbywał wahadłowo ze sterowaniem przez osoby kierujące ruchem oraz z zastosowaniem sygnalizacji świetlnej. Na ul. Błonie ruch będzie się odbywał dwukierunkowo na obecnie zamkniętym odcinku jezdni do zjazdu do CH ECHO. Także na al. Jana Pawła II od skrzyżowania z ul. Westerplatte kierowcy pojadą od poniedziałku w dwóch kierunkach zamkniętym obecnie odcinkiem jezdni.
Aby zminimalizować utrudnienia w ruchu, które mogą się pojawić po wprowadzeniu na skrzyżowaniu ul. Błonie i al. Jana Pawła II ruchu wahadłowego, dla kierowców został przewidziany objazd. Samochody osobowe i pojazdy ciężarowe do 5t powinny się kierować ciągiem ulic Słoneczna – Starodąbrowska – Nowodąbrowska. Ze względu na szerokość pasów na rondzie tymczasowym na skrzyżowaniu ul. Słonecznej i Starodąbrowskiej trasą objazdu nie jest możliwy przejazd samochodów powyżej 5 t. Te pojazdy powinny kierować się na nowe rondo.
Źródło: Skanska
zamieszanie znowu będzie - ale dobrze ze finał bliziutko;)
Wraz z budową ronda rozbudowywana jest też ul. Błonie. – Zakończyliśmy już większość prac związanych z budową ronda – mówi Michał Pudlewski, Kierownik Budowy, Skanska. – Teraz prace toczyć się będą głównie na rozbudowywanym odcinku ul. Błonie, w związku z czym konieczne jest wprowadzenie zmian w organizacji ruchu w tym rejonie. Ruch na skrzyżowaniu ul. Błonie i al. Jana Pawła II zostanie od poniedziałku poprowadzony przez budowane rondo. Będzie się on odbywał wahadłowo ze sterowaniem przez osoby kierujące ruchem oraz z zastosowaniem sygnalizacji świetlnej. Na ul. Błonie ruch będzie się odbywał dwukierunkowo na obecnie zamkniętym odcinku jezdni do zjazdu do CH ECHO. Także na al. Jana Pawła II od skrzyżowania z ul. Westerplatte kierowcy pojadą od poniedziałku w dwóch kierunkach zamkniętym obecnie odcinkiem jezdni.
Aby zminimalizować utrudnienia w ruchu, które mogą się pojawić po wprowadzeniu na skrzyżowaniu ul. Błonie i al. Jana Pawła II ruchu wahadłowego, dla kierowców został przewidziany objazd. Samochody osobowe i pojazdy ciężarowe do 5t powinny się kierować ciągiem ulic Słoneczna – Starodąbrowska – Nowodąbrowska. Ze względu na szerokość pasów na rondzie tymczasowym na skrzyżowaniu ul. Słonecznej i Starodąbrowskiej trasą objazdu nie jest możliwy przejazd samochodów powyżej 5 t. Te pojazdy powinny kierować się na nowe rondo.
Źródło: Skanska
zamieszanie znowu będzie - ale dobrze ze finał bliziutko;)
Dzisiaj malowali już znaki poziome. No nawet to już zaczyna jakoś wyglądać, ale ten pas zewnętrzny to bardzo wąski się wydaje.
A mam takie pytanie, co z tą zajezdnią (ten przystanek co miał być koło ronda). Będzie to wykonywane czy nie? Bo na tym wylocie w kierunku kerfura nie ma żadnego wyjazdu/wjazdu.
A mam takie pytanie, co z tą zajezdnią (ten przystanek co miał być koło ronda). Będzie to wykonywane czy nie? Bo na tym wylocie w kierunku kerfura nie ma żadnego wyjazdu/wjazdu.
Ale budowa tej zajezdni nie była przewidziana w tym przetargu. Z tego co pamiętam to na pytania wykonawców o jej budowę, usłyszeli w odpowiedzi, że być może będzie wykonana jako zadanie uzupełniające. A że nie widać jakiś wjazdów na nią to pewnie nie dogadali się z kasą albo po prostu nie ma kasy i czasowo zrezygnowano z jej budowy.
Oto zdjęcia z budowy i oznakowania poziomego ronda... Zrobili z tego rondo turbinowe - sami zobaczcie:
Osobna kwestia... Dokładnie komisyjnie jednoosobowo sprawdzałem oznakowanie nowego łącznika (w tym także omawianego ronda) i zauważyłem pewną nieścisłość. Zaraz ją omówię. Najpierw pragnę zwrócić uwagę, że wreszcie na rondzie Jana Pawła II / Błonie będzie chyba oznakowanie kierunkowe nad jezdnią (tablice nad drogą) - zwróćcie uwagę - tak od strony łącznika, jak i miasta wkopane są po dwóch stronach drogi mocowniki do słupów.
Stawiam, że to na drogowskazy, gdyż w projekcie w tym miejscu są właśnie zaznaczone tego typu tablice. Zobaczymy...
A teraz ta nieścisłość... Od kiedy DK 73 ma biec ul. Wilczą i Nowodąbrowską? Widziałem, jak tabliczka "73" zamontowana była za rondem na ul. Wilczej, a na nowym łączniku co budowało miasto takich tabliczek nie ma... Którędy ta 73 będzie przebiegała?
PS. Tablice na nowym łączniku na rondzie ul. Wilcza / DK 73 / A4, również będą zamontowane nad jezdnią. Przekazuję to co słyszałem od Drogowców, że na znakach ma się pojawić kierunek na Warszawę (z Kielcami), na autostradę mają być podane Kraków i Rzeszów, na nowy łącznik w kierunku miasta - Kraków i Rzeszów, a na ul. Wilczą - Centrum. Pożyjemy zobaczymy - tablice mają być zamontowane do końca miesiąca.
Osobna kwestia... Dokładnie komisyjnie jednoosobowo sprawdzałem oznakowanie nowego łącznika (w tym także omawianego ronda) i zauważyłem pewną nieścisłość. Zaraz ją omówię. Najpierw pragnę zwrócić uwagę, że wreszcie na rondzie Jana Pawła II / Błonie będzie chyba oznakowanie kierunkowe nad jezdnią (tablice nad drogą) - zwróćcie uwagę - tak od strony łącznika, jak i miasta wkopane są po dwóch stronach drogi mocowniki do słupów.
Stawiam, że to na drogowskazy, gdyż w projekcie w tym miejscu są właśnie zaznaczone tego typu tablice. Zobaczymy...
A teraz ta nieścisłość... Od kiedy DK 73 ma biec ul. Wilczą i Nowodąbrowską? Widziałem, jak tabliczka "73" zamontowana była za rondem na ul. Wilczej, a na nowym łączniku co budowało miasto takich tabliczek nie ma... Którędy ta 73 będzie przebiegała?
PS. Tablice na nowym łączniku na rondzie ul. Wilcza / DK 73 / A4, również będą zamontowane nad jezdnią. Przekazuję to co słyszałem od Drogowców, że na znakach ma się pojawić kierunek na Warszawę (z Kielcami), na autostradę mają być podane Kraków i Rzeszów, na nowy łącznik w kierunku miasta - Kraków i Rzeszów, a na ul. Wilczą - Centrum. Pożyjemy zobaczymy - tablice mają być zamontowane do końca miesiąca.
-
- Obywatel
Całkiem rozsądne oznaczenie. pasy są trochę wąskie ale zobaczymy jak to będzie działało w pod ruchem. Jęśli chodzi o projekt to szkoda że nikt nie pomyślał od początku o turbinie tylko teraz na siłę ją stworzyli. Co nie zmienia faktu że w porównaniu do planowanego oznakowania to jest o niebo lepsze. Daje priorytet dla Jana Pawła-Łącznik i do wybudowania obwodnicy takie rozwiązanie jest optymalne.
Masz racje chyba ci się wydaje. Jest od dawna gotowy projekt na przebudowę tego skrzyżowania ale na klasyczne. W zeszłym roku w ramach przebudowy ul Spokojnej miała być zrobiona zachodnia część, ale przez błędy formalne przetarg musiano odwołać. Potem na jednym z czatów pan prezydent wspomniał że badane są możliwości budowy tam ronda, potem temat ucichła i o nim zapomniano. Teraz spokojna ma być przebudowywana w tym roku ale o rondzie ani słowa. A jak wybudują część nowej sygnalizacji to nie wieżę że w najbliższym czasie powstanie tam rondo.
A propos oznakowania poziomego i pionowego w dniu dzisiejszym. Niezły bajzel tam jest. Jechałem Jana Pawła i na czerwonym zatrzymaliśmy się. Przede mną jechał Francuz i zjechał przed światłami na lewy pas bo pachołki wcześniej się skończyły. Za chwilę nadjechały samochody ciężarowe z ul. Błonie i zrobił się zonk. Po chwili Francuz wjechał przed pierwszy samochód ale koliby nie mogły się złożyć. Chwilę trwała akcja przesuwania aby rozładować zator.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
A ja powiem tak. Jak stałem dzisiaj na czerwonym przed wjazdem, to żaden (!) z jadących tirów nie mieścił się na zewnętrznym pasie. T które jechały wewnętrznym to samo. Tyły naczep albo zjeżdżały na pas wewnętrzny albo zajeżdżały na kostkę (ta wokół wyspy). Czyli tak jak wcześniej mówiono, rondo do poprawy będzie. A jak nie to tak jak ozi mówił, lakiernicy zarobią.