Naziemna telewizja cyfrowa w Tarnowie

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.
ODPOWIEDZ

kris_s8
Obywatel

Post autor: kris_s8 »

Podobno dzisiaj jest jakaś awaria (prawdopodobnie wysiadł nadajnik od strony północnej) parę ludków narzeka na brak sygnału albo marną siłę. pewnie jutro coś więcej się dowiemy. u mnie wszystko jest w porządku

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Post autor: maup »

coś się wyjaśniło - podłączyłem prowizorycznie sporządzoną antenę dipolową i oba muksy się objawiły, MUX-1 na 70%, jak podłączyłem na chwilę Azart to się znowu wściekło - paręnaście procent do zaniku. Wychodzi na to, że to Azart mi się zepsuł wczoraj a później został naprawiony i zakłóca :mrgreen: :mrgreen:

Ma już ktoś może policzone te antenki na Tarnów (doppelquada lub dipol)??
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite

Wojtasek
Prytan

Post autor: Wojtasek »

Niech mi ktoś doradzi.
Jaką antenę lepiej kupić pokojową czy zewnętrzną do balustrady montowaną?
Nie wiem jak to by śmigało,bo mieszkam na pierwszym piętrze.Drzewa i blok na wprost okien skutecznie zasłaniają Marcinkę.
Obecnie na kablu o długości paru metrów z wtyczką w tv i niczym nie zakończonym odbieram tylko MUX-2.

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

zrób na razie dipol taki, o jakim pisał TomekMKM o długości jednego ramienia ok. 12 cm, mnie sie to na Zielonym świetnie sprawdziło

Wojtasek
Prytan

Antenę już kupiłem.Zewnętrzna z zasilaczem.Ustawiłem MUX-1 i MUX-2,ale przycina niesamowicie.Nie wiem czy pogoda ma wpływ na to,bo non stop pixeluje i nici z oglądania.
Może antenę zle ustawiam,bo cały czas jest zacięty obraza,a już nie pada.
Kurde jak tak cały czas wygląda naziemna telewizja podczas deszczu to szczerze dziękuję.

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Mi podczas deszczu MUX1 tnie, MUX2 działa OK. Ale ja mam kawałek druta a nie antenę.

Wojtasek
Prytan

Antena wydaje się ustawiona,a MUX-1 nie tyle tnie co wogóle znikną :evil:
Wiadomo coś na temat kiedy będzie nadawany z normalną siłą jak MUX-2??

Beny
Archont

Post autor: Beny »

Wojtasek pisze:
Wiadomo coś na temat kiedy będzie nadawany z normalną siłą jak MUX-2??
MUX1 jest nadawany z tą sama siłą co MUX2 czyli 50 KW roznica w sygnalach i problemy z odbiorem mogą sie tyczyc wysokiego kanalu, MUX2 jest nadawany na kanale 23 ktory jest latwo odbieralny przez wiekszosc tunerow, natomiast MUX1 jest nadawany na kanale 45 ktory moze byc przez niektore tunery nieosiągalny, no i sygnal moze byc dzieki temu slabszy w porownaniu z nizszymi kanalami.

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

dlatego pasuje antenę przyciąć na MUX1 a MUX2 sobie i tak poradzi :) sam się wystraszyłem żeby nie skrócić za bardzo więc mam ciut za długą ale chodzą oba ładnie.

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

maup, Jak masz ustawione druciki? Bo ja coś poprzekręcałem, skróciłem i owszem, wyszukało mi mux-1 aczkolwiek raz obraz z dźwiękiem jest, a raz nie ma. PS. masz dipol prosty czy zoptymalizowany?

Wojtasek
Prytan

A może ja mam antenę złą?Jest to antena logarytmiczna ze wzmacniaczem,przynajmniej tak jest napisane na pudełku.Nie znam się na tym i dlatego dylemat jak diabli.Nie odbieram Muxa-1 dlatego że antenę zle ustawiam,czy antena zła lub drzewa i blok na przeciwko mi sygnał zakłóca?
Myślałem,że problemy mogą się pojawić na starego typu telewizorach,a na nowym taki klops.
Na zdjęciu nieszczęsna antena,jaka ocena nadaje się ? Obrazek

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

szkoda, że nie zrobiłem fotki przy sporządzaniu. prosty oczywiście, nawet nie pomyślałem o V-ce, dwa kawałki stalowego drutu przymocowane do patyczka od szaszłyków, do jednego przylutowany oplot, do drugiego gorący, to wszystko zawinięte taśmą, przyczepiłem z tyłu do telewizora w poziomej polaryzacji i zacząłem przycinać. jak dociąłem do 12 cm jednego ramienia to mi się zaczęło podobać ;)
Wojtasku, spróbuj sobie wystrugać taki dipolek i nim trochę pokręcić, odpuść sobie wzmacniacz bo on może wręcz przeszkadzać jak nie jest skonstruowany dla właściwych częstotliwości (vide stary Azart wycinający pierwszego muksa w pień)

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Ja mam podobnie, tylko przez kostkę elektryczną, bo nie mam w domu pod ręką lutownicy a do mini-warsztaciku w piwnicy nie mam możliwości dojść (mama kazała wynieść jakieś pudła z domu do piwnicy, także sami wiecie jak tam musi być zastawione). Oplot skręcony do jednego wtyku, przewodnik do drugiego ;) Tylko, że ja akurat zrobiłem zoptymalizowaną. Pokombinuję coś z polaryzacją jeszcze, to może zadziała. ;)

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Założyłem troszkę grubsze druciki i zmieniłem kierunek. Teraz pięknie odbiera mi MUX-1 ale w ogóle nie odbiera MUX-2 ! ;)

Awatar użytkownika

huziu
Archont

Post autor: huziu »

Najlepiej taką antenę obliczyć na częstotliwość wypadającą pomiędzy tymi kanałami czyli ok. 578MHz i zastosować zamiast drutów jakieś rurki np. miedziane z uwagi na łatwiejsze lutowanie.

Z dawnych czasów pamiętam, że im większa średnica elementów anteny, tym szersze pasmo jej działania, a z uwagi iż kanał telewizyjny ma szerokość 8MHz nie jest to bez znaczenia. Przy obliczaniu anteny można uwzględnić współczynnik skrócenia, który przyjmuje się różny w zależności od średnicy rurki i materiału z jakiego jest wykonana, chociaż w tym przypadku nie musi być aż takiej dokładności.

ODPOWIEDZ