Rondo Krakowska-Sikorskiego-Narutowicza

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

GregTrN, tak samo jak z przejściem podziemnym. Czyli jest sprawuje się dobrze, ale będzie multum czarnych owiec, które muszą przebiec przez jezdnię bo nie chce im się po schodach zejść.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

A najśmieszniejsze jest to, że szybciej by przeszli przejściem, bo stoją tam i po kilka minut i czekają :)
Całkowity brak logiki.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Cubaza, tylko teraz będą te czarne owce musiały uważać, a nie jak dawniej włazić bez rozglądania się na przejście, traktując je jak część chodnika.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

GregTrN
Prytan

Post autor: GregTrN »

Ciekawy jestem jak będzie z taką kładką w zimie. Ślisko, pewnie nie będzie miał kto odśnieżyć . . . Ale wizualnie jak najbardziej . . .

wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

pb pisze:Była tu omawiana koncepcja przejścia podziemnego pod tym skrzyżowaniem. A co powiecie o takiej koncepcji, jaką realizuje się w Rzeszowie? Jak dla mnie bomba.

http://www.wykop.pl/ramka/1162197/pierw ... ie-buduje/
Takie coś powinno być na przebiciu Sitki, kiedyś zresztą pisałem o tym, że Rzeszów stawia na kładki nadziemne, to kilku z forum mnie wyśmiało, że jak inwalidzi sobie poradzą itp. Tu macie odpowiedź.

Awatar użytkownika

misha
Proedroj

Post autor: misha »

Napewno wiele taniej wybudowac "rondo nadziemne" dla pieszych niż wielopasowe rondo z szerokim tunelem pod nim dla pojazdów.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

A czym się ono różni od przejścia podziemnego? Jak ktomuś się niechce korzystać z przejścia podziemnego to na 100% nie skorzysta z tego "ronda dla pieszych" :mrgreen: :mrgreen: I tu i tam musi iść po schodach w górę i w dół. :mrgreen:
Choć pomysł jest niezły - o ile na Mickiewicze kładka musiała by byc wysoko i nie bardzo tam pasowała - to takie przejście na Krakowskiej było by fajne.
Pytanie co z Owintarem? Wybudujemy rondo i przejście napowietrzne a po roku ruszy budowa Owintaru i znów mamy przebudowę. :mrgreen: :mrgreen:
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

mirak
Archont

Post autor: mirak »

Właśnie na Mickiewicza byłaby łatwa do zrobienia. Proponowałem podkowę, wykorzystującą różnicę terenu. Obyłoby by się bez schodów.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

No ja od początku proponowałem coś takiego zamiast dziury, która co ciekawszemu elementowi służy za WC...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Ravir
Rhetor

Już pisałem, że owa Podkowa musiała by być znacznie wyżej - z pomiarów wynika, że na wysokości ostatnich pięter kamienic. Czemu? To proste samochody cięzarowe a co najwazniejsze Strażacy by nie przejechali. :mrgreen: Dodatkowo cała konstrukcja była by na tyle duża, że przesłoniła by i zdominowała okolicę. Gdzieś była wizualizacja i całość nie wyglądała dobrze.

Na Krakowskiej nie ma problemu - i można poeksperymentować - co więcej futurystyczna koncepcja "ronda" dla pieszych tam akurat pasuje.

Co wiecej poszedł bym dalej i po za rondem zrobił bym mały pasaż handlowy - wyniesiony jeszcze wyżej i postawiony z boku lub w centrum, przeszkloną powierzchnię handlową.
Jak by to odpowiednio zaprojektować to był by to wspaniały obiekt - a pieniądze z wynajmu by się miastu przydały. Nie musi być duży - ale takie coś było by atrakcyjne.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

mirak
Archont

Post autor: mirak »

Dodatkowo taka konstrukcja jest stosunkowo mało wpływa na bieżący ruch.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"

Awatar użytkownika

Autor tematu
Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Nie musi być od razu rondo - wystarczyłoby "skrzyżowanie" kładek nad jezdniami.
Tańsze, mniej ingerujące w otoczenie, a też mogło by być ładne.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

GregTrN pisze:Ciekawy jestem jak będzie z taką kładką w zimie. Ślisko, pewnie nie będzie miał kto odśnieżyć . . . Ale wizualnie jak najbardziej
w pełni zgadzam się z przedmówcą, zwłaszcza ze od tego typu rozwiązać też już się odchodzi, zachwycacie się Rzeszowem zobaczcie co Łódź proponuje, oni zamiast ludzi, do tunelu samochody pod skrzyżowaniem wpuszczą a piesi po poziomie zero dalej będą przechodzić
pieszy ma taką naturę że ani do góry (przejście podziemne) ani na górę (kładka) i tak nie pójdzie :)

Ravir
Rhetor

A Wiesz ile kosztuje tunel? Kładka jest znacznie tańsza. Tarnów to nie Łódź - mamy za mało kasy. I tak się skończy rondem z normalnymi przejściami. :mrgreen: Ale pomarzyć zawsze można.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

Phoenix
Prytan

Post autor: Phoenix »

hurricane pisze:No ja od początku proponowałem coś takiego zamiast dziury, która co ciekawszemu elementowi służy za WC...
też mi argument ... elementowi za wc służy wszystko ...

Ja odkąd powstało przejście nie spotkałem się z sytuacją żeby w przejściu śmierdziało albo natką się na kogoś oddającego mocz. Częściej widywałem takie zjawiska w uliczkach koło rynku czy to znaczy że rynek jest złym pomysłem architektonicznym ?? zlikwidujmy rynek zróbmy na jego miejscu ogromny plac wtedy ludzie będą się załatwiać na placu a nie na runku a wtedy zlikwidujemy plac i pierdzielniemy tam wielka na 300 m dziurę... a i tak ludzie będą do niej srać.

To że Ludzie zachowują się jak zwierzęta to nie wina przejścia tylko ludzi.

I choć nie jest ono stylizowane na atrakcje turystyczna to w ZNACZNYM stopniu upłynniło ruch w tymi miejscu poprawiło bezpieczeństwo. przynajmniej na tym przejściu mamy kompleksowe rozwiązanie bo jak by kogoś tam zabiło - bo wlazł na skrzyżowanie jak święta krowa nie rozglądając się to by pewnie mur oporowy kazali postawić.

ODPOWIEDZ