Rondo Krakowska-Sikorskiego-Narutowicza
Czyli niestety normalna kolej rzeczy w godzinach szczytu;)hurricane pisze:To skoro czytają to niech się zastanowią nad tym rondem tymczasowym, bo dzisiaj tymczasowe na Starodąbrowskiej zakorkowało się tak, że zatkało się aż skrzyżowanie z Lwowską i rondo z Mickiewicza...
Dla sceptyków pomysłu ronda tymczasowego:"Ciekawe gdzie sięgałby korek gdyby tam były światła i skręty w lewo musiałyby mieć swoje bezkolizyjne skręty
Cubaza, chodzi o to, żeby decydenci zwrócili na to uwagę przy skrzyżowaniu pod Świtem.
Na Starodąbrowskiej do chwili wybudowania ronda stałego to obecne rozwiązanie jest najlepsze i nie ma co do tego wątpliwości, ale jestem przekonany, że nie sprawdzi się to pod Świtem, po pierwsze z powodu jajowatego kształtu, który zmusi pojazdy o większych gabarytach do jazdy ekstremalnie powolnej z zajęciem obu pasów na rondzie, po drugie z powodu dużego ruchu pieszych. Uważam, że w najlepszym wypadku nic się tam nie zmieni.
Na Starodąbrowskiej do chwili wybudowania ronda stałego to obecne rozwiązanie jest najlepsze i nie ma co do tego wątpliwości, ale jestem przekonany, że nie sprawdzi się to pod Świtem, po pierwsze z powodu jajowatego kształtu, który zmusi pojazdy o większych gabarytach do jazdy ekstremalnie powolnej z zajęciem obu pasów na rondzie, po drugie z powodu dużego ruchu pieszych. Uważam, że w najlepszym wypadku nic się tam nie zmieni.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
-
- Thesmothetai
Oby tak było.hurricane pisze:.... Uważam, że w najlepszym wypadku nic się tam nie zmieni.
Bo rondo w tym miejscu bez napowietrznych lub podziemnych przejść dla pieszych spowoduje zakorkowanie tego kawałka Tarnowa.
Więc albo dodamy tutaj przejścia dla pieszych które nie będą kolidowały z ruchem samochodów ( czyli pod lub nad ziemią ) albo powstanie największy bubel w tym mieście jeśli chodzi o planowanie i optymalizację ruchu
BIGer, otóż to, koszt 100 czy 150 tys na rondo tymczasowe to w skali miasta raczej symboliczna kwota, ale jeśli władze nie spróbują tego rozwiązania, to jak się przekonać czy się sprawdzi. Można by to oczywiście spróbować symulować przy użyciu komputerów, ale podejrzewam, że koszt takiej symulacji nie będzie wiele niższy. A tylko testy na żywym organizmie dają prawdziwe wyniki badań
Baxon, można eksperymentować na żywym organizmie, ale te 100-150 tys. można śmiało wykorzystać do wykonania dokumentacji projektowej i zdobywania pozwoleń na nowe duże stałe rondo w tym miejscu... A potem próbować celować w jakieś programy dofinansowania, bo o ile na Starodąbrowskiej nowe rondo można podpiąć pod budowę połączenia A4 z DW977 to o tyle tutaj będzie potrzebna większa gimnastyka, chociaż w sumie TZDM do 'orłów' w pisaniu wniosków nie należy (vide schetynówki).
Jestem wręcz pewien, że jak to rondo tymczasowe powstanie i nie spełni swoich możliwości to go nie zdemontują z dwóch względów:
a) prestiżowych - bo majestat miasta wystawiłby się na śmieszność, a tego się w Tarnowie nie lubi, bo tutaj wszystko ma być 'cacy'.
b) finansowych - publiczny lament, że o to wyrzuciło się w błoto owe 100-150 tys. a z demontażem pewnie więcej...
A za 150 tys. można kilka małych uliczek w zaniedbanym Krzyżu czy Klikowej wyremontować...
Jestem wręcz pewien, że jak to rondo tymczasowe powstanie i nie spełni swoich możliwości to go nie zdemontują z dwóch względów:
a) prestiżowych - bo majestat miasta wystawiłby się na śmieszność, a tego się w Tarnowie nie lubi, bo tutaj wszystko ma być 'cacy'.
b) finansowych - publiczny lament, że o to wyrzuciło się w błoto owe 100-150 tys. a z demontażem pewnie więcej...
A za 150 tys. można kilka małych uliczek w zaniedbanym Krzyżu czy Klikowej wyremontować...
Które może się okazać totalnym niewypałem i zamiast ułatwić, uprzykrzy wszystkim zycie to dopiero będzie kasa wyrzucona w błoto.hurricane pisze:[...]ale te 100-150 tys. można śmiało wykorzystać do wykonania dokumentacji projektowej i zdobywania pozwoleń na nowe duże stałe rondo w tym miejscu... [...]
Jest cała masa dróg które potrzebują remontu czy nowej nawierzchni a ciągle na tym forum czytam że fundusze na remonty powinny płynąć do Krzyża. Co w tym Krzyżu jest? (chyba że nie załapałem ironii)hurricane pisze: A za 150 tys. można kilka małych uliczek w zaniedbanym Krzyżu czy Klikowej wyremontować...
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
To, że w Klikowej i na innych obrzeżach niektórzy do domów od wielu lat dojeżdżają po błocie, a mieszkają ponoć w mieście... a reszta ulic się sypie, bo za obecnego prezydenta remonty w niektórych rejonach miasta są pomijane, pomijając pojedyncze inwestycje, które i tak zakrawają na kpinę jak np. ulica Jaracza.
A co do ronda, z tym skrzyżowaniem coś zrobić trzeba na przyszłość, pilnie też zrobiłbym burzę mózgów, co zrobić z "Kupą Rojka", bo do tej w szczycie potrafi być po kilkaset metrów korka z każdej strony.
A jeśli uważasz, że rondo zaprojektowane na założeniach podobnych jak ten projekt stałego ronda ze Starodąbrowskiej z odsuniętymi przejściami dla pieszych się nie sprawdzi to gratuluję, oczywiście bardziej przepustowy byłby węzeł dwupoziomowy, ale zaproponuj Bigger skąd wziąć pieniążki na to.
Pytanie jak rozlokujemy przejścia, jeżeli rondo będzie wspomagane światłami jak np. rondo Grzegórzeckie w Krakowie to problem powinien być nieistotny, bez świateł przejścia należy odsunąć w jakieś miejsce bezpieczne. Ja osobiście uważam, że ruch pieszych należałoby wyeliminować do przejścia podziemnego - koszty wielkie, ale rozwiązanie na lata.
Rondo tymczasowe, dla tej lokalizacji w tym kształcie jestem sceptykiem, tym bardziej, że tarnowska 'tymczasowość' może trwać kilka dobrych lat.
A co do ronda, z tym skrzyżowaniem coś zrobić trzeba na przyszłość, pilnie też zrobiłbym burzę mózgów, co zrobić z "Kupą Rojka", bo do tej w szczycie potrafi być po kilkaset metrów korka z każdej strony.
A jeśli uważasz, że rondo zaprojektowane na założeniach podobnych jak ten projekt stałego ronda ze Starodąbrowskiej z odsuniętymi przejściami dla pieszych się nie sprawdzi to gratuluję, oczywiście bardziej przepustowy byłby węzeł dwupoziomowy, ale zaproponuj Bigger skąd wziąć pieniążki na to.
Pytanie jak rozlokujemy przejścia, jeżeli rondo będzie wspomagane światłami jak np. rondo Grzegórzeckie w Krakowie to problem powinien być nieistotny, bez świateł przejścia należy odsunąć w jakieś miejsce bezpieczne. Ja osobiście uważam, że ruch pieszych należałoby wyeliminować do przejścia podziemnego - koszty wielkie, ale rozwiązanie na lata.
Rondo tymczasowe, dla tej lokalizacji w tym kształcie jestem sceptykiem, tym bardziej, że tarnowska 'tymczasowość' może trwać kilka dobrych lat.
Rondo Krakowska-Sikorskiego-Narutowicza
Tarnowscy kierowcy mogą na razie odetchnąć z ulgą , budowa tymczasowego ronda na skrzyżowaniu Krakowska Sikorskiego Narutowicza została odroczona, więc centrum Tarnowa nie grozi chwilowo komunikacyjny paraliż.
TEMI
TEMI
Była tu omawiana koncepcja przejścia podziemnego pod tym skrzyżowaniem. A co powiecie o takiej koncepcji, jaką realizuje się w Rzeszowie? Jak dla mnie bomba.
http://www.wykop.pl/ramka/1162197/pierw ... ie-buduje/
http://www.wykop.pl/ramka/1162197/pierw ... ie-buduje/
-
- Rhetor
Dla mnie też, ładnie to wgląda, przynajmniej na wizualizacji.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD