Karta Mieszkańca - ankieta.
A co w tym złego? Jesteś zameldowany w Tarnowie, płacisz tu podatki to masz zniżki. Przeprowadź się z Woli czy Koszyc do Tarnowa też dostaniesz zniżki.
Osobiście uwazam, że dla osób z po za miasta, które i tak przez 90% czasu korzystają z infrastruktury miasta powinny ponosić wyższe koszty. Parkowanie dla nich powinno być droższe, podobnie z komunikacją - niech ich własny samorząd im dopłaci.
A co do mieszkańców - ci moga sobie wyrobić kartę i mieć zniżki - a ze nie chce im się wyrobić karty? Cóż - nie wszyscy korzystają z promocji w Tesco jak się komuś nie chce - to niech płaci więcej.
Ja kartę będę miał i będę korzystał ze zniżek.
Osobiście uwazam, że dla osób z po za miasta, które i tak przez 90% czasu korzystają z infrastruktury miasta powinny ponosić wyższe koszty. Parkowanie dla nich powinno być droższe, podobnie z komunikacją - niech ich własny samorząd im dopłaci.
A co do mieszkańców - ci moga sobie wyrobić kartę i mieć zniżki - a ze nie chce im się wyrobić karty? Cóż - nie wszyscy korzystają z promocji w Tesco jak się komuś nie chce - to niech płaci więcej.
9000 ml A Rh-
-
- Rhetor
Zgadzam się, Ravir. Z tym parkowaniem to też mi się podoba (pewnie mnie zaraz zakrzyczą ludzie "spoza", ale cóż, bad luck)...
Jeśli faktycznie te karty premium będą dawać zniżki, to może i coś z tego pomysłu wyjdzie.
Żeby nie było, że forum tylko narzeka... Światełko w tunelu widać, teraz tylko konkrety poprosimy
Co do portmonetki to bym się nie ekscytował (istnieje coś takiego jak karty debetowe, które pewnie każdy ma, więc po co taki dubel?)
Jeśli faktycznie te karty premium będą dawać zniżki, to może i coś z tego pomysłu wyjdzie.
Żeby nie było, że forum tylko narzeka... Światełko w tunelu widać, teraz tylko konkrety poprosimy
Co do portmonetki to bym się nie ekscytował (istnieje coś takiego jak karty debetowe, które pewnie każdy ma, więc po co taki dubel?)
Ja to widzę jako dodatkowe drobne w kieszeni - no i zakładam, że Elektroniczna Portmonetaka nie ma dublować Kart Płatniczych ale umozliwiać płacenie za Parkowanie, Bilety i tym podobne drobne usługi. A że obracamy pieniędzmi E-Karta musi mieć zabezpieczenia - a Elektroniczna Portmonetka to gotowe i bezpieczne rozwiązanie.
Więc najprawdopobobniej uznano, że skoro i tak obracamy kasą to dodanie funkcjonalności Elektronicznej Portmonetki nic lub niewiele kosztuje.
No i taka karta to doskanała opcja dla dziecka - zasilamy niewielkimi kwotami i mamy pełna kontrolę - niby można założyć subkonto z kartą prepaid - ale E-Karta ma dawać dodatkowe możliwości - wiec po co nosić dwie.
Więc najprawdopobobniej uznano, że skoro i tak obracamy kasą to dodanie funkcjonalności Elektronicznej Portmonetki nic lub niewiele kosztuje.
No i taka karta to doskanała opcja dla dziecka - zasilamy niewielkimi kwotami i mamy pełna kontrolę - niby można założyć subkonto z kartą prepaid - ale E-Karta ma dawać dodatkowe możliwości - wiec po co nosić dwie.
9000 ml A Rh-
-
- Rhetor
Taa, tylko niech będzie zabezpieczona, a nie jak ePUAP, który teoretycznie miał być bezpieczny.
Dla mnie to nie ma znaczenia, za kartę parkingową w centrum płaci mi firma, autobusami nie jeżdżę, na basen cyganię karnet od mamy (paskudny syn jestem ).
Na chwilę obecną ta karta nie jest mi po prostu potrzebna, bo nie oferuje mi nic, co byłoby mi potrzebne.
Dla mnie to nie ma znaczenia, za kartę parkingową w centrum płaci mi firma, autobusami nie jeżdżę, na basen cyganię karnet od mamy (paskudny syn jestem ).
Na chwilę obecną ta karta nie jest mi po prostu potrzebna, bo nie oferuje mi nic, co byłoby mi potrzebne.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Ja podpisuję dokumenty w Podpisem Elektronicznym, już PIT za 2010 rok przesłałem elektronicznie i podpisałem kwalifikowanym podpisem. Więc mam święty spokój - z tego co wiem - E-Karta ma zabezpieczenia porównywalne z kartami płatniczymi - więc jak zastosujemy podobne środki to będzemy bezpieczni.
Swoją ścieżką można by wpisać w E-Kartę podpis elektroniczy - niby miał być w Dowodzie Osobistym - ale obawiam się, że ja tego nie dożyję.
Swoją ścieżką można by wpisać w E-Kartę podpis elektroniczy - niby miał być w Dowodzie Osobistym - ale obawiam się, że ja tego nie dożyję.
9000 ml A Rh-
Czy zasada 30minut dotyczy również karnetów?Nowe bilety dostępne będą w cenie jak dotychczasowy bilet na jedną linię tj. 2,40 zł – pełnopłatny, 1,40 zł – ulgowy i mogą być wykorzystywane w dwojaki sposób: jako bilet jednorazowy na jednej linii komunikacyjnej lub jako bilet czasowy 30-minutowy, ważny przez 30 minut od chwili skasowania w dowolnym autobusie w obrębie jednej strefy komunikacyjnej.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Bez demagogi - równie dobrze można zapytać jakie koszty generuje budowa ronda czy remont drogi. Idąc tym tokiem myślenia należało by przestać cokolwiek robić. Karta jest finansowana w większości z Unii - a zniżki na bilety miesięczne nie są aż tak duże.
A co obiadów - to pretensje do Rządu, który ponad 50% wydatków na oświatę (w tym obiady dla dzieci w szkołach) przesunął na samorządy nie dając kasy.
A co obiadów - to pretensje do Rządu, który ponad 50% wydatków na oświatę (w tym obiady dla dzieci w szkołach) przesunął na samorządy nie dając kasy.
9000 ml A Rh-
Różnica między rondem a kartą miejską jest taka, że rondo po wybudowaniu nie generuje kolejnych kosztów stałych, które są konieczne przy utrzymaniu systemu jakiem jest e-karta.
A co do braku pieniędzy to wygląda na to, że UMT ma ich wystarczająco dużo skoro inwestuje w takie ekstrawagancje, które generują wyłącznie koszty, bo zysku z funkcjonowania tego systemu miasto nie ma. A koszty te są niemałe, bo - nie licząc dotacji z zewnątrz - idą w miliony. Ja bym to nazwał niegospodarnością.
Beztroska jest nasza waaaadza.
A co do braku pieniędzy to wygląda na to, że UMT ma ich wystarczająco dużo skoro inwestuje w takie ekstrawagancje, które generują wyłącznie koszty, bo zysku z funkcjonowania tego systemu miasto nie ma. A koszty te są niemałe, bo - nie licząc dotacji z zewnątrz - idą w miliony. Ja bym to nazwał niegospodarnością.
Beztroska jest nasza waaaadza.
-
- Thesmothetai
Płace tu podatki ale nie jestem tu zameldowany. Pierwsze nie implikuje tego drugiego, psze Pana.Ravir pisze:A co w tym złego? Jesteś zameldowany w Tarnowie, płacisz tu podatki to masz zniżki. Przeprowadź się z Woli czy Koszyc do Tarnowa też dostaniesz zniżki.
I co w tym wypadku ? Mam kupić sobie domek i się zameldować w mieście, żeby było taniej z kartą ? Czyli samo płacenia podatku w mieście nic nie znaczy ?
A co do karty to chyba nie przeczytałeś o co był mój post na poprzedniej stronie. Rozumiem Twój entuzjazm co do karty, za to Ty nie zrozumiałeś mojego pytania do p. Doroty.
Widzisz, chodzi mi o to. Podatki do miasta przeniosłem. Więc zasilam budżet miasta. Częściowo opłacę Ci też niższe ceny biletów, panie Ravir. Jednak nie wiem dlaczego Ciebie będę traktował lepiej niźli innych nie Premium. A takie podziały mnie drażnią. Bo nie są niczym usprawiedliwione.Dorota1975 pisze:imlazy pisze:Czyli karty są sponsorowane po części z pieniędzy mieszkańców nie premium ?Dorota1975 pisze:ceny biletów w ogóle zdrożały, więc ci, co karty premium nie mają, dokładać się będą do zniżek dla pozostałych.... taka teoria przynajmniej była...
"Karty premium mieć nie musisz, ale jak nie masz to wiedz, żeś gorszy i głupszy ?"
Tak to rozumieć ?
w dużym skrócie tak...
bo preferencyjne zniżki dostaną posiadacze karty premium, czyli zameldowani na pobyt stały w Tarnowie...
Wnioskuję, abym ja jako niezameldowany w mieście ale płacący tu od kilku lat podatki był traktowany na równi z innymi -> też chce kartę premium, choć nie jestem obywatelem.
Skoro do płacenia podatków i zasilania kasy miasta mnie namówiono nie dziwne że chcę mieć z tego profit.
W razie potrzeby przedstawię PITu Pitu i inne cuda
EDIT:
W sumie to od początku to czy należy Ci się to czy tamto świadczenie w mieście powinno decydować nie zameldowanie ale kwestia podatków. Skoro płacę podatki w mieście to jestem jego obywatelem o wiele bardziej niż ktoś kto tu jest tylko zameldowany a np. obecnie studiuje i pracuje w Warszawie lub innym Krakowie.
I nie wyjeżdżajcie z obowiązkiem meldunkowym, bo w tej kwestii jest jak jest....
Im Lazy and I like it
Tyle, że podatki są dzielone wg meldunku - i jak jesteś zameldowany przykładowo w Woli to część Twoich podatków tam idzie. Mam na myśli podatki "osobiste" a nie od Działalności. Więc jak jesteś zameldowany po za Tarnowem a non-stop przebywasz w Tarnowie to na podatkowy sposób pasożytujesz na Miescie.
Taka jest prawda - ot podatek od nieruchomości - w moim przypadku kilkadziesiąt złotych rocznie - ale przemnożone przez kilkadzisiąt tysięcy i robi się znaczna kwota.
Taka jest prawda - ot podatek od nieruchomości - w moim przypadku kilkadziesiąt złotych rocznie - ale przemnożone przez kilkadzisiąt tysięcy i robi się znaczna kwota.
9000 ml A Rh-
-
- Thesmothetai
Ravir: a jak nie jestem zameldowany ? ? To co wtedy panie dzieju ?
A w mieście płacę wszelkie podatki: od działalności i mój 'osobisty' i każdy inny jaki płacę ( no może poza VAT którą płacisz robiąc zakupy gdzieś tam w świecie ).
Więc jakim to cudem mogą być dzielone wg meldunku jak są dzielone wg urzędu do którego przynależysz.
A w mieście płacę wszelkie podatki: od działalności i mój 'osobisty' i każdy inny jaki płacę ( no może poza VAT którą płacisz robiąc zakupy gdzieś tam w świecie ).
Więc jakim to cudem mogą być dzielone wg meldunku jak są dzielone wg urzędu do którego przynależysz.
Im Lazy and I like it
Oj, wydaje mi się, że nie trzeba byc zameldowanym, żeby określić gdzie mają iść podatki z osobistych pit'ów - od kilku dobrych lat Warszawa prowadzi taką akcję, łącznie z podwarszawskimi gminami - tam jest najwięcej niezameldowanych przyjezdnych. Ale nie wgłębiałem się w zasady - może chodziło o czasowy meldunek, a może tylko o jakieś oświadczenie złożone w US...imlazy pisze:Ravir: a jak nie jestem zameldowany ? ? To co wtedy panie dzieju ?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Thesmothetai
ad2222: Dobrze prawisz. Miejsce zameldowania i miejsce zamieszkania to dwa odrębne terminy.
Skarbówkę interesuje miejsce zamieszkania. Choć i bez mieszkania w danym mieście możesz w nim płacić podatki. Wystarczy zaktualizować swoje dane w wybranym USkarbowym i tyle.
Od dawna zostawiam podatki w Tarnowie choć nie jestem tu zameldowany.
Co do procedury w samym US: składasz wniosek NIP-3 z aktualizacją właściwości USkarbowego.
Co ciekawe: USkarbowy jako chyba jedyny obecnie wie doskonale, że miejsce zameldowania a miejsce zamieszkania to dwie bajki. Dla nich liczy się właśnie kwestia zamieszkania ( co też jest napisane w formularzu NIP-3 ).
No ale nie o tym była dyskusja
Skarbówkę interesuje miejsce zamieszkania. Choć i bez mieszkania w danym mieście możesz w nim płacić podatki. Wystarczy zaktualizować swoje dane w wybranym USkarbowym i tyle.
Od dawna zostawiam podatki w Tarnowie choć nie jestem tu zameldowany.
Co do procedury w samym US: składasz wniosek NIP-3 z aktualizacją właściwości USkarbowego.
Co ciekawe: USkarbowy jako chyba jedyny obecnie wie doskonale, że miejsce zameldowania a miejsce zamieszkania to dwie bajki. Dla nich liczy się właśnie kwestia zamieszkania ( co też jest napisane w formularzu NIP-3 ).
No ale nie o tym była dyskusja
Im Lazy and I like it
No właśnie o tym, bo to dość ważne - w takim razie mamy jedno zasadnicze pytanie - w jaki sposób UMT będzie premiował niezameldowanych a płacących w Tarnowie podatki ludzi???imlazy pisze:No ale nie o tym była dyskusja
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński