Autostrada A4
-
- Rhetor
Dzisiaj stan z ok. 12.00 - auta jeżdżą dalej dołem, ale dzisiaj wylewali przy rondzie, od którego zaczyna się wiadukt, chyba już nawet warstwę ścieralną (albo przynajmniej się do tego przygotowywali).patryk25 pisze:mam pytanie we ktoś czy już Nowodąbrowską jedzie sie przez wiadukt
Natomiast akcja jest fajna, bo miałem możliwość pomknięcia "górą", która jest widoczna na zdjęciu powyżej, na rowerze, i nie ma tam miejsca ani na ścieżkę, ani na chodnik... Może dla pieszych/rowerzystów planują jakiś przekop dołem pod autostradą? Zaczyna się robić ciekawie....
Gdyby planowali przejście podziemne dla pieszych, to dawno by je zaczęli robić
Obstawiam, że ktoś po prostu nie pomyślał o tym, że piesi i rowery też będą z tego korzystać. A jak ktoś będzie wciskał, że od początku planowali wytyczenie pasa dla rowerów i ludzi, to zacznę się śmiać, bo jak na takiej dwupasmówce będzie wyglądał ciąg pieszo - rowerowy bez barierki? 50 km ograniczenia tam nie zrobią, bo po to jezdnia dwupasmowa poza obszarem zabudowanym, a wyższa prędkość bez barierki i chodnika jest niebezpieczna dla ruchu innego niż samochodowy
Obstawiam, że ktoś po prostu nie pomyślał o tym, że piesi i rowery też będą z tego korzystać. A jak ktoś będzie wciskał, że od początku planowali wytyczenie pasa dla rowerów i ludzi, to zacznę się śmiać, bo jak na takiej dwupasmówce będzie wyglądał ciąg pieszo - rowerowy bez barierki? 50 km ograniczenia tam nie zrobią, bo po to jezdnia dwupasmowa poza obszarem zabudowanym, a wyższa prędkość bez barierki i chodnika jest niebezpieczna dla ruchu innego niż samochodowy
Jeszcze lepiej wygląda to na rondzie od strony nowego łącznika. Przy łączniku ciąg pieszo rowerowy. Obok ronda nawet przejście dla pieszych nie jest chyba przewidziane bo cała wysepka wypełniona jest ziemią i nie ma obniżonych krawężników. I mamy chodniki kończące się w polach. Czyli zupełny brak współpracy poszczególnych projektantów. A odnośnie chodników na wiadukcie, według mnie powinna być zrobiona kładka dla pieszych na śladzie starej dk73 bo wprowadzanie ruchu pieszego i rowerowego na dwupasmówkę i rondo nie jest dobrym pomysłem.
zdj z skyscrapercity
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=3704
zdj z skyscrapercity
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=3704
Na to wygląda. Dlatego pisałem wcześniej o kolejnej aferze.Goscinny pisze:a tylko na wiadukcie go nie ma?
Pewnie Pan Prezydent na czacie będzie w stanie odpowiedzieć na te pytania. Jutro jak znajdę chwilę czasu podjadę i zrobię fotki.A piesi?
Może uruchomią komunikację zastępczą nad autostradą?
A poważnie, jak ktoś ma dostęp do projektu to niech sprawdzi.
PS
Na WD 84 (ul. Krzyska) widać miejsce na chodnik.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Nie zwróciłem na to uwagi ale czy chodnik jest przy tej przebitce prowadzącej od ronda przed wiaduktem do Nowodąbrowskiej czy też go tam nie ma? Bo jeżeli nie to końcówka Krzyża zostanie praktycznie całkowicie odcięta z dwóch stron dla pieszych i rowerzystów. Spory problem będzie też z ulicą Wilczą, która za rondem będzie dostępna praktycznie tylko dla samochodów. No i będziemy mieli 2 km chodnika prowadzącego donikąd. No przesadziłem nie donikąd ale do ronda, będzie można podejść pod rondo popatrzeć i wrócić po własnych śladach bo nawet przejścia nie ma.
-
- Prytan
-
- Rhetor
No to najwyraźniej dobrze, że mnie tam wczoraj poniosło rowerem, bo inaczej pewnie byśmy się dowiedzieli przy oddaniu i przecięciu wstęgi
Próbowałem się też przebić ulicą Wiśniową od Krzyskiej i wygląda na to, że jest tam (zaraz na skraju Debrzy) uniesiona autostrada na pylonach, a ulica Wiśniowa będzie przechodziła pod nią.
Próbowałem się też przebić ulicą Wiśniową od Krzyskiej i wygląda na to, że jest tam (zaraz na skraju Debrzy) uniesiona autostrada na pylonach, a ulica Wiśniowa będzie przechodziła pod nią.
-
- Rhetor
Zostanie wyznaczony samochód z kierowcą i na koszt magistratu (wolałbym na koszt własny projektanta) będzie jeździł po łączniku i przewoził ludzi tam i z powrotem.To są jaja niech mi powie ktoś jak piesi lub rowerzyści będą się przedostawać nad autostradą ?
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
6 kwietnia na tym Forum poruszałem już ten temat, ale chyba nikt nie wierzył w to, że przejścia dla ludzi tam nie będzie. Prawdę mówiąc to jakiś absurd. Już potrafię sobie wyobrazić, że Magistrat będzie uspokajał ludzi, że tak miało być - że namalują linię pobocza 50 cm i ludzie chodźcie sobie. A nóż widelec auto Was nie potrąciDawid D pisze:"stara" DK73 za ul. Wilczą, będzie służyła w praktyce tylko jako droga dojazdowa dla mieszkańców tamtejszych domów.
Niepokoi mnie tylko jeden fakt, o którym miałem wspomnieć już chwilę temu. Przyglądałem się dokładnie budowanemu wiaduktowi nad A4. Ze zdziwieniem muszę przyznać, że nikt nie pomyślał, by wydzielić tam chodnik. Z aktualnego postępu prac wyraźnie można zauważyć, że nowy łącznik odetnie pieszym przejście.
Dowód: odległość między ekranami a barierką jest bardzo mała i nie ma szans na to, by wytyczyć tam chodnik
Obrazek