Modernizacja linii kolejowej Kraków - Rzeszów

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

Już śmigają normalnie. Sieciowy z 15 minut temu zjechał na bazę.
Spalinówkami w Tarnowie to można pozabijać. Problem jest w czasie podpięcia się pod każdy skład i odpięcia się. A prędkość SM42(były dwie) i SM31(jedna) nie jest zabójcza zważając także na to, że przez dodanie jeszcze jednej lokomotywy znacząco zwiększyła się masa, a droga hamowania wydłużyła. Hamowanie było słabej jakości, a ruszanie strasznie powolne. ST43/ST44/SU45(-6) miałyby lepsze osiągi tylko gniją na tarnowskiej lokomotywowni.
Swoją drogą, że jakiś idiota zadecydował o likwidacji dodatkowych torów w Biadolinach.

dominik49
Prytan

Post autor: dominik49 »

Dzisiaj zrobili sieć trakcyjną. Jestem ciekawy kiedy otworzą wiadukt
Obrazek

dominik49
Prytan

Vonstock pisze:W związku z licznymi nagonkami na system bezpieczeństwa kolei w Polsce, czy w na "naszym" odcinku będzie instalowany system ETCS?
Czy to czasami nie jest to ? Obrazek

A tu nowe słupy trakcyjne. Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Trakcja niepokryta patyną ładnie wygląda :)
Pewnie niektórych strasznie w oczy razi że tam tyle miedzi bezczelnie wisi :P

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

To nie są balisy od ETCS-a tylko mechanizmy dociskowe rozjazdów, Balisy od ETCS są żółte i są pomiędzy szynami. A ETCS-a nie będzie bo prędkość szlakowa będzie 160km/h, a ten system montują tam gdzie prędkości są 160+.
Dzisiaj jechałem to zobaczyć to fakt, postęp jest spory a i powoli już semafory montują.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Dominik : na CKM'ce nie ma ETCS'u a Ty się łudzisz, że na odcinku Kraków - Tarnów go dadzą? :mrgreen: :mrgreen: Teoretycznie na CKM ma być ETCS w 2015 roku, ale jakoś w to wątpię. :mrgreen: CKM jest przystosowana* do 250 km/h - więc tam ma to sens - na Lini 91 prędkość ma wynosić 160 km/h więc nie ma potrzeby ETCS'u - choć nie ma co ukrywać, że ETCS zwiększa bezpieczeństwo i umozliwia "zagęszczenie" ruchu - mówiąz obrazowo.

*Szyny i reszta - ale brak ETCS'u i tak ogranicza prędkość do 160 km/h max
9000 ml A Rh-

Ricardo
Archont

Post autor: Ricardo »

Na CMK ECTS już jest, (bodaj na odcinku Psary - Zawiercie) i tam prowadzone są testy tego systemu (na youtubie są filmiki), testy mają się zakończyć do końca tego rozkładu jazdy, i od nowego pociągi EIC z Katowic do Warszawy będą miały na tym odcinku prędkość handlową 200 km/h

Co do E30 to nie jestem pewien, ale gdzieś widziałem w pdf'ie treść zamówienia i coś tam o ECTS było więc zobaczyny, to że system ten jest obowiązkowy tylko przy szlakowej powyżej 160 km/h nie znaczy że nie można go umieszczać tam gdzie jest ona niższa

Ravir
Rhetor

Do 2015 miał być na całej trasie - jeśli jest na jakimś odcinku to szacun :mrgreen: pytanie czy pociągi na tym odcinku jadą szybciej? Bo dwa miesiące temu jechałem "całą" CKM'ką i szybkość nie była duża, była standardowa :mrgreen: czyli wolna.
9000 ml A Rh-

Ricardo
Archont

Post autor: Ricardo »

Ravir pisze:Do 2015 miał być na całej trasie - jeśli jest na jakimś odcinku to szacun :mrgreen: pytanie czy pociągi na tym odcinku jadą szybciej? Bo dwa miesiące temu jechałem "całą" CKM'ką i szybkość nie była duża, była standardowa :mrgreen: czyli wolna.
Na razie na całej długości pociągi rozkładowe jeżdżą ze starą prędkością czyli Vmax 160 km/h, na odcinku Zawiercie - Psary prędkość ma być podniesiona do 200 km/h po zakończeniu testów ale dotyczyć to będzie pewnie tylko pociągów klasy EIC ewentualnie Ex z powodu znikomej ilości odpowiedniego taboru

dominik49
Prytan

LordRuthwen pisze:Trakcja niepokryta patyną ładnie wygląda
Foto słabej jakości,ale widać połysk trakcji :) Obrazek

Ravir
Rhetor

Czyli klasyka - tory są na 250, ETCS na 200 - a tabor na 160 km/h :mrgreen:

Zresztą za rzadko jeżdżę CKM - bardziej mnie interesuje Wrocław, Kraków i Rzeszów oraz Gdańsk (Wejherowo)

Ciekawi mnie czy już wiadomo ile "urwiemy" czasu do Krakowa - i nie mam na myśle obecnej dlugości osobówki czyli 2 h 15 minut :mrgreen: ale ile będe jechał "pośpiesznym" z Tarnowa do Krakowa czy Rzeszowa.
9000 ml A Rh-

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

ETCS i ERTMS to na naszej linii melodia przyszłości... Mimo modernizacji. Na CMK bez wprowadzenia ERTMS i ETCS nie podniosą prędkości powyżej 160 km/h. Jednakże obiekty inżynieryjne i sieć trakcyjna na CMK są dostosowywane do prędkości 250 km/h.

Na naszym odcinku E30 szlakowa do 200 km/h będzie możliwa ewentualnie dla wychylnego pudła (nie pamiętam jak zapisano), powyżej v=200 km/h ingerencja w geometrię trasy byłaby zbyt duża przy modernizacji.

A ile czasu urwiemy do Krakowa to łatwo policzyć.
Osobowy obsługiwany EN57/EN71 ze wszystkimi postojami: 1h20min
Osobowy obsługiwany EN77 ze wszystkimi postojami 1h20min no może 1h15min :mrgreen: (nie będzie się opłacało dawać do obsługi drugiego maszynisty, poza tym rozbiegi pociągu do 160 km/h na krótkie odcinki to kompletnie nieopłacalne)
Przyspieszone i pospieszne: bez modernizacji odcinka Rudzice podg. - Kraków Główny nie zejdziemy poniżej 50 min.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Weredyk

Post autor: Weredyk »

Podróż pociągiem z prędkością 160 km/h, czas podróży z Krakowa do Tarnowa – 37 minut, a z Tarnowa do Rzeszowa – 38 minut. To będzie możliwe w 2015 r., kiedy zakończy się modernizacja linii kolejowej między Krakowem a Rzeszowem.

za http://www.malopolskie.pl/Wydarzenia/?id=6625

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Weredyk pisze:czas podróży z Krakowa do Tarnowa – 37 minut, a z Tarnowa do Rzeszowa – 38 minut.
Przecież to są wylilczenia z kapelusza i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Ktoś chyba policzył tak: "Pociąg ze stacji A do stacji B jedzie z prędkością 160km/h. Odległość pomiędzy stacjami to X km. Policz czas przejazdu".
A rozpędzanie się, hamowanie, przejazdy przez inne stacje? Przed Krakowem przecież i tak muszą zwolnić i to dosyć wcześnie.
Owszem, czas przejazdu się skróci, ale nie do niecałych 40 minut.

Ravir
Rhetor

Pośpieszny zejdzie do 50 minut to realny czas - 40 minut to były realne wyliczenia dla pociągu, który staje tylko w Tarnowie i Krakowie. Nie wiem, czy taki będzie - były takie plany - IC chciała uruchomić szybkie połączenie Przemyśl - Wrocław i jakąś trasę z Krakowa na Wybrzeże. Ale nie wiem czy to jest realne. Fajnie by było zajechać z Krakowa do Gdańska za 6 godzin :mrgreen: Co jest realne przy założeniu, że pociąg wyjedzie z Krakowa, zatrzyma się tylko w Kielcach, Radomiu, Warszawie, Mławie i Malborku. Nie pamiętam ale chyba tylko na tych stacjach miał stawać. Czy jest to do zrealizowania? Nie wiem, ale jeśli kolej się nie postara to samoloty i autostrady ją wykończą. Już dziś cenowo bardziej się opłaca jechać w dwie - trzy osoby samochodem niż pociągiem - zarówno cenowo jak i czasowo.
Odcinek Tarnów - Wejherow jadąc zgodnie z przepisami można zrobić w 8 godzin 40 minut, nawet zatrzymując się częściej i jedząc po drodze spokojnie w 10 - 12 godzin zajedziemy. A pociągiem musimy się liczyć z minimum 14 - 16 godzinami. Szkoda - wolał bym w wygodnym, klimatyzowanym pociągu napić się piwa niż jechać - a lubię prowadzić - niestety dziś jazda pociągiem to masakra.
9000 ml A Rh-

ODPOWIEDZ