Po co nam Straż Miejska?

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Winter
Proedroj

Post autor: Winter »

Dzisiaj wracając z rekolekcji z moja klasą, razem z kolegami zauważyliśmy palący się śmietnik, straż miejska się zatrzymała na chwilkę i pojechała dalej. I co tu teraz robić ?Pani z precelkami wody nie ma, po straż nie dzwonić ?

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

Winter pisze:straż miejska się zatrzymała na chwilkę i pojechała dalej.
Pojechali po posiłki? ... w końcu sytuacja kryzysowa i Navara zostanie uruchomiona ? :mrgreen:

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

......................................
Powyżej był mięsny kawałek.

Z jednej strony cieszę się, że psia buda zniknie z krajobrazu ulicy Nadbrzeżnej z drugiej krew mnie zalewa, że banda nierobów dostanie nowe pomieszczenia na ulicy Kochanowskiego.
Jak donosi radio RDN "dzielni" kowboje dostaną 1500 metrów na swoje potrzeby. To znacznie więcej niż przypada na przeciętnego urzędnika w mieście. Jest ich ( etatów) około 55, choć rzadko kiedy tylu w tygodniu w pracy się pojawia.

No cóż może to i mała cena jeśli to jedyny sposób by pożegnać SM ze Starówki. Teraz to tylko w piątki i soboty będzie ich można ujrzeć na stary mieście jak ogródki na Rynku patrolują.

dafi33
Rhetor

Niedziela po południu straż miejska ....... na piechotę :shock: patrolowała Wałową .... jednak da się jestem w szoku :shock:

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

dafi33 pisze:straż miejska ....... na piechotę patrolowała Wałową
Pewnie się Nysssan zepsuł :(
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

starówka pisze:Z jednej strony cieszę się, że psia buda zniknie z krajobrazu ulicy Nadbrzeżnej z drugiej krew mnie zalewa, że banda nierobów dostanie nowe pomieszczenia na ulicy Kochanowskiego.
Nie wiem, jakoś mnie takie rzucanie epitetami w dalszym ciągu razi. Nieroby, banda, jakieś takie to agresywne. Ludzie pracują jak każdy. Naprawdę jesteście pewni, że goście sobie zapracowali na takie epitety? Bo ja bym nie przesadzał...

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Marcin Zaród pisze:Ludzie pracują jak każdy
Drogi Kolego, jeśli Ty tak pracujesz jak oni to marny los przyszłych pokoleń. Wiem jednak, że Ty wykonujesz swoja pracę z oddaniem, a w naszej cudownej mundurowej formacji jest wielu takich co tylko jeść i jeździć w kółko potrafią. Jeśli masz jakieś złudzenia zapraszam na Plac Bema, samochody parkują wzdłuż i w szerz, na zakazach i często blokując przejazd autobusom miejskim. Handlarze zajmują miejsca parkingowe, "biedne" babcie handlują na chodnikach... Nie mam powodów by mówić o nich dobrze, wolał bym 20 policjantów opłacanych przez miasto niż prawie 60 wyśmiewanych przez mieszkańców "wiecznie zapracowanych" Strażników (nie miasta).

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

starówka pisze:a w naszej cudownej mundurowej formacji jest wielu takich
Wielu nie znaczy wszyscy!

"Banda" znaczy wszyscy. Starówka - zamiast narzekać, dzwoń, zgłaszaj, sprawdzaj efekty, wymagaj, spisuj nazwiska tych, którzy nie podjęli interwencji, a następnie przekaż komendantowi SM. Założę się, że jeszcze ani jednego takiego pisma nie wysłałeś. Popraw mnie jeśli się mylę?!
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

kato
Rhetor

Post autor: kato »

Ostatnio widziałem samochód z napisem "Straż gminna". Czy to znaczy, że doszła nam nowa formacja w Tarnowie??
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

dafi33
Rhetor

Już dawno jest ta formacja jezdżą po wioskach - przynajmniej teoretycznie ;)

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

kato, ładny samochód, prawda? :) To Straż Miejska w wersji gminnej - czyli gminy Tarnów. Główna siedziba - ul. Krakowska - to chyba jeszcze jeden argument, że sztuczny podział na miasto i gminę nie ma sensu - przecież urząd gminy jest w MIEŚCIE!!!
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Jakub Kwaśny pisze:Założę się, że jeszcze ani jednego takiego pisma nie wysłałeś
Poszedłem dalej. Osobiście spotkałem się z Panem Komendantem w jego biurze. Po tej rozmowie Strażnicy w moich sprawach stali się jeszcze bardziej butni i opieszali. Kubo ty jesteś radnym, może w twoich sprawach zachowują oni jeszcze odrobinę szacunku.
Nie zrozum mnie źle nie mam personalnie do wszystkich zastrzeżeń, są tam jednostki, którym się chce coś robić. Ale na całość organizacji wpływają jednostki, o czym doskonale wiesz. Nadal podtrzymuje pogląd, że 20 z nich mogło by zasilić szeregi Policji i być finansowo wspieranych przez miasto.

imlazy
Thesmothetai

Post autor: imlazy »

ad2222 pisze:kato, ładny samochód, prawda? :) To Straż Miejska w wersji gminnej - czyli gminy Tarnów. Główna siedziba - ul. Krakowska - to chyba jeszcze jeden argument, że sztuczny podział na miasto i gminę nie ma sensu - przecież urząd gminy jest w MIEŚCIE!!!
Ale jakby to połączyli to okazałoby się że część urzędników dubluje swoje obowiązki i niektórzy musieliby pójść na bruk.
A to nie przejdzie :)

Jedyne ograniczenie biurokracji i ilości urzędników następuje w Polsce tylko i wyłącznie drogą naturalna - znaczy się zgonem urzędnika ze starości. Ich się nie zwalnia ;) Więc prędzej doczekasz się kolejnego podziału na urzędy dzielnicowe, straże dzielnicowe itd ;)
Im Lazy and I like it

Awatar użytkownika

^cypis^
Proedroj
Kontakt:

Post autor: ^cypis^ »

Jakub Kwaśny pisze:Założę się, że jeszcze ani jednego takiego pisma nie wysłałeś.
Trochę OT w temacie korespondencji ze SM Tarnów. Na pojedyncze pytania skierowane do sekretariatu (akurat ja czepiałem się kwestii wymiany środków łączności) odpowiedź przychodzi średnio po miesiącu, w dodatku jest mało merytoryczna żeby nie napisać, że nie na temat, albo nawet gorzej, na niektóre pytania w ogóle nie można otrzymać odpowiedzi.
IMO jeśli jest taki nawał pracy administracyjnej, należałoby przenieść któregoś z pracowników pieszych/zmotoryzowanych do biura, skoro nie są w stanie się obrobić z prostymi kwestiami. Strach pomyśleć co by było, gdybym skierował zapytanie w formie kilkunastu pytań...
Kluczem do sukcesu w zawodach fonicznych jest klucz sztorcowy.
Bo łączność musi być pewna!

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

http://www.nowaprawica.org.pl/home/item ... tra-miejsk

Taka ciekawostka. W Rybniku planują referendum w sprawie likwidacji straży miejskiej. Ciekawe czy coś takiego było by możliwe u nas. Wydaje mi się, że w momencie rozpisania takiego referendum wynik byłby łatwy do przewidzenia. Tylko czy ktoś się orientuje czy takie referendum jest dla władz miasta wiążące ?

ODPOWIEDZ