Nowa kamienica naprzeciwko teatru

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie

Stradie
Proedroj

Post autor: Stradie »

Przy okazji rozdrobnienia i chaosu przestrzennego, chcę zaznaczyć, że wielką oszczędnościa dla miasta jest zwarta i regularna zabudowa. Zdecydowanie łatwiej jest zadbać o jedną dorgę przy której jest 10 budynków, niż o 10 dróg, które prowadzą do różnych budynków, leżących po jednym przy drodze. Ponadto oszczędzamy również na kanalizacji i innych połączeniach, a do tego dbamy o estetykę.

Autor tematu
wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

Dzisiaj miałem nieprzyjemność znowu podziwiać ten wybryk natury. Apeluję do właściciela tego paskudztwa, dokręć Pan do elewacji elementy imitujące stare kamienice. To naprawdę da się zrobić. Sam widziałem jak z blaszaka SPOŁEM na deptaku w Rzeszowie zrobiono XIX wieczną kamienicę, która świetnie się wkomponowała w otoczenie. Panie RŚ Pan to bedzie widział codziennie z okien.

Eredhel
Archont

Post autor: Eredhel »

Nie będzie, gabinet JE jest od strony seminarium.
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]

Miłek
Prytan

Post autor: Miłek »

Dla mnie to jakaś masakra myślałem, że te czasy już są za nami. Wszędobylskie reklamy nie są taką tragedią bo stosunkowo łatwo można je zdemontować i mam nadzieję że za parę lat tak się stanie ale takie poczwary zostaną na długie dziesięciolecia. Gdyby chociaż wybudowali to w nowoczesnym stylu (jak chociażby wyremontowana kamienica przy Krasińskiego) a to zwykły klocek. Wątpię aby przed wojną były bardziej restrykcyjne przepisy a jednak nie budowano paskudztw i zostawiano miejsce na zieleń. Teraz klocki na klockach bez garaży - wjechać na własną posesję nie można bo pod domem parkują nowo wybudowane klocki z sąsiedniej ulicy a jakby mogli to Park Strzelecki też zabudowali by klockami. (Mam nadzieję, że pasa ziemi koło parku nie kupił jakiś deweloper bo klocek mamy na bank :evil: )

Weredyk

Post autor: Weredyk »

Kamienica zapewne dostosowana została do koloru, prostoty i bryły Teatru. To nie był najlepszy pomysł. Zresztą obok znajduje się odrestaurowana kamienica, która prezentuje się zdecydowanie lepiej.

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Według mnie ktoś pojechał po najmniejszej linii oporu, a wydaje mi się, że wystarczyło wstawić inne okna i cała fasada bardziej by pasowała do otoczenia. Aż dziw bierze, że balkonów z poliwęglanowymi osłonami nie zrobili :P

Stradie
Proedroj

Post autor: Stradie »

Ja czekam aż zaorają te domy na przeciwko McD i postawią w końcu ten obiekt biurowy. Widać, że za tymi domami robią już jakieś porządki. Jednak z tymi domami jak na razie nic się nie dzieje.

trix
Rhetor

Post autor: trix »

A ja czekam na takiego który wszystkim dogodzi.
Miłek pisze:Wątpię aby przed wojną były bardziej restrykcyjne przepisy a jednak nie budowano paskudztw i zostawiano
To Cię zasmucę bo długo przed wojna nie było ŻADNYCH przepisów kto ma jaką kamienice budować, minęło kilkaset lat i wszyscy się zachwycają stylowymi i urokliwymi kamieniczkami.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

trix pisze:To Cię zasmucę bo długo przed wojna nie było ŻADNYCH przepisów kto ma jaką kamienice budować, minęło kilkaset lat i wszyscy się zachwycają stylowymi i urokliwymi kamieniczkami.
Bo wtedy architekt podpisywał się imieniem i nazwiskiem pod projektem, i zdawał sobie sprawę, że jak to będzie kupa, to w życiu więcej nie dostanie zlecenia nawet na budę dla psa.

A wracając do tematu - tą kamienicę można poprawić w dwa tygodnie - doklejając ze styropianu brakujące elementy - tylko, jeżeli inwestor nie zrobi tego po dobroci, to konserwator musi mieć jaja i tupnąć nogą. Ale po blamażu p.t. 'ulica Krakowska' szczerze w to wątpię (niestety) :(
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

trix
Rhetor

Post autor: trix »

ad2222 pisze:Bo wtedy architekt podpisywał się imieniem i nazwiskiem pod projektem, i zdawał sobie sprawę, że jak to będzie kupa, to w życiu więcej nie dostanie zlecenia nawet na budę dla psa.
Rozczaruje Cię. Teraz też się podpisuje, i to nie jeden, więc nie tu lezy problem :].

Mam nadzieję że żaden konserwator cudzego mienia (czytaj wyciągacz kasy) nie będzie nikogo zmuszał do dodatkowych kosztów. Jak sam stwierdziłeś dopuszczono się blamażu, tak więc dla kasy można i Krakowską zblamować tak jak i dla kasy zdewastowano płytę rynku. Po co jest ten konserwator, skoro za pieniądze można zrobić coś co jest niezgodne z architektoniką ??. Zróbmy to bez "zgody" konserwatora, będzie taniej.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

trix pisze:Rozczaruje Cię. Teraz też się podpisuje, i to nie jeden, więc nie tu lezy problem
Tak, tylko teraz architekci jacyś tacy bezimienni i bezideowi :)

A wracając do tematu - bardzo chciałbym zobaczyć warunki zabudowy, jeżeli tam nie ma nic o elewacji, że ma nawiązywać do sąsiadujących kamienic, to winien jest wydz. architektury.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

Post autor: Mr Greenback »

ad2222 pisze:
trix pisze:Rozczaruje Cię. Teraz też się podpisuje, i to nie jeden, więc nie tu lezy problem
Tak, tylko teraz architekci jacyś tacy bezimienni i bezideowi :)

A wracając do tematu - bardzo chciałbym zobaczyć warunki zabudowy, jeżeli tam nie ma nic o elewacji, że ma nawiązywać do sąsiadujących kamienic, to winien jest wydz. architektury.
Jaki wydział architektury??? Jest coś takiego??? Wystarczy popatrzeć na obsrane elewacje obłożonych styropianem budynków by zrozumieć, że takie coś NIE ISTNIEJE w Tarnowie. :lol:
Niebieskie z żółtym, poprzeplatane różem i seledynem. Boca by się czegoś takiego nie powstydziła.
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Jeśli chodzi o styropian to NIE macie racji - nie ocieplony budynek jest znacznie droższy w utrzymaniu. Jak Miasto NIE pozwala ocieplić to powinno dopłacać do ogrzewania.
Inną sprawą jest to, że można spokojnie ocieplić nawet zabytkowy budynek i tak zrobić elewację, że będzie pasować i być ładna. Są gotowe elementy sztukateryjne z gipsu czy styropianu - a sam kolor i fakturę tynku można tak dobrać, że będzie ładna. Zgadzam się, że różowe czy inne "oczojebne" kolory są beznadziejne - ale mamy tysiące kolorów, któe pasują.

Nie dawno znajomy kupował u nas materiały i "mieszał" tynk - zabytkowa kamienica została docieplona akurat wełną mineralną - a tynk ma ładny neutralną kolorystykę, dodatkowo odtworzono sztukaterie, które "znikły" (odpadły ze starości) - tak więc się da. Całość nie kosztowała dużo - a w przypadku tynków mniej. Bo "mocne" soczyste kolory kosztują więcej niż stonowane, zgaszone - bo wiecej barwnika drogiego "wchodzi" do tynku.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Ravir pisze:wiecej barwnika drogiego "wchodzi" do tynku.
"Niech świeci ludziom po oczach kolor - a co, stać mnie" :)

A wcześniej pisałem właśnie o tym, żeby konserwator ruszył d4 i wymusił na inwestorze upodobnienie tego kloca do kamienicy sąsiedniej - takimi właśnie styropianowymi pierdółkami.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Koserwa nie może nic wymusić, bo ta kamienica nie jest zabytkiem. Inna sprawa, że w Polsce nie ma pojęcia ładu architektonicznego - i dobrze, że nie ma - znając idiotyzm urzedników mielibyśmy masakrę. Oczywiście zdarzają się "kfiatki" ale generalnie to wyjątki.
9000 ml A Rh-

ODPOWIEDZ