No niestety, tzw. tajemnica handlowa
co mogę powiedzieć to mówię...
Co do Mercedesów, Hurricane poruszył kwestię że są to nie udane wozy.. Po części jest to prawdą, w MPK już parę wozów zanotowało większe awarię m.in nr 290, nr 292, nr 294 na samym początku, nr 295 już drugi raz, nr 296, nr 297... można by tak wymieniać.. Póki co wszystkie udało się naprawić, po części dzięki "trzynastej" hybrydzie, która została gdzieś około wakacji zakupiona na części. Rozmawiałem ostatnio z mechanikami z MPK Brzesko, gdzie jeździ też jedna sztuka Mercedesa O520 i oni generalnie sobie ten wóz chwalą, jeśli są jakieś problemy z nim to to naprawdę błahostki. U nas może ze względu na ich ilość jest tak a nie inaczej, nie ma wytycznych żeby jakąś hybrydę jak najszybciej postawić na koła, wszak jest ich aż 12, więc jest zapas (jeśli ktoś się interesuje to widzi ile z nich wyjeżdża dziennie na miasto). Ta ilość byłaby bardzo dobra, gdyby nie fakt zakupienia w 2007 roku Kapeny Urbanino, dzięki temu mamy aż 16 autobusów klasy MIDI, co jak na Tarnów jest stanowczo za dużo... Mało jest linii w mieście gdzie takie autobusy mogą iść, wszak były próbowane eksperymenty z Kapeną: na 2/2 w weekend, wprowadzenie ich w wakacje na linie 3 i 0B.. Teraz Kapeny obsługują tylko 19/1 (linie 19, 32 i 3), 31/1 (linie 31 i 0B), oraz K/1 (kurs linii 8 o 23:30 ze Sikorskiego); z hybrydą też były eksperymenty: linia 2, linia 3, później w weekend próby tego auta na niektórych brygadach 9, skończyło się że auto może chodzić na 30/3, 30/4, 35/1, 35/2, 32/1, 36/1, 36/2, 0/8, 24/1 i 0/12 w dni robocze, w weekend jest już większe pole do popisu, bowiem auto jest dozwolone na 0B, 8, 24, 27/1, 30/2, 35/1 i 35/2... Teoretycznie w dni robocze powinniśmy widzieć na mieście aż 10 pojazdów hybrydowych, plus 2 Kapeny, a w dzień wolny ok. 8-9 + Kapena na 31.. O ile Kapeny standardowo są przypisane i nie ma żadnych odchyłów od normy, o tyle hybrydy notorycznie jeżdżą tylko na 30, 32 i 35, nawet już rzadko puszcza się je na 36...
Trochę zamąciłem, ale starałem się przybliżyć kwestię pojazdów MIDI w MPK Tarnów