Poszerzenie granic Tarnowa

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

To dlaczego cały czas widzi się KBR w tym mieście? Do Tarnowa mają niecałe 30 km :P

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

To w przytłaczającej większości mieszkańcy okolicznych wsi. Pamiętaj, że powiat brzeski zaczyna się już niemal za Wojniczem.

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

Skąd wiesz? znasz ich wszystkich? ;) Mi chodzi o to że najbliżej mają do Tarnowa, do NS jest ponad 53 km. Mam sporo znajomych w Brzesku i jak nie jadą do Krakowa to wybierają Tarnów. W Sączu przecież nic nie ma ;) ;)

Ricardo
Archont

Post autor: Ricardo »

gumini_0317 pisze:U nas Brzesko? Brzesko jest związane z Tarnowem tylko wtedy jak trzeba na prawko zdać. Przecież mieszkańcy Brzeska nie mają praktycznie po co jechać do Tarnowa. Połączenie z Krakowem i NS mają bardzo dobre i korzystają z niego często. Z busów Brzesko-Tarnów to raczej pośrednie miejscowości.
Widać że dawno nie jechałeś bus'em do Brzeska ;)... Zaręczam że 1/3 ludzi w busie jedzie właśnie na pełnej relacji, zresztą duża część brzeskiej młodzieży uczęszcza do tarnowskich liceów ;)

Co do samego pomysłu to jest on bardzo dobry, co ciekawe nie jesteśmy wcale pierwsi, takie coś funkcjonuje już od dłużeszego czasu w Łodzkim (tam subregiony pokrywają się mniej więcej z dawnymi województwami) i całkiem fajnie się sprawdza. Co do podziału to nie jest on odkrywczy, podzielono nasze wojewóztwo wg. podregionów statystycznych, tylko z podregionu nowosądeckiego wydzielono jeszcze dodatkowo subregion podchalański.

wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

Nie uważacie, że przypomina to trochę powrót do modelu z 49 województw. Zresztą modelu który uważam za lepszy od obecnego.

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Ricardo pisze: Widać że dawno nie jechałeś bus'em do Brzeska ;)... Zaręczam że 1/3 ludzi w busie jedzie właśnie na pełnej relacji, zresztą duża część brzeskiej młodzieży uczęszcza do tarnowskich liceów ;)
Nie dalej jak we wrześniu dosyć często musiałem dojechać do Brzeska, a pociąg mi za bardzo nie odpowiadał o tej porze i jakoś tej 1/3 nie widziałem. No cóż. Może co człowiek to inne obserwacje. Nie przeczę, że część młodzieży uczęszcza, ale osobiście znam 9 osób, które decydując się na dojazd do szkoły wybrali niestety Kraków. Faktem natomiast jest, że Bochnia z Brzeskiem tworzą dosyć prężną "aglomerację".
Połączenie Szwagropolu na Lini NS-Brzesko-Kraków jest oblegane cały rok i z trudem znajdzie się miejsce, mimo, że autobusy kursują często. O takim połączeniu możemy pomarzyć. Sam chciałem dojechać przyzwoicie do Sącza i miałem do wyboru odjazd o 10, albo koło 16tej. Wybrałem przesiadkę w Brzesku. Zaoszczędziłem 3 godziny czasu.

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

gumini_0317 pisze:Sam chciałem dojechać przyzwoicie do Sącza i miałem do wyboru odjazd o 10, albo koło 16tej. Wybrałem przesiadkę w Brzesku. Zaoszczędziłem 3 godziny czasu.
Tylko zauważ jedno, że te połączenia nie są pomiędzy Nowym Sączem i Brzeskiem, tylko pomiędzy Nowym Sączem i Krakowem.
A dlaczego? Ano dlatego, że jest to najłatwiejsze połączenie NS ze stolicą województwa Krakowem, gdyż koleją to by się jechało długo że ho ho.
Tarnów tego problemu nie ma, bo wszystko jedno czy połączenie drogowe, czy kolejowe. Mniej więcej ten sam czas przejazdu.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

No, ale z Sączem to Tarnów nie ma żadnego dobrego połączenia. Przykładem tego jest to, że ktoś na tym forum swego czasu poszukiwał możliwości dojazdu.

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

Tak masz rację, ale gdy oddział ZUS-u powrócił do Tarnowa, to to połączenie z Nowym Sączem nie jest już takie istotne.
Jest jeszcze Oddział Celny, który podlega pod UC w Nowym Sączu, ale oni pewnie mają samochody służbowe i nimi się przemieszczają, natomiast główna centrala i tak jest w Krakowie.
Jednym słowem w Małopolsce wszystkie drogi prowadzą do Krakowa ;)
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

Awatar użytkownika

Dawid D
Prytan

Post autor: Dawid D »

Sprawna i komfortowa komunikacja miejska magnesem przyciągającym mieszkańców do miasta Tarnowa?

Zapewne Większość wie o tym, że Gmina Tarnów obcina (bliżej lub mniej) połowę kursów autobusów podmiejskich. Na liniach 210, 208, już teraz trudno zmieścić się w autobusach, zwłaszcza podczas maksymalnego potoku pasażerów podczas kursów porannych i popołudniowych. Jak widać, większość ludzi nie jest zadowolona > patrz komentarze:
http://zkm.tarnow.pl/274,wiadomosc.html

Miasto na pewno lepiej radzi sobie jeszcze z komunikacją miejską, niż Gmina. Ta ciężka sytuacja mieszkańców podtarnowskich wsi, może pozytywnie wpłynąć na Ich decyzję dot. przyłączenia do granic Tarnowa, o ile wcześniej Ktoś mądrze to przemyśli i ZAGWARANTUJE lepszy stan rzeczy, od tego, który na dniach się zacznie. Nie wszystkich stać na samochód, a jeszcze są tacy, którzy prawa jazdy nie mają, a muszą dojeżdżać czymś do szkoły / pracy. Możliwe, że wejdzie jakiś prywatny przewoźnik, lub Mądel zwiększy częstotliwość kursów... to jednak nie będzie już to samo co zwykły autobus miejski.

Kolejna sprawa... MPK jak rozmawiałem z Pracownikami, nie było przygotowane na tak gwałtowne cięcie kursów - odpada część autobusów, Pracownicy bez pracy. Dodatkowo, początkiem przyszłego roku planowana jest dostawa kolejnych kilku nowych autobusów i jest duże prawdopodobieństwo, że ich nie będzie, bo jak w umowach o dofinansowanie jest zapisany taki, a nie inny stan używanego taboru, a nagle zostanie on zmniejszony np. o 1/3, to dofinansowania nie będzie i autobusów nowych też NIE BĘDZIE.

Reasumując, idealny moment na to, by rozpocząć łagodną propagandę odnośnie plusów związanych z włączeniem do granic administracyjnych Tarnowa. Jeśli Miasto zaproponowałoby np. utrzymanie aktualnych kursów + dodanie np. dodatkowej linii, to mógłby być duży plus dla przyszłych Mieszkańców Tarnowa.

Dodatkowo zlikwidować ZKM, zostawić samo MPK, które przejęłoby funkcje ZKM-u - jeden Zakład - większe możliwości. Można by nawet pomyśleć nad wprowadzeniem takiego ambitnego rozwiązania jak w Nysie:

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... mo,1791151

Awatar użytkownika

Phoenix
Prytan

Post autor: Phoenix »

Uprzedziłeś mnie nie mogłem znaleźć tematu :)

Też chciałem w tej kwestii parę słów dodać ( wielkość pokrywa się z przedmówca)
Jeżeli i to naprawdę jeżeli magistrat myśli poważnie nad naszymi granicami, powinien działać raczej bardziej na korzyść mieszkańców okolicznych miejscowości.

Imo pierwszym krokiem była by lepsza komunikacja "miejska" docierająca bardziej kompleksowo do pasażera z gminy.
Pierwszy przykład - Biała.

Był kiedyś taki artykuł ze jeżeli miasto kiedykolwiek zacznie się rozrastać to pierwsze na tapetę pójdą Zgłobice i Biała.

Mieszkam centrum wiec nie wypowiadam się jako mieszkaniec podtarnowski ale na mój rozum czemu ja mam chcieć przejść pod miasto jak oni nawet zabierają mi autobusy, które są jedna z 2 metod dostania się do miasta z tak oddalonej miejscowości jak Biała. W porównaniu do innych dzielnic gminy jak Wola Rzędzińska czy Zgłobice- można powiedzieć że Biała leży w szczerym polu( nie obrażając nikogo ) wiec autobus kursujący tam w odpowiednich dla mieszkańców godzinach jest chyba pierwszym krokiem do zbliżenia Białej do miasta.

Nie znam się na czym umowy miedzy miastem a gmina polegają z artykułu wynika że gmina płaci za kursy do gminy gruba kasę ( do całej gminy ) ale czy np. trudno jest w omawianym przypadku odstąpić od opłat za kursy do wspomnianej lokalizacji ?? i uzgodnienie z mieszkańcami sytuacji komunikacyjnej ?. rozumiem że planowaniu rozkładu w mięście wymaga "strategii" ale może jak zapytamy mieszkających tam ludzi czego oczekują to efekty będą lepsze ?

Odchodząc od komunikacji ( bo nie upieram się żeby było więcej kursów do Białej to tylko przykład który dotyczy wszystkich podtarnowskich miejscowości)

Odnoszę wrażenie że miasto nie ma żadnego pomysłu na to jak zrealizować swoje zamiary jeżeli powtarzam raz jeszcze ma je nadal. Nie ma żadnego pomysłu jak przekonać ludzi do tego pomysłu a jeszcze sytuacje pogarsza.

Od ilu lat o tym się mówi?? od 6 ??

Nie przedstawiono nam żadnego dokumentu nie informowano nas o żadnych konsultacjach nie opracowano planu co i komu się opłaca i co i kto na tym zyska ( wiadomo że najwięcej zyska miasto )

Chciałbym zobaczyć chociaż zarys kampanii społecznej w tej sprawie, założenia cele potrzeby i zapewnienia.

A teraz na poważnie są jakieś opracowania na ten temat ?

Awatar użytkownika

misha
Proedroj

Post autor: misha »

Mam wrażenie Phoenix ze nie przeczytaleś tej informacji ze strony ZKM-u. Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że obarczasz miasto odpowiedzialnością za zmniejszenie liczby kursów autobusow miejskich do gminy, podczas gdy to właśnie gmina sama sobie obcięla liczbę tych kursów. Nie bacząc na zdanie mieszkańców. Miasto w tym nic nie grzebało. Dla miasta jest to jedynie odpowiedni moment, żeby wznowić rozmowy nt. nowych granic administracyjnych.

Awatar użytkownika

Phoenix
Prytan

Post autor: Phoenix »

racja mój błąd

słuchałem wypowiedzi wójta i zrozumiałem z niej że to zkm zlikwidował połączenie po badaniach natężenia ruchu a gmina pokrzywdzona dalej płaci 250 tys

ale zagadnienie istnieje nadal - zamiast poprawiać się komunikacja w rejonach podmiejskich się pogarsza i tak jak zauważyłeś piłka po stronie miasta

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Ufff.... U nas już 12 lat nie ma komunikacji miejskiej, więc nas nikt nie będzie chciał wchłonąć :mrgreen:

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Biała i Zgłobice? Prędzej Koszyce, Tarnowiec - obie leżą bliżej centrum niż Mościce :mrgreen: a nie są w mieście. :mrgreen: Wystarczy zobaczyć jaki jest ruch z i do Koszyc rano i po południu. Śmiem twierdzić,że 90% ludzi "żyje" w Tarnowie a tylko mieszka w Koszycach i na 100% NIC by się u nich nie zmieniło. Wystarczyło by wyrównać podatki lokalne - bo za media płaca tyle samo.
9000 ml A Rh-

ODPOWIEDZ